Quantcast
Channel: Siyah Gri Beyaz
Viewing all 502 articles
Browse latest View live

Havadan Atılan Güdümlü Topçu Roketleri

$
0
0
F-16'nın kanatları altında dört adet IAI Sky Sniper görülüyor
Roket
Topçu roketi
Güdümlü topçu roketi
Havadan atılan güdümlü topçu roketi

Şubat ayı sonunda İsrailli IAI (Israel Aerospace Industries) şirketi, Sky Sniper isimli yeni bir havadan atılan güdümlü silah sisteminin tanıtımını yaptı.

Sky Sniper aslında, savaş uçağından atılabilen, GPS güdümlü bir topçu roketi.

Roket, en yalın tanımı ile, roket motorunun yarattığı itki ile hedefe tevcih edilen mühimattır. Roket motoru ise, içerdiği yakıtı, havaya ihtiyaç duymaksızın yakıp yüksek bir etki gücü yaratan motor çeşididir. Bu yakıtın katı ya da sıvı halde türevleri kullanılabilir.

Topçu roketi, muharebe sahasında ateş desteği sağlamak üzere topçu birlikleri tarafından kullanılan rokettir. Çoğunlukla çok namlulu roketatar (ÇNRA) sistemlerinden fırlatılırlar. Geniş bir alanı baskılamak için kullanılırlar.

Güdümlü topçu roketleri, çeşitli güdüm - kontrol sistemleri ile isabet hassasiyeti artırılmış topçu roketleridir. Lazer, INS/GPS gibi sistemler ve kanatçıkları ve/veya itki motorları yardımı ile uçuş sırasında yörünge düzeltme ve vuruş aşamasında son manevra yapabilirler (Ör: GMLRS, Romah, Accular, WS-22, SS-AV-40)

Havadan atılan güdümlü topçu roketinin esprisi ise, roket gövdesinin yer çekimini zaten taşıyıcı platform ile yenmiş olmasıdır. Bu sayede menzili ve taşıyıcı platformun hızından dolayı uçuş hızı büyük ölçüde artmış olacaktır.

Basit ve bir o kadar da etkileyici bir inovasyon aslında. İlginçtir ki, son dönemde benzeri sistemler görülmeye başladı.


B-52 Stratofortress bombardıman uçağı gövdesine takılı
GAM-87 Skybolt balistik füzesi
Karadan karaya vuruş görevleri için tasarlanmış roket / füze sistemlerinin havadan atılması fikri çok yeni değil aslında. Soğuk savaş döneminde ABD'de, nükleer başlık taşıyan balistik füzelerin stratejik bombardıman uçaklarından fırlatılması konsepti üzerinde çalışılmıştı.

1950'lerin sonlarından itibaren uçaksavar füze sistemlerinin gelişmeye başlaması, bombardıman uçaklarının düşman ülke toprakları üzerinde uçmasını imkânsız kılmıştı. Öte yandan silolarda depolanan balistik füzeler, atıştan hemen önce uzun süren yakıt dolum ve ateşe hazırlık işlemlerinden geçmek zorundaydı. Bu zaman zarfında da düşman hava saldırısına karşı savunmasız durumda oluyorlardı.

Uzun menzilli, dolayısıyla havada uzun süre kalabilen bombardıman uçakları taşıyacakları balistik füzeler ile hedeflerine, düşman hava savunması menziline girmeyecek kadar uzakta havada bekleyebilir, emir geldiğinde hedeflerine doğru füzelerini ateşleyebilirlerdi. Bu da, böyle bir kombinasyonu ideal bir caydırıcı güç haline getirirdi, çünkü karadaki sabit siloların aksine bu füzelerin ateşlendikleri rampaların konumunu kestirmek neredeyse imkânsızdı.
Minuteman Ib balistik füzesi, C-5A Galaxy stratejik nakliye
uçağının yükleme rampasından ateşlenmek üzere bırakılıyor

GAM-87 Skybolt füzesi, bu konseptin ürünü olarak ortaya çıktı. Ancak denemeler başarısızlıkla sonuçlandı. Ayrıca o dönemde güdüm - kontrol ve seyrüsefer sistemlerinde kaydedilen gelişmeler ile nükleer tahrikli denizaltıların çok daha etkili bir balistik füze fırlatma rampası olarak ortaya çıkması, fikrin rafa kaldırılmasına neden oldu. Daha sonra da 1970'lerde Minuteman 1 tipi kıtalararası balistik füzelerin C-5 Galaxy stratejik nakliye uçaklarından atılması gündeme geldi. Bu projede bir atış denemesi gerçekleştirildi ancak teknik zorluklardan dolayı daha ileriye gidemedi.

Füzelerin menzil ve güdüm hassasiyetlerinin gelişmesi, benzer çözümlerin gündeme gelmesini uzun süre gereksiz kıldı. Ancak,

- Hava savunma sistemlerinin kabiliyetlerinin artması,

- Özellikle yüksek öneme sahip hedeflerin (hava savunma sistemleri, stratejik üsler, altyapı tesisleri vb) görece düşük maliyetle imha edilebilmeleri ihtiyacı ve


- Uzun menzilden hassas vuruş imkânı sağlayan seyir füzelerinin yüksek maliyeti etkenlerinden dolayı, alternatifler üzerinde çalışılmaya başlandı. Bu kapsamda İsrail'den iki, Çin'den ise bir tasarım mevcut.


MARS

Israel Military Industries (IMI) tarafından geliştirilen MARS (Multi-Purpose Air-Launched Rocket System; çok maksatlı havadan atılan roket sistemi), kamuoyuna ilk kez Şili'deki FIDAE 2012 fuarında tanıtıldı. Roketin gerçek boyutlu maketi ise ilk kez Polonya'daki MSPO 2013 fuarında sergilendi. MARS, çok büyük bir olasılıkla aynı şirketin ürünü olan EXTRA topçu roketinin bir türevi: Bu yönde 2012 yılında bazı haberler de basında yer almıştı.

Roket, iki ayrı gruba mensup taktik savaş uçakları tarafından taşınabilecek şekilde tasarlanmış. MIL-STD-1553 veriyolu kullanan F-15, F-16, F-18, Typhoon, Kfir, Su-30, MiG-29 gibi modern uçaklar ile daha eski nesil MiG, Mirage, F-5 ve benzeri uçaklar. İlk gruptaki uçaklar hedef bilgilerini rokete uçuş sırasında yükleyebilirken, diğer eski nesil uçakların taşıdığı MARS'a hedef koordinatları yalnızca kalkıştan önce yüklenebiliyor. Uçuş sırasında hedef bilgisinin yüklenebilmesinin avantajı, kesin konumu kalkışa kadar bilinmeyen ya da uçuş sırasında öncelik kazanan bir hedefe saldırılabilmesi.

INS/GPS güdüm - kontrol sistemine sahip MARS, katı yakıt kullanan bir motora sahip. Roketin teknik özellikleri şöyle:

Toplam uzunluk: 4.4m
Çap: 306mm
Ağırlık: 500kg
Azami sürat: 0.95M
Menzil: 100km
Harp başlığı: 120kg yüksek infilaklı parça tesirli
Azami ateşleme irtifası: 12,192m

MARS'ın tipik hedefleri olarak komuta kontrol merkezleri, hava üsleri, stratejik altyapılar ve ikmâl merkezleri belirtilmiş. IMI şirketi MARS'ı, özellikle JDAM, Paveway vb modern hassas güdümlü silah sistemlerini taşıma kabiliyeti olmayan eski nesil savaş uçakları için ideal bir çözüm olarak pazarlıyor. Zira bu sınıftaki uçakların MARS ile donatılması için herhangi bir aviyonik ya da yapısal tadilat gerekmiyor.

Sky Sniper

Israel Aerospace Industries (IAI), Sky Sniper roketini ilk kez bu yıl 28 Şubat günü yayınlanan bir video ile tanıttı. Uzun menzilli ve hassas isabet oranına sahip bir roket olarak tanıtılan Sky Sniper, aynı MARS gibi INS/GPS güdüm kontrol sistemine sahip.

Şirket, Sky Sniper'ın F-15, F-16, F-18, Su-30, MiG-29 ve Kfir gibi savaş uçakları tarafından taşınabildiğini belirtiyor. Şirket tarafından paylaşılan temsili görselde, bir F-16, roketten dört adet taşırken görülüyor. Rokete hedef bilgisi uçuş sırasında uçak tarafından yüklenebiliyor. Harp başlığı ihtiraklı ya da temas moduna ayarlanabiliyor.

IAI tarafından roket ile ile ilgili herhangi bir teknik veri paylaşılmış değil. Sadece roketin sesüstü (süpersonik) hızda vuruş yaptığı belirtilmiş.


JF-17'nin kanatları altında iki adet CM-400AKG
CM-400AKG

Havadan atılabilen güdümlü roket sistemleri alanındaki üçüncü sistem ise, bu sınıfta aktif hizmete girmiş ilk ürün olan CM-400AKG.

Çinli CASIC (China Aerospace Science and Industry Corporation) üretimi roket, SY-400 adlı INS/GPS güdümlü taktik balistik füzenin uçaktan atılabilen bir türevi. CM-400AKG, halen Pakistan Hava Kuvvetleri'nin JF-17 Thunder taktik savaş uçakları tarafından taşınıyor.

Bu roket ile ilgili ilk bilgiler Pakistan Hava Kuvvetleri yetkilileri tarafından 2011 Kasım'ında açıklandığında, C-802 (YJ-82) gemisavar füzesinin bir türevi olduğu değerlendirilmişti. Ancak ertesi yıl ayrıntılar netleşince, CM-400AKG'nin, özellikle Hint Deniz Kuvvetleri'ne ait uçak gemilerine karşı kullanılmak üzere geliştirilmiş havadan atılan bir güdümlü balistik füze olduğu netleşti.

Pakistan ordusu tarafından tüm testlerinin tamamlanmış olduğu duyurulan CM-400AKG'nin teknik özellikleri şu şekilde veriliyor:

Uzunluk: 5.1m
Çap: 400mm
Ağırlık: 910kg
Harp başlığı: delici ya da yüksek infilaklı parça tesirli
Güdüm - kontrol sistemi: INS/GPS + pasif radar tarayıcı ya da INS/GPS + IIR
CEP (İsabet hassasiyeti): 5 - 10m
Menzil: 180 - 250km
Azami sürat: 4.5 - 5M

Çinli ve Pakistanlı yetkililer, CM-400AKG'nin JF-17 için geliştirilmiş olduğunu bildirmişler. Roket henüz ihraç pazarlarına sunulmuş değil. Roketin Çin Hava Kuvvetleri hizmetinde de olduğu iddia ediliyor.

CM-400AKG, uçaktan ateşlendikten sonra yüksek irtifaya tırmanıyor ve hedefe yaklaştıktan sonra dalışa geçiyor. Sahip olduğu yüksek sürat ile düşman hava savunmasına hedef olması zorlaşıyor ve elde ettiği yüksek kinetik enerji sayesinde tahribat gücü artıyor.


Değerlendirme

Burada görülen, mevcut bir ihtiyaca yanıt vermek için yeni bir teknolojinin geliştirilmesi değil, mevcut teknoloji ve çözümlerin yaratıcı bir şekilde bir araya getirilmesi.

Bu sistemlerin vaat ettikleri avantajlar şöyle sıralanabilir:

Yüksek değere sahip sabit ya da düşük hızlı hedeflerin düşük maliyetle imha edilebilmesi
Özellikle hava savunma sistemlerinin, çok sayıda yüksek hızlı ve yüksek isabet yetenekli sistemle farklı yönlerden ateş altına alınabilmesi (satürasyon saldırısı)
Taşınmaları için uçak üzerinde kapsamlı ve pahalı tadilat işlemi gerektirmemeleri
Uzun menzilden saldırı kabiliyeti sunmaları
Yüksek süratleri sayesinde sahip oldukları kinetik enerji ve dolayısıyla tahribat (özellikle delici harp başlığı ile) kabiliyeti

Türk Dil Kurumu, "inovasyon" kavramının Türkçe karşılığı olarak "yenileşim" kelimesini öneriyor. Dilimizde tam ve net açıklayıcı bir karşılığı ne yazık ki yok. Bu konudaki temel kaynak belge olan Oslo Kılavuzu'na göre ise inovasyon, bir ürün, süreç ya da pazarlama yönteminde "önemli derecede" iyileştirme veya yeniliği kapsar. Buna göre bir yenilik için asgari koşul,

- Ürün
- Süreç
- Pazarlama yöntemi
- Organizasyonel yöntemin yeni veya önemli derecede iyileştirilmiş olmasıdır.

Dolayısıyla bir inovasyon her zaman yeni bir icat olmak zorunda değildir (Çok bilinen bir örnek, "Üçü bir arada" kahveler bir inovasyondur. Burada ne kahve ne de ambalajı yeni bir icattır, ancak kahveyi bu formatta sunmak bir inovasyondur).

Bu nedenle havadan atılan güdümlü roketler, maliyet - etkin bir inovasyon olarak yakından incelenmeyi hak ediyor.


Dört Deniz Bülteni - Mart 2016

$
0
0


Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz ve Gökdeniz havzasında savunma ve güvenlik gündemi
[PDF]






Azerbaycan

Azeri Hava Kuvvetleri'ne ait üç MiG-29, üç Su-25 ile üç Il-76 uçağı, 9 Mart günü TurAz Şahini 2016 tatbikatına katılmak üzere Konya 3'ncü Ana Jet Üssü'ne intikal etti. 25 Mart gününe kadar süren tatbikata Türk Hava Kuvvetleri'nden sekiz F-16 ile E-7T havadan erken ihbar ve kontrol uçağı katıldı. [1][2][3]

Azerbaycan'ın Belarus üretimi İHA sistemleri ile ilgilendiği iddia edildi. [4]


Bulgaristan

Bulgar hükümeti 30 Mart günü yaklaşık EUR1.2 milyar tutarında üç programı içeren bir savunma tedarik paketini onayladı. Paket kapsamında 10 MiG-29'un modernizasyonu, 16 adet yeni savaş uçağının ve deniz kuvvetleri için iki karakol gemisinin alımı bulunuyor. [5][6]

Bulgar Savunma Bakanlığı, yolsuzluk iddiaları üzerine ABD'li Textron şirketine USD23.5 milyona verilen 13 adet M1117 Guardian ve İsrailli Plasan şirketine USD9 milyona verilen 6 adet Sand Cat zırhlı araç siparişlerini askıya aldı. [7]

Jane's Defence Weekly'nin 4 Mart tarihli haberine göre Bulgar yapımı silah ve mühimmatların Suriye İç Savaşı'nda görülme sıklığı dikkat çekici şekilde artmış bulunuyor. Açık kaynaklara yansıyan haber ve görsel verilere dayandırılan değerlendirmeye göre, Suriye ordusu tarafından ele geçirilen Bulgar yapımı mühimmatlar arasında 7.62mm mermiler, RPG-7 roketleri, SPG-9 geri tepmesiz toplar ve 120mm M62 havan mermileri bulunuyor.


Irak

Irak ordusu 24 Mart günü Musul'u IŞİD'in elinden almak için geniş kapsamlı bir harekât başlattı. [8][9]

Irak ordu birlikleri ile İran destekli Şii Kataib Hizbullah örgütü, 4 Mart günü Bağdat'ın kuzeybatısındaki Cezire bölgesinden IŞİD'i temizlemek için geniş kapsamlı bir harekât başlattı. [10] ABD tarafından terörist örgüt olarak sınıflandırılan örgüt, operasyon kapsamında Samarra'daki çatışmalara ABD yapımı M1A1 Abrams tankları, M88 kurtarma araçları, HMMWV taktik tekerlekli araçlar ve M198 obüsleri ile katılırken görüntülendi. Söz konusu araç ve silahların Irak ordusundan alındığı tahmin ediliyor. [11]

Türk Hava Kuvvetleri Kuzey Irak'taki PKK hedeflerine 9, 18, 19 ve 23 Mart günlerinde hava harekâtı düzenledi. [12][13][14]

Kuzey Irak'ta IŞİD ile Peşmerge güçleri arasında çıkan çatışmalar sırasında 26 Mart günü IŞİD tarafından ateşlenen bir Katyuşa roketinin Gedu üs bölgesine düşmesi sonucu bir Türk askeri şehit oldu, bir asker de yaralandı. Olaydan sonra Türk Hava Kuvvetleri'ne ait uçaklar bölgedeki IŞİD hedeflerini vurdu. [15][16][17]

19 Mart günü Kuzey Irak'taki Mahmur yakınlarında bulunan ve varlığı daha önce açıklanmamış bir Amerikan askeri üssüne IŞİD tarafından roketli saldırı düzenlendi. Saldırıda bir ABD Deniz Piyadesi hayatını kaybetti. [18][19][20][21]

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek 30 Mart günü, Irak'ın sipariş verdiği L-159 jet eğitim / taarruz uçaklarını kullanacak pilotların eğitimi için bu ülkeye Çek eğitmenlerin gönderileceğini açıkladı. Bakan, eğitimlerin 1 Haziran'da Balad Hava Üssü'nde başlamasının planlandığını bildirdi. [22]

Irak Hava Kuvvetleri'ne ait YI-119 seri numaralı Cessna AC-208B Combat Caravan tipi bir uçak 16 Mart günü Havice kenti yakınlarında düştü. IŞİD, üç mürettebatının hayatını kaybettiği uçağı 57mm uçaksavar ile vurarak düşürdüğünü duyurdu.

Jane's Defence Weekly'nin 2 Mart tarihli haberine göre İtalya, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi hükümetinin IŞİD ile mücadelesine destek olmak amacıyla bu Erbil'e dört A129 Mangusta taarruz helikopteri, dört NH90 nakliye helikopteri ve 130 asker gönderecek. İtalya'nın halihazırda Peşmerge güçlerine eğitim vermek üzere bölgeye konuşlandırdığı 700 askeri bulunuyor. İtalya ayrıca Irak'taki IŞİD hedeflerine karşı saldırılara MQ-9 Reaper İHA sistemi, dört Tornado IDS taktik taarruz uçağı ve bir KC-767 tanker uçağı ile destek veriyor. Öte yandan Finlandiye hükümeti, Peşmerge güçlerinin eğitimine destek vermek amacıyla bölgeye 50 ilave asker göndermeyi planladığını duyurdu. Ülkenin Kuzey Irak'ta görev yapan 100 kadar askeri bulunuyor. [23]

ABD Kara Kuvvetleri'ne ait N6351V tescil numaralı Beechcraft King Air 350ER keşif gözetleme ve istihbarat uçağı, 5 Mart günü Kuzey Irak'ta, Erbil Uluslararası Havaalanı yakınlarındaki boş bir araziye mecburi iniş yaptı. Uçaktaki dört personel ABD helikopterleri tarafından kurtarıldı.

IŞİD'e bağlı unsurlar, Ninova bölgesindeki çatışmalarda 122mm D-30 obüslerini, ABD'nin EP-3 Aries elektronik istihbarat uçağına karşı uçaksavar topçusu olarak kullanırken görüntülendi. [24]


İran

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı Komutanı Orgeneral Lloyd Austin, İran ve Rusya'nın Ortadoğu'nun daha da istikrarsızlaşmasına neden olabilecek bir stratejik ittifak kurmakta olduğuna dair emareler olduğunu söyledi. Jane's Defence Weekly'nin 11 Mart tarihli haberine göre ABD Senatosu Silahlı Kuvvetler Komitesi'ne 8 Mart günü verdiği beyanda Austin, Rusya'nın İran'la ittifakının Suriye özelinde kısa vadeli işbirliğinden öteye geçtiğini, iki ülke arasındaki güvenlik işbirliği anlaşmasının kaygı uyandırıcı olduğunu vurguladı.

IRIN TV kanalı 8 Mart günü, İran Devrim Muhafızları Birlikleri'ne ait bir yeraltı füze üssünün görüntülerini yayınladı. [25]Öte yandan birlik, 9 Mart günü ülkenin kuzeyindeki Elbrus Dağı yakınlarındaki bir üsten Kadr H ve Kadr F tipi balistik füzeleri ateşledi. [26]

UASVision sitesinde 9 Mart günü Dan Gettinger imzası ile "Drone Activity in Iran" başlıklı bir makale yayımlandı. Makalede, İran'ın İHA üsleri ile Basra Körfezi'ndeki İHA faaliyetlerine ilişkin ayrıntılı bilgiler yer alıyor. [27]

Devrim Muhafızları'na ait 15-1221 seri numaralı bir Mi-171 tipi helikopter 25 Mart günü yerel saatle 2030 sularında Şiraz'ın 30km güneyinde düştü. Olayda helikopterdeki 10 personel hayatını kaybetti.


İsrail

İsrail Savunma Bakanlığı 1 Mart günü, David's Sling (Davud'un Sapanı) hava ve füze savunma sisteminin hizmete girmeye başladığını açıkladı. [28][29]

İsrail Hava Kuvvetleri'nin, Heron TP Eitan İHA sistemlerinin halen 36 saat olan havada kalış süresini artırmak için üretici şirket Israel Aerospace Industries (IAI) ile birlikte bir çalışma yürüttüğü bildirildi. [30]

Jane's Defence Weekly'nin 15 Mart tarihli haberine göre geçtiğimiz Aralık ayında 98'nci Tümen'e bağlı olarak kurulan Komando Tugayı, Digital Ground Army (DGA) adlı yeni nesil komuta kontrol sistemini kullanmaya başladı. Sahadaki ve karargâhtaki komutanların 3 boyutlu sayısal haritalar üzerinde, gerçek zamanlı konum ve durum bilgisi paylaşabilmelerini sağlayan DGA, tugay  envanterine girecek Elbit Skylark İHA sistemi ile entegre çalışabiliyor. Maglan, Duvdevan, Egoz ve Rimon adlı dört birlikten müteşekkil olan tugay öncelikli olarak düşman topraklarının derinliklerinde harekât ve meskûn mahalde muharebe görevlerine yönelik olarak eğitimlerini sürdürüyor.

Jane's Defence Weekly'nin 21 Mart tarihli haberine göre İsrail donanması, tüm savaş gemilerinin komuta kontrol sistemlerini, adı açıklanmayan yeni bir sistem ile yenilemeye hazırlanıyor. Almanya'ya siparişi verilen Saar 6 sınıfı korvetlerde de kullanılacak söz konusu sistemin, hava ve kara kuvvetleri unsurları ile gerçek zamanlı iletişim ve eşgüdüm imkânı sağlaması hedefleniyor.

İsrail ordusu, tank ve zırhlı muharebe araçları tarafından çekilebilen Backtrail adlı römorkörü hizmete almaya başladı. 1.8t yük taşıyabilen Backtrail, özellikle su ve yakıt taşınmasında kullanılıyor. [31]

İsral Deniz Kuvvetleri, Saar 5 sınıfı bir korvetten Gabriel 3 tipi gemisavar füzesinin deneme atışını gerçekleştirdi. [32][33]

Elbit Systems şirketi 22 Mart günü, 2015 yılı mali durum bilgilerini açıkladı. Buna göre şirket 2015 yılında bir önceki yıla göre gelirlerini %5, kârlılığını ise %9 oranında artırdı. Verilere göre geçtiğimiz  yıl şirketin gelirleri USD3.1 milyar, kârı ise USD897 milyon olarak gerçekleşti.

IAI şirketi ise 2015 mali durum bilgilerini 27 Mart günü açıkladı. Buna göre şirketin geçen yıl gelirleri, bir önceki yıla göre %3 düşerek USD3.7 milyar; kârı ise %13 düşüşle USD495 milyon olarak gerçekleşti.

Jane's Defence Industry'nin 9 Mart tarihli haberine göre, devlete bağlı Israel Military Industries (IMI) şirketinin özelleştirilmesi için açılan ihalede tek aday olarak kalan Elbit Systems ile sözleşme görüşmeleri kısa süre içinde başlayacak.

Hindistan'ın, İsrail'e USD3 milyar tutarında silah sistemi siparişi vermeye hazırlandığı bildirildi. Sipariş paketinin içinde SPICE 2000 hassas güdümlü bombalar, LITENING hedefleme podları, iki ilave Phalcon havadan erken ihbar ve kontrol uçağı, Spike tanksavar güdümlü füzeleri, dört adet Aerostat radar taşıyan balon ve orta menzilli hava savunma sistemleri bulunuyor. [34]


Kıbrıs

ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait LCC-20 Mount Whitney adlı amfibi komuta kontrol gemisi, 29 Şubat günü Rum Müşterek Arama Kurtarma Eşgüdüm Merkezi ile ortaklaşa bir arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirdi. [35]Öte yandan Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO), İsrail Hava Kuvvetleri ile 8 - 11 Mart tarihleri arasında Onisilos - Gideon 1-2016 adlı bir hava savunma; Fransa ile de CYPFRA 01/16 adlı bir arama kurtarma tatbikatı yaptı. [36][37]

RMMO ve Rum polisi için 2008 yılında satın alınan beş adet AgustaWestland AW139 tipi helikopterin alım sürecine ilişkin yolsuzluk iddiaları için soruşturma başlatılacağı bildirildi. [38][39]

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis, RMMO silah sistemi alımlarından fahiş miktarda komisyon alanlar olduğunu açıkladı. [40]

AKEL ile Rum Hükümeti’nin, Güney Kıbrıs’ta 14 aya düşürülen askerlik süresi ve diğer reorganizasyon çalışmalarıyla, Kıbrıs sorunu müzakereleri arasındaki bağlantı konusunda zıtlaştığı bildirildi. [41]


Lübnan

Fransa'da basına konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, Lübnan'a yapılması öngörülen USD3 milyarlık askeri yardımın, bu ülkenin hükümetinin Hizbullah kontrolü altına girmesi nedeniyle iptal edildiğini söyledi. Bakan, söz konusu yardım kapsamında Lübnan için imzalanan sözleşmelerin yürürlükte olduğunu, bu kapsamda üretilecek ürünlerin müşterisinin Suud ordusu olacağını ekledi. Riyad yönetimi yardımın askıya alındığını ilk olarak Şubat ayında duyurmuştu. [42]

ABD Kara Kuvvetleri Bell Helicopter Textron şirketine 15 Mart günü USD18.93 milyon tutarında üç adet UH-1H-II Huey II genel maksat helikopteri siparişi verdi. Helikopterler 2017 Mart ayında teslim edilecek. Lübnan daha önce 1999 - 2001 arasında ABD'den 24 adet ikinci el UH-1H Iroquois teslim almıştı. Bu helikopterler, ilk altı adedi 2012 Aralık ayında, üç adedi ise 31 Mart günü teslim edilen Huey II'ler ile değiştiriliyor.


Mısır

Mısır meclisi 8 Mart günü, Fransa'dan yapılan silah alımlarında kullanılmak üzere bu ülkenin sağlayacağı EUR3.3 milyarlık kredi paketini onayladı. Credit Agricole'nin başını çektiği Fransız bankalarının sağlayacağı kredi, Mısır'ın bu ülkeye vermiş olduğu sipariş tutarının %60'ını kapsıyor. [43]

Jane's Defence Weekly'nin 22 Mart tarihli haberine göre Mısır Hava Kuvvetleri için siparişi verilen Kamov Ka-52 taarruz helikopterleri, L370 Vitebsk elektronik harp özsavunma sisteminin ihrac modeli olan President S ile donatılacak.


Romanya

Romanya Savunma Bakanlığı'ndan 17 Mart günü yapılan açıklamada, Romen Deniz Kuvvetleri hizmetinde bulunan Tip 22/II sınıfı firkateynlerin modernizasyonu için USD208 milyonluk bir bütçe ayrıldığı bildirildi. Planlanan iyileştirme kapsamında firkateynlere yeni hava savunma ve gemisavar füzeleri ile algılayıcı sistemler takılacak, aynı zamanda savaş yönetim sistemi yenilenecek. Söz konusu çalışmanın 2008 yılında başlatılması planlanmıştı. Romen Deni Kuvvetleri'nde halen, İngiltere'den transfer edilen iki adet Tip 22/II sınıfı firkateyn (Regele Ferdinand ve Regina Maria) bulunuyor.

Jane's Defence Weekly'nin 24 Mart tarihli haberine göre Romanya İsrailli Rafael şirketine EUR130 milyon tutarında Spike LR tanksavar güdümlü füze siparişi verdi. %80 offset içeren sözleşme kapsamında tedarik edilecek füzeler, Romen Kara Kuvvetleri'nin MLI-84M zırhlı muharebe araçlarında bulunan Rafael Samson uzaktan kumandalı silah istasyonlarında kullanılacak.


Rusya Federasyonu

Rusya Devlet Başkanı Vıladimir Putin 14 Mart günü, Suriye'deki Rus birliklerinin geri çekilmesi emrini verdiğini açıkladı. Putin açıklamasında, Rusya'nın Suriye'de askeri varlığını belli bir seviyede koruyacağının işaretini verdi. [44][45][46][47][48][49] Hımeymim Hava Üssü'nü terkeden Rus savaş uçaklarının yerine Ka-52 ve Mi-28 taarruz helikopterleri konuşlandırıldı. [50]Öte yandan Jane's Defence Weekly'de 24 Mart tarihinde yayınlanan bir değerlendirmeye göre Suriye'den 16 - 20 arası savaş uçağını çeken Rusya, ilave Su-24M taktik bombardıman uçakları ile Ka-52 ve Mi-28N taarruz helikopterleri konuşlandırarak güçlü bir askeri varlık bulundurmaya devam ediyor. İlaveten Hımeymim Hava Üssü'ndeki dört Su-35SM savaş uçağı ile en az dört Su-34 taktik bombardıman uçağı görevlerine devam ediyorlar.

Kremlin Sarayı'nda 17 Mart günü düzenlenen bir törende Putin, Suriye'de harekâta katılan birlik ve personele çeşitli ödül ve madalyalar verdi. Ödül alan birlikler arasında 810'ncu Deniz Piyade Tugayı ve 120'nci Topçu Tugayı bulunuyor.

IŞİD'in Kafkas kolu, 29 Mart günü Dağıstan'daki Rus birliklerine iki ayrı saldırı gerçekleştirdi. Saldırılarda 10 Rus askerinin öldürüldüğü iddia edildi. [51]

Vıladimir Putin'in, 29 Mart günü Federal Askeri Teknik İşbirliği Hizmetleri dairesi ile görüşmesinde yaptığı açıklamaya göre Rusya'nın savunma ihracatı 2015 yılında USD14.5 milyar olarak gerçekleşti. Putin ayrıca 2015 yılında imzalanan savunma ihracat sözleşmelerinin toplam değerinin USD26 milyar, bugüne kadar yürürlüğe girmiş savunma ihracat projelerinin toplam tutarının ise USD56 milyar olduğunu ekledi.

Jane's Defence Weekly'nin 16 Mart tarihli haberine göre, Rus Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Viktor Bondarev, Suriye'de beş buçuk ay sürdürülen hava harekâtı sırasında hedeflerin %100'ünün imha edildiğini iddia etti. Bondarev, 30 Eylül 2015'te başlayan harekâtta tespit edilen hiç bir hedefin ıskalanmadığını, tek bir bombanın bile hedefi şaşırmadığını söyledi.

Jane's Defence Weekly'nin 15 Mart tarihli haberine göre, Savunma Bakan Yardımcısı Yuri Borisov, ülkesinin 2015 yılı için öngörülen savunma siparişlerinin %98'ini gerçekleştirdiğini açıkladı.

ABD Avrupa Komutanlığı EURCOM Komutanı Orgeneral Philip Breedlove, ABD Senatosu Silahlı Kuvvetler Komitesi'nde 1 Mart günü verdiği beyanda, Rusya'nın ABD, müttefikleri ve partnerleri için uzun vadeli bir tehdit teşkil ettiğini, Moskova'nın komşuları üzerinde büyük bir baskı kurmaya çalıştığını söyledi. [52]

Jane's Defence Weekly'nin 4 Mart tarihli haberine göre Rus Savunma Bakanlığı, hava indirme birliklerinin (VDV) büyütülmesi planını erteleme kararı aldı. Söz konusu plan, VDV'nin 45,000 olan mevcut personel sayısının 60,000'e çıkarılmasını ve yeni birliklerin kurulmasını içeriyordu.

Jane's Defence Weekly'nin 23 Mart tarihli haberine göre, Rus Deniz Kuvvetleri sözcüsü Amiral Aleksandr Moyseyev, Kuzey Filosu'na bağlı nükleer denizaltıların 2015 yılında bir önceki yıla kıyasla %50 daha fazla süre denizde kaldığını, Yuri Dolgoruki (Borey), Karelya ve Novomoskovsk (Delta IV), Smolensk (Oscar II), Pantera (Akula), Obninsk (Victor III) ve Nijni Novgorod (Sierra II) denizaltılarının denizde toplam 1,500 gün geçirdiğini açıkladı

TASS haber ajansının 3 Mart tarihli haberine göre Rus Hava Kuvvetleri Kırım'a 8 adet Suhoy Su-30SM savaş uçağı konuşlandırdı. Bu yıl içinde aynı tipte daha fazla uçağın yarımadaya sevkedilmesi bekleniyor. [53]

Jane's Missiles & Rockets'in 4 Mart tarihli haberine göre Rus donanması, Proje 1142 Kirov sınıfı nükleer tahrikli kruvazörleri 2020 yılından itibaren 3M-22 Zirkon hipersonik gemisavar füzeleri ile donatmayı planlıyor. 17 Mart günü ise füzenin atış denemelerine başlandığı duyuruldu. [54][55] P-800 Oniks füzesi temel alınarak geliştirildiği değerlendirilen Zirkon, fırlatma aşamasında katı yakıtlı roket motoru, uçuş aşamasında ise scramjet motoru kullanıyor. Füzenin menzili 1,000km olarak veriliyor.

Proje 636.3 Varşavyanka sınıfı beşinci denizaltı Veliki Novgorod, 18 Mart günü Admiralti Tersanesi'nde düzenlenen törenle denize indirildi. Denizaltı Karadeniz Filosu'nda hizmete girecek. [56]

Proje 971 (NATO kodu "Akula") sınıfı nükleer denizaltı Kuzbas, bakım, onarım ve modernizasyon çalışmalarının tamamlanmasından sonra 21 Mart günü tekrar hizmete girdi. [57]Öte yandan Jane's Defence Weekly'nin 24 Mart tarihli haberine göre Rus donanması, bu sınıftaki denizaltıları 3M-54 Kalibr seyir füzeleri ile donatmayı planlıyor.

Proje 1135.6 Admiral Grigoroviç sınıfı firkateynlerin ilki Admiral Grigoroviç, 11 Mart günü düzenlenen törenle Karadeniz Filosu'nda hizmete girdi. Sınıfın ikinci gemisi Admiral Essen seyir tecrübelerine devam ediyor. [58]Üçüncü gemi Admiral Butakov ise 5 Mart günü Kaliningrad'daki Yantar Tersanesi'nde denize indirildi. [59]

Rus Hava Kuvvetleri'ne ait Su-25 tipi bir taarruz uçağı, 30 Mart günü Çernigovka Hava Üssü'ne inişi sırasında düştü. Uçağın pilotu fırlatma koltuğu ile atlayarak kurtuldu.

Çin ve Rusya heyetlerinin, ortaklaşa geliştirilecek ağır nakliye helikopteri projesindeki işbölümüne ilişkin yedinci tur görüşmeleri 29 Şubat - 4 Mart tarihleri arasında gerçekleştirildi. 38.2t azami kalkış ağırlığına sahip olması planlanan helikoptere ilişkin işbirliği anlaşması 2015 Mayıs ayında imzalanmıştı. [60]

Jane's Defence Weekly'nin 29 Mart tarihli haberine göre, Rus Savunma Bakanlığı, kara kuvvetleri için 92 adet 9P163-3 Kornet D (NATO kodu AT-14 "Spriggan") tanksavar güdümlü füze siparişi verdi. Söz konusu sistemler, VPK-233116 Tigr-M taktik tekerlekli zırhlı araçlarda kullanılacak.

Sahalin'deki Doğu Askeri Bölge Komutanlığı'na bağlı birlikler, ay başında 5 yeni Orlan 10 İHA sistemi teslim aldı. [61]

Uralvagonzavod şirketi Genel Müdür Yardımcısı Aleks Jariç, Rus Kara Kuvvetleri'ne ait 150 adet T-72B ana muharebe tankının, USD35 milyonluk bir proje ile T-72B3M seviyesine iyileştirileceğini açıkladı. Modernizasyon kapsamında tankların toplarının 125mm 2A46M5 topu ile değiştirilmesi, mevcut 730bg'lik motorun yeni tam otomatik aktarma sistemi ile birlikte kullanılan 1,130bg'lik V-92S2F motoru ile değiştirilmesi, Kontakt 5 infilaklı zırh bloklarının yeni nesil Relikt zırh sistemi ile değiştirilmesi, Sosna U termal görüş sisteminin takılması ve yeni bir balistik atış kontrol bilgisayarının eklenmesi yer alıyor. [62]

Çin'in, geçen yıl imzalanan S-400 satış sözleşmesi uyarınca ilk ödemeyi yaptığı bildirildi. Teslimatların 2017 ilk çeyreğinde başlaması planlanıyor. [63]

Rostvertol şirketi, Mi-28N taarruz helikopterinin ihrac modeli olan Mi-28NE'nin çift uçuş kumanda setine sahip türevinin üretimine başladığını duyurdu. Her iki kokpitten de uçurulabilen Mi-28NE'nin diğer iki müşterisi Irak ve Cezayir. [64]

Rus hükümeti ve Rostec şirketi yetkililerinin, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Mubadal Vakfı ile Rostvertol şirketinin hisselerinin bir kısmının satışı konusunda görüşmeler yürüttükleri bildirildi.[65]

Rostvertol şirketi 24 Mart günü Angola'ya dört adet Mi-171Ş genel maksat helikopteri teslim ettiğini duyurdu. Şirket ayrıca 2015 yılında da aynı tipten dört helikopterin teslim edildiğini bildirdi.

Rus polis teşkilatına ait RF-29011 tescil numaralı Airbus Helicopters AS355N Ecureuil 2 tipi bir helikopter, 4 Mart günü Krasnoye yakınlarında düştü. Helikopterdeki dört mürettebattan ikisi hayatını kaybetti, ikisi yaralı olarak kurtuldu.


Suriye

Suriye ordusu Mart ayı sonlarında antik Palmira kentini IŞİD'in elinden geri aldı. [66]

IŞİD, 20 Ocak günü ele geçirdiği Deyri Zor'daki Ayaş silah deposuna ait görüntüleri yayınladı. 2,600'dan fazla sandık içinde piyade silahları, tanksavar roket ve füzeleri, her türden mühimmat ile depo bölgesinde bulunan 40'a yakın tank, zırhlı araç ve çeşitli tipte diğer araçlar bulunuyor. Bu, bugüne kadar örgüt tarafından tek seferde ele geçirilen en büyük cephane. [67]

IŞİD, Palmira'daki çatışmalarda öldürdüğü beş Rus özel kuvvet askerinin cesetlerinin ve ekipmanlarının görüntülerini yayınladı. [68][69]

Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait bir MiG-21 tipi savaş uçağı, 12 Mart günü Hama ve İdlib illeri arasındaki Kafr Abdullah yakınlarında omuzdan ateşlenen uçaksavar füzesi isabeti ile düşürüldü.

Washington Post gazetesi tarafından, Rus ordusuna ait T-90 tipi bir tankın bir TOW tanksavar füzesi ile vurulmasını gösteren bir video kaydı yayınlandı. [70]


Ukrayna

Jane's Defence Weekly'nin 18 Mart tarihli haberine göre Rusya'dan Doğu Ukrayna'ya çok sayıda savaşçı geçmeye devam ediyor. ABD'nin AGİT temsilcisi Kate Byrnes'ın verdiği bilgilere dayandırılan habere göre 2016 ilk üç ayında Rusya'dan 2,220'den fazla askerî üniforma giyen savaşçının Gukovo ve Donetsk üzerinden giriş yaptıkları tespit edildi. AGİT tarafından 2015 Temmuz'undan Aralık sonuna kadar ise 4,758 savaşçının girdiği tespit edildi.

Ukroboronprom'a bağlı Odessa Uçak Fabrikası, Ukrayna'da kullanılan Mi-8 genel maksat helikopterlerinde kullanılan Rus yapımı parça ve aksamların yerlileştirilmesi için bir çalışma başlattı. [71]

Hırvatistan'ın 2015 yılında Ukrayna ile imzaladığı MiG-21 anlaşması kapsamında teslim edilen 5 uçağın yeni üretim olmaması, toplama parçalarla üretilmiş olmaları, iki ülke arasında krize neden oldu. Anlaşma gereği Hırvatistan, 7 uçağın modernizasyonu ve 5 yeni uçak için 21 milyon dolar ödedi. Ukrayna 7’si modernize edilmiş, 5’i de yeni olmak üzere 12 uçağı bir yıllık gecikmeyle 2015 yılı Temmuz ayında tamamladı ve Hırvatistan’a teslim etti. Ancak Ukrayna’dan satın alınan 5 adet Mig-21’in yeni olmadığı, tamamen toplama parçalarla üretildiği, örneğin gövdelerinin Bulgaristan, kanatlarının Cezayir, yakıt tanklarının ise Rusya’dan alındığı ortaya çıktı.

Zavod Mayak şirketi, ay başında Ukrayna ordusuna Molot tipi havan sistemlerinden 120 adet teslim etti. [72]


[3]"Turaz Şahini 2016'dan görüntüler": http://www.kokpit.aero/turaz-sahini-2016-video
[7]"Bulgaria MoD Halts Two Armored Vehicle Contracts Amid "Suspicious Orders"": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=172152&cat=3
[9]"The Operation To Retake Mosul Has Started, But Don't Expect Victory Anytime Soon": http://foxtrotalpha.jalopnik.com/the-operation-to-retake-mosul-has-started-but-dont-exp-1766871837
[17]"TSK'dan Kuzey Irak'taki IŞİD Hedeflerine Hava Harekâtı": https://onedio.com/haber/tsk-dan-kuzey-irak-taki-isid-hedeflerine-hava-harekati-698421
[19]"Death Of Marine Artilleryman In Iraq Reveals Previously Secret Fire Base Near Mosul": http://foxtrotalpha.jalopnik.com/death-of-marine-artilleryman-in-iraq-unveils-previously-1766108556
[24]"The Islamic State going DIY, 122mm D-30 howitzers used as anti-aircraft guns": http://spioenkop.blogspot.com.tr/2016/03/the-islamic-state-going-diy-122mm-d-30.html
[25]"Iran's Bond Villain Missile Caves Shown In Action As It Threatens To Drop Nuke Deal": http://foxtrotalpha.jalopnik.com/irans-bond-villain-missile-caves-shown-in-action-as-it-1763656642?rev=1457487182089
[26]"Iran Tests More Medium-Range Missiles In Attempt to Show Strength": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=172038&cat=3
[28]"Defense Ministry Begins Installing David’s Sling Missile Defense (excerpt)": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=171815&cat=3
[29]"IMDO and MDA Begin the Transfer of David's Sling to the Israeli Air Force": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=171906&cat=3
[34]"Ahead of PM Modi's Visit to Israel, India Lines Up Defence Deals Worth $3 Billion": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=171818&cat=3
[35]"Mount Whitney stages SAR exercise with Republic of Cyprus Rescue Center": http://navaltoday.com/2016/03/03/mount-whitney-stages-sar-exercise-with-republic-of-cyprus-rescue-center/
[38]"2008 yılında RMMO ve Rum Polisi için satın alınan beş helikopterle ilgili soruşturma": http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/58/news/185685/PageName/GUNEY_KIBRIS
[39]"RMMO için satın alınan üç silahlanma sistemi meselesi de "mercek altında"": http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/58/news/185773/PageName/GUNEY_KIBRIS
[40]"RMMO silah sistemi alımlarından fahiş miktarda komisyon alanlar olduğunu açıkladı": http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/58/news/184938/PageName/GUNEY_KIBRIS
[41]"AKEL ile Rum hükümeti arasında RMMO’nun reorganizasyonuyla müzakerelerin bağlantısıyla ilgili zıtlaşma": http://www.gundemkibris.com/akel-ile-rum-hukumeti-arasinda-rmmonun-reorganizasyonuyla-muzakerelerin-baglantisiyl-166889h.htm
[44]"Putin says Russians to start withdrawing from Syria, as peace talks resume": http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-russia-pullout-idUSKCN0WG23C
[46]"Russian Defence Minister Ordered to Redeploy Main Part of Russian Group from Syria": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=172166&cat=3
[50]"As Russia's Tactical Jets Leave Syria, Its Most Advanced Attack Helicopters Arrive": http://foxtrotalpha.jalopnik.com/as-russias-tactical-jets-leave-syria-its-most-advanced-1765448933
[54]"Russia Test-Fires New Hypersonic ZIRCON Cruise Missiles": http://www.miltechmag.com/2016/03/russia-test-fires-new-hypersonic-zircon.html
[55]"Russia Test-Firing New Hypersonic Zircon Cruise Missiles for 5th-Gen Subs": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=172278&cat=3
[58]"Second Russian Navy Admiral Grigorovich-class ship on state trials": http://navaltoday.com/2016/03/23/second-russian-navys-admiral-grigorovich-class-ship-on-state-trials/
[63]"China Makes Advance Payment for S-400 Air Defense System Delivery": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=172127&cat=3
[65]"Russia In Talks with Arab Foundation Mubadala On Selling Stake In Russian Helicopters": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=172086&cat=3
[67]"Islamic State captures Ayyash weapons depots in largest arms haul of Syrian Civil War": http://spioenkop.blogspot.com.tr/2016/03/islamic-state-captures-ayyash-weapons.html
[71]"Odessa Aviation Plant Will Substitute Imported Components for Mi-8": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=172149&cat=3
[72]"Ukrainian Military Received the First Batch of New Mortars "Molot"": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=171888&cat=3
 

M60T'nin Ateşle İmtihanı ve Başika Saldırısının Düşündürdükleri

$
0
0


19 Nisan günü IŞİD terör örgütüne bağlı Amaq (Emek) haber ajansı tarafından, “Destruction of a Turkish Army Tank with a Guided Missile at Mt. Bashiqah Northeast of Mosul” (Musul’un kuzeydoğusundaki Başika Dağı’nda Türk ordusuna ait bir tankın güdümlü füze ile imhası) başlığı ile bir video yayınlandı.

30 saniyelik videoda, bir evin teras ya da balkonundan bir füzenin ateşlenmesi ve bir tepenin zirvesinde, siper arkasında konuşlanmış bir tankı vurması görülüyor. Videonun çekildiği yer ve zamana ilişkin, başlangıçtaki yazıdan başka bir bilgi kaynağı ya da emare bulunmuyor. Ancak aynı gün akşam üzeri basına yansıyan Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK) kaynaklı bilgilerde olay, ufak bir farkla teyit edildi. Buna göre saldırı 19 Nisan günü değil, 18 Nisan günü yerel saatle 1615 sularında gerçekleşmişti.

Ucuz atlatılan bu olay, iki önemli mesaj verdi aslında. Bu mesajları okumak için öncelikle dün yaşanan olayı ayrıntıları ile incelemek gerek.

Arka Plan

Başika, geçtiğimiz yıl Aralık ayında Türkiye ve dünya gündemine oturdu. Bunun sebebi, Türkiye tarafından Musul yakınlarındaki bu kentte bulunan askeri üsse çok sayıda asker ve tank sevkedilmesiydi. Türk askerleri burada, IŞİD'in elinde bulunan Musul'un geri alınması için düzenlenecek harekâta katılacak Peşmerge güçlerini eğitiyordu. Bu ilave sevkiyat, Irak merkezi hükümetinin sert tepkisini çekti. Türkiye, sevkiyatın, kampın güvenliği için yapıldığını açıkladı. Daha sonra ABD arabulucuğunda gerçekleştirilen Irak - Türkiye görüşmeleri ile kamptaki bir kısım asker, Kuzey Irak'taki başka bir konuma kaydırıldı.

26 Mart günü IŞİD tarafından ateşlenen bir Katyuşa roketinin üsse düşmesi sonucu burada görevli bir asker şehit olmuş, bir asker de hafif yaralanmıştı.



Video Kaydının Analizi

Videonun başlangıcında, bir evin teras ya da balkonuna kurulu üçayak (tripod) üzerine monteli bir tanksavar güdümlü füzesi ve bu füze ile nişan alan bir militan görülüyor. Militanın yüzü bulanıklaştırılmış (“blurlanmış”). Bu da, olaydan sonra kamera kaydı üzerinde bir işlem yapıldığını gösteriyor; zaten kaydın başındaki yazının varlığı da buna bir başka delil. Video sosyal medyada 1430 – 1500 arasında yayılmaya başladı. Dolayısıyla olay, en geç öğle saatlerinde gerçekleşmiş olmalı.

Başika'daki saldırıda kullanılan sistem ve bileşenleri
(Büyük hali için üzerine tıklayınız)

Görüntülerde görülen tanksavar sistemi, Rus yapımı 9K135 Kornet (NATO kodu AT-14 "Spriggan"). Videoda sistem, 9P163-1 fırlatma sistemine monteli olarak görülüyor. 9P163-1’e, 1P45M-1 nişangâhın takılı olduğu görülüyor. Üçayak (tripod) modeli ise 1Ş7-1. Sistemden ateşlenen füze ise 9M133-1.

Video iki ayrı konumdaki iki ayrı kamera ile çekilmiş. Füzenin yanındaki kamera kaydı, ateşlemeden hemen sonra sona eriyor. Bu kaydı, farklı bir konumdaki ikinci kameranın çektiği görüntü takip ediyor. İkinci kameranın görüntüsü, füze ateşlendikten hemen sonra (yaklaşık 11’nci saniye) başlıyor. Füzenin tanka, 20’nci saniyede isabet ettiği görülüyor. Bu durumda füzenin yaklaşık 10 saniye gibi bir sürede uçmuş olduğu tahmin edilebilir. Kullanılan 9M133-1 füzesinin ortalama uçuş sürati 216m/s’dir. Dolayısıyla eğer 10 saniyelik bir uçuş süresi tahmini üzerinden hareket edilirse, füzenin tanka 2 - 2.5km mesafeden ateşlenmiş olduğu sonucuna ulaşılır.

Füze ateşlendiği anda büyük bir şangırtı ve düşen metalik parça sesinin gelmesi dikkat çekici. Fırlatıcı arkasında geniş bir boş alan olmadığı, çok yakınında pencereli bir duvar olduğunu düşündürüyor. Bu tip roket ve füze atışlarında, fırlatıcı tüpün arkasında geniş bir boş alan bırakılması gerekir. Çünkü ateşlenen roket / füzenin egzozundan şiddetle püsküren sıcak ve yüksek basınçlı gaz, arkadaki personel ve nesnelere zarar verebilir. Dahası, eğer yakında duvar gibi bir engel varsa, buna çarpacak gaz, nişancı personelin kendisine de zarar verebilir.

Füzenin, mahkûm araziden, yani hedefinden daha alçak bir konumdan ateşlenmiş olduğu dikkat çekici. Hedefteki tank, bir tepenin zirvesinde, siperlerin arkasında. Tankın sadece taret kısmı görünür durumda. 5 – 6m yanında başka bir mevzide M88 tank kurtarıcı araca benzeyen bir silüet ve onun da hemen yanında iki ayrı direk üzerinde monteli kamera ve radar sistemler dikkat çekiyor. Kara Kuvvetleri envanterinde, OTOKAR üretimi Cobra 4x4 taktik tekerlekli araca monteli termal kamera ve radar sistemleri yaygın olarak kullanılmakta.

Tankın vurulduktan sonraki durumu
Tankın, taretinin sağ ön kısmından isabet aldığı, isabet ile birlikte gerçekleşen patlamada, bazı gövde parçalarının havaya fırladığı görülüyor. Kısa süre sonra yine sosyal medyada yayılan ve isabet alan tankı gösteren fotoğrafta,

- Vurulan tankın M60T modeli olduğu,
- Taretin sağ ön tarafından isabet aldığı
- Taretin sağ ön tarafındaki ve hemen altında gövdede bulunan zırh bloklarının hasar gördüğü
- Taret sağ üst tarafındaki M36E1 komutan periskobunun hasar aldığı
- Bunun dışında tankta kayda değer bir hasar olmadığı net bir şekilde tespit edilebiliyor.

Nitekim, videoda görülen patlama zaten kendi başına tankın çok büyük bir hasar almamış olmasının muhtemel olduğuna da işaret ediyordu. Çünkü kullanılan Kornet füzesi oldukça modern ve güçlü bir füzedir. Hatta talihin bir cilvesi, bu füze Türkiye tarafından Rusya’ya 2008 yılında sipariş verilmiş ve Kara Kuvvetleri envanterine katılmıştı. Böyle güçlü bir füze eğer tankı taret kısmından vurmuş olsaydı, zırhı delip içeride infilak etmesi beklenirdi. Böyle durumlarda sıklıkla rastlanan şey, taret içindeki top mühimmatının patlaması ve tankın çok büyük bir infilak ile külliyen tahrip olmasıdır. Ancak videoda sadece füze harp başlığının patladığı, tankta müteakip bir patlama gerçekleşmediği görülüyor.



Basının aktardığı ve TSK kaynaklı olduğu belirtilen bilgilere göre saldırı, Başika üs bölgesinin 4 - 5km ilerisindeki bir tepedeki tanka yapılıyor. Saldırıdan hemen sonra söz konusu tank mevzi değiştiriyor. Tepkimeli zırhı ve periskobu hasar gören tank, füzenin ateşlendiği binaya ateş açıyor. Bu binadaki teröristlerin bir kısmı ölürken, kalanlar yedi araç ve dört motosiklet ile kaçmaya çalışıyor. Müteakip atışlarla da bu grup imha ediliyor. Bilgiye göre toplamda 32 IŞİD üyesi terörist öldürülüyor.


M60T


Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile İsrailli IMI (Israel Military Industries) arasında 29.03.2002 tarihinde imzalanıp 30.09.2002 tarihinde yürürlüğe giren USD687.5 milyonluk anlaşma ile, KKK envanterindeki 170 adet M60A1 tipi tank modernize edilerek M60T adını almıştı.


IDEF 2009 fuarında sergilenen bir M60T
Kamuoyu ve siyaset gündeminde uzun süre yer edinen ve yoğun tartışmalara konu olan bu proje ile, ilk prototip tank hariç 169 adet M60A1, Kayseri 2'nci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı'nda modernize edildi. İsrail'in kendi M60 tankları için uyguladığı Sabra modernizasyonunun baz alındığı projenin kapsamı şöyle idi [1]:

  • Mevcut 105mm M68 model yivli topun 120mm MG253 model yivsiz setsiz top ile değiştirilmesi
  • Knight III yeni nesil bilgisayarlı atış kontrol sisteminin eklenmesi
  • 750bg Continental AVDS-1790-2 dizel motorun 1,000bg MTU MT881 KA501 motoru ile değiştirilmesi
  • Allsion CD850-6BX aktarma organının Renk 304S ile değiştirilmesi
  • Yeni nesil süspansiyon sistemi
  • Taret ve gövdeye Blazer tepkimeli zırh (ERA; Explosive Reactive Armor) bloklarının eklenmesi
  • Taretin hidrolik tahrik sisteminin elektrik motorlu tahrik sistemi ile değiştirilmesi
  • Otomarik yangın tespit ve söndürme sisteminin eklenmesi

Proje kapsamında MKEK IMI lisansı ile 120mm namluyu, ASELSAN ElOp / Elbit lisansı ile Knight III atış kontrol sistemini, MTU Türk ise MTU lisansı ile MT881 motorunu üretti. 2. ABMK'da ise proje için üretim hattı kuruldu.

IMI tarafından İsrail'de modernize edilen ilk tank Kayseri'ye 10.11.2005 tarihinde ulaştı. Aynı ayın sonunda da seri modernizasyon hattı faaliyete başladı. Projede teslimatlar 15.02.2010 tarihinde tamamlandı.

Proje devam ederken ASELSAN ve IMI şirketleri, dünya genelindeki M60 kullanıcısı ülkelerin modernizasyon ihtiyaçları için 11.11.2009 tarihinde bir işbirliği protokolü imzaladı. Öte yandan KKK envanterindeki 169 adet M60A1'in de modernize edilmesi için bütçe ayrıldı. Ancak bu planlar, Mavi Marmara olayı sonrasında iki ülke ilişkilerinin kopması sonrasında rafa kalktı.


9K135 Kornet

KBP Tasarım Bürosu tarafından Fagot, Faktoriya ve Konkurs serisi tanksavar füzelerinin yerini almak üzere geliştirilen 9K135 Kornet, ilk kez 1994 yılında Yunanistan'daki Defendory 94 fuarında kamuoyuna tanıtıldı. Geliştirme çalışmalarının 1980'lerin sonlarında başladığı tahmin ediliyor. Sistem Rus Kara Kuvvetleri'nde 1998 yılında hizmete girmeye başladı. Sistemin, içerdiği alt sistem ve bileşenler ile kullanıldığı platformlara göre 9K128, 9K129, 9K130 gibi farklı kodları mevcut.

Kornet'in ihracat pazarı için geliştirilmiş Kornet E ve Kornet EM modelleri bulunuyor. Ayrıca İran tarafından da Dehlavi adlı bir kopyası da üretiliyor. Türkiye de, Kornet E sisteminden 80 adet fırlatıcı ve 800 adet füze için 2008 yılında USD100 milyonluk bir sipariş vermişti. Kornet E'nin diğer kullanıcıları arasında Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Cezayir, Hindistan Irak, İran, Suriye gibi çok sayıda ülke bulunuyor.

Kornet, seyyar olarak ya da araca monteli kullanılabilen bir güdümlü tanksavar füze sistemi. Üçayak, nişangâh ve füze fırlatıcı tüpü üç sandık içinde taşınabiliyor ve tek personel tarafından ateşlenebiliyor.

Sistemde kullanılan 9M133-1 füzesi, 7kg ağırlığında çukur imlâ haklı 9N156-1 tandem harp başlığına sahip. Standart 9M133 füzesinde kullanılan 9N156'nın üst modeli olan bu harp başlığının, 1,000 - 1,200mm civarı RHA (haddelenmiş homojen çelik) zırh delme kabiliyeti olduğu belirtiliyor. Dahası, 9N156-1, ERA zırh bloklarını delme kabiliyetine de sahip. [2]

9M133-1'in, bina ve benzeri yapılara karşı kullanılan 9M133F-1 modeli de mevcut.

Füzeyi ateşlemede kullanılan 9P163 fırlatıcısının, kullanılan nişangâha göre farklı türevleri bulunuyor. Saldırıda kullanılan kombinasyon, 9P163-1 fırlatıcı sistem ve bu sistem içinde 1P45M-1 nişangâh. 1P45'e ayrıca 1PN79 termal görüş sistemi de eklenebiliyor ancak videodaki sistemde termal nişangâh yok.



9M133 füzesi (sağda) ve fırlatıcı tüp
Füzenin içinde bulunduğu kapsülün fırlatıcı kaideye monte edilmesi ile, ikisi arasında elektrik bağlantısı sağlanıyor. Nişangâhtan hedefin tespitinden sonra ateşlemede, füze tüm roket yakıtını tüp içinde harcayarak ivmeleniyor. Tüpten ayrıldıktan hemen sonra kanatların açılması ile füze uçuşuna başlıyor. Fırlatmadan itibaren füzenin kıç bölümündeki lazer algılayıcı, fırlatıcıdan gönderilen lazer hüzmesini takip ediyor. Nişangâhtaki göstergenin, hedef üzerinde tutulması, güdüm - kontrol için yeterli. Bu sayede füze, kendisine yönlendirilmiş lazer hüzmesini takip ederek hedefe varıyor. Hedefe doğru füzeden ya da fırlatıcıdan bir lazer hüzmesi doğrultulmadığı için, söz gelimi tank üzerindeki lazer ikaz sistemi ve benzeri erken uyarı sistemleri bir işe yaramıyor.

Hedefe temas anında füzenin burnundaki temas tapası devreye giriyor. Temasta öncelikle öndeki küçük patlayıcı, akabinde ana harp başlığı infilak ediyor. Bu yöntem, özellikle ERA tipi zırhlara karşı füzenin etkili olmasını sağlıyor.

Füzenin ateşlenebileceği asgari hedef menzili 100m. Azami menzil ise, eğer termal nişangâh kullanılırsa ve hava ve görüş şartları olumlu ise 5.5km civarı. Füzenin uçuş sürati 240m/s. Fırlatma anındaki ivmelenme de hesaba katıldığında ortalama uçuş sürati 216m/s olarak veriliyor. [3]

Kornet füzesi bir süredir Ortadoğu'daki çatışma ve savaşlarda yoğun olarak kullanılıyor. Füzenin, 2003 Irak Savaşı sırasında M1 Abrams ana muharebe tanklarına karşı kullanıldığı ve iki tankın zırhını deldiği biliniyor. Kornet'in ayrıca 2006 Lübnan Savaşı sırasında İsrail tanklarına karşı Hizbullah tarafından yoğun olarak kullanıldığı ve çok sayıda tank ve zırhlı aracı tahrip ettiği biliniyor. IŞİD örgütü, Irak ve Suriye'de depolarda yağmaladığıçok sayıda 9K135 Kornet füzesini her iki ülkenin ordularına karşı yoğun şekilde kullanmaktaydı.


Değerlendirmeler

Öncelikle saldırıya uğrayan tankın mürettebatına büyük geçmiş olsun ve en büyüğünden "helal olsun!" demek gerekir. Böyle bir saldırıdan burunları dahi kanamadan kurtulmuş olmaları bir yana, hemen reaksiyon gösterip saldıran tarafı etkili şekilde ateş altına alıp etkisiz hale getirmeleri, disiplin ve eğitimlerinin sonucudur. Bu, not edilmesi gereken bir başarıdır.

Yazının başında bahsettiğim iki mesajdan ilki tanklara dair:
M60T'nin uğradığı saldırı ve akabinde yaşananlar, İngilizce'de "textbook example" olarak tabir edilen, ders kitaplarına geçebilecek bir vakadır. Çünkü:

1. Tankların günümüzde asimetrik savaşta ve meskûn mahal içinde ya da çevresinde maruz kaldıkları riskleri

2. Beka kabiliyetini ve bu kapsamda ilk atıştan sağ kurtulup etkili karşı saldırı yapabilme kabiliyetinin önemini (İlgili olarak bkz: "Ana Muharebe Tankı Tasarımı Üzerine Notlar: Beka Kabiliyeti")

3. Keşif, gözetleme ve istihbarat sistemleri ile komuta - kontrol altyapısının, özellikle asimetrik savaştaki yerini vurgulamıştır.

1960'lı yılların teknolojisi ile üretilmiş bir tank olan M60, kamuoyunda çokça tartışılan bir proje ile modernize edilmiş, ateş gücü, beka kabiliyeti ve hareket yeteneği artırılmıştır. Almanya'dan ikinci el alınan 340'a yakın Leopard 2A4 ile birlikte 170 adet M60T, Türk Kara Kuvvetleri'nin halihazırda en modern tankıdır. Nitekim batıdaki birliklerden sevkedilen bu tanklar bir süredir Güneydoğu'daki operasyonlarda da yer almaktadırlar.

Vurulduğu sırada tankın yanında görülen keşif - gözetleme aracının varlığı, üs bölgesi çevresinde etkili bir gözetleme hakimiyeti için tek başına yeterli değildir. Zira üsse yakın yerleşim bölgelerindeki çok sayıdaki binadan hangisinde potansiyel tehditlerin olduğunu tespit etmek, sadece kamera / radar taraması ile mümkün değildir. Benzer şekilde bölgede uçurulacak bir insansız hava aracı da (İHA) tek başına yeterli olamaz. Bu sistemlerin her birinin taşıdığı kameralar ya da radarla ile belli bir sınırlı bölge takip edilebilir. Ancak bu olayda da görüldüğü gibi, teröristler çok hızlı bir şekilde konum değiştirip, mevzilenip saldırı düzenleyebilmekte, çok hızlı bir şekilde mevzilerini terkedebilmektedirler.

Bu durumda, sadece bahsi geçen keşif gözetleme sistemlerinin varlığı değil, bu sistemlerin ve en önemlisi insan istihbaratının (HUMINT) topladıkları bilgileri,

- Süratle birleştirip
- Süratle değerlendirip
- Süratle ilgili unsurlara iletebilecek bir komuta - kontrol ve haberleşme altyapısı gerekmektedir.

Söz gelimi üs çevresinde arama / tarama yapan bir operatörü düşünelim. Hangi durumda, oluşabilecek bir tehdidi daha erken tespit edebilir?

"Önümüzdeki 6 saat boyunca X koordinatlarındaki mahalleyi gözetle"
"Önümüzde 6 saat boyunca X mahallesinin Y caddesini gözetle"
"Önümüzdeki 2 saat içinde X mahallesinin Y caddesindeki Z sokağı civarında olası şüpheli hareketleri takip et"

Bu "sadeleştirmeyi" mümkün kılan, etkili bir bilgi iletişim, değerlendirme ve paylaşım altyapısıdır.

Yine de, modern harp sahasında bu bahsi geçen sistem tam etkinlikle çalışsa bile ilk hamleyi öngörmek ve/veya önlemek mümkün olamayabilir. Bu durumda da gelişmiş beka kabiliyetleri ile etkili karşı vuruş / ateş yeteneği ön plana çıkmaktadır.

İkinci mesaj ise, Türkiye'nin içinde bulunduğu sürece ilişkin.

Bir süredir Türkiye, başı, sonu ve sınırları belli olmayan çok şiddetli bir savaşın içinde. Bu savaşın bir cephesi, ülkenin güney sınır hattı, bir cephesi güneydoğudaki kentler, bir cephesi de Kuzey Irak. Bu savaşı başlatan olmasa bile öyle ya da böyle bu savaşın taraflarından biri. Ülkenin güvenliğinin ülke sınırlarının çok ötesinden başladığı gerçeği bir yana, bu en son olay amansız bir mücadele ile karşı karşıya olunduğunu hatırlatıyor.





Notlar
[1]: Turkish Defence & Aerospace Update, No: 11/2005, s. 11
[2]: http://anwaralsharrad-mbt.blogspot.com.tr/2015/10/1-9k135-kornet-kornet-cornet-at-14.htm
[3]: "9K129 Kornet anti-tank guided weapon system": Jane's Infantry Weapons

Siyah Gri Beyaz 11 Yaşında

$
0
0
Edmond Duranty portresi
Eser: Edgar Degas
Zaman, onu nasıl kullanırsanız kullanın hızlı akıyor. Bir tekerlek gibi, sabit hızda dönen. Önünde durmaya çalışanı ezen. Bu hızı algılayışımız, duruma, koşullara göre farklı olabiliyor. Ama her halükârda o tekerlek sabit hızda dönerek ilerliyor.

Akıp gittikçe zaman, geriye bakıp "durum muhasebesi" ya da "geçmişle hesaplaşma" yapmak gerek sık sık. İleriye giderken yolu bulabilmek için. Peki ya "gelecek muhasebesi"? Geleceğe yönelik eleştirel bakabilir mi insan? Tekerlek gelip geçmeden nereye gideceğini kestirebilir mi? Kestirmeye çalışmalı mı?

11 sene önce Siyah Gri Beyaz'ı başlatırken hiç böyle şeyler düşünmemiştim. Düşünmeli miydim? Belki. Ama muhtemelen ne yaparsam yapayım Siyah Gri Beyaz'ın kendi kendini yazmasının önüne geçemezdim. Onun bana okuttuğu, benim ona yazdığım bu mutualist ilişki başka türlü süremezdi muhtemelen.

Siyah Gri Beyaz okuruna, bu tatlı sert öğretmen karşısında beni yalnız bırakmadığı için teşekkürlerimi sunarım.

DARPA Hakkında

$
0
0

ABD'nin savunma - güvenlik ile havacılık - uzay alanlarındaki konumu, yakından incelenmeyi hak eden bir tarihçeye sahiptir. Kurumların yapıları, birbirleri ile ilişkileri ve çalışma şekillerinin incelenmesi, özellikle ArGe ve teknoloji politikası tasarlamak için önemli dersler ve ipuçları sunmaktadır.

Bu kapsamda üç kurum ön plana çıkmaktadır. Bunlar DARPA, ONA ve RAND'dır.


Tarihçe

DARPA, 1958 yılında ABD Başkanı Eisenhower'ın emriyle, Advanced Research Projects Agency (ARPA) adı ile kurulmuştur. [1] Kuruluşun ismi çeşitli kereler değişmiş olup, en son 1996 yılında Defense Advanced Research Projects Agency olarak belirlenmiştir. [2]

Kuruluşuna, Sovyetler Birliği’nin 1957 yılında Sputnik uydusunu yörüngeye yerleştirerek uzay yarışında ABD’nin önüne geçmesi ve ABD’ye teknolojik ve bilimsel bir sürpriz yaşatmış olması vesile olmuştur.

İki ana kuruluş amacı bulunmaktadır:

            i. ABD’nin teknolojik bir sürpriz yaşamasını önlemek
            ii. ABD’nin, düşmanlarına teknolojik sürpriz yaşatmasını sağlamak

DARPA, bu iki amacı gerçekleştirmek için “radikal inovasyonlar” üreten bir kurumdur.

Kuruluşundan itibaren ilk dönemlerinde daire, uzay, nükleer silah ve füze savunma alanlarına odaklanmıştır. 1960 yılında, uzay projelerinin sivil ağırlıklı olanları ABD Ulusal Uzay Dairesi NASA’ya devredilmiştir (Tamamlanmış ve yürürlükteki başlıca projeler 4’üncü maddede sıralanmıştır).

1960’ların sonlarından itibaren kuruluş daha geniş bir alanda bilim, teknoloji ve inovasyon geliştirmeye yönelmiştir. 1970’lerden sonra odak alanı özellikle bilişim ve iletişim teknolojileri (BIT; ICT: Information and Communication Technologies) olmuştur. Bu çalışmaların meyvesi olan ARPANET ağı, internetin temellerini teşkil etmiştir.

1980’lerden itibaren kurumun çalışmalarına yeni nesil uydu – uzay teknolojileri, insansız sistemler, ileri bilişim teknolojileri damgasını vurmuştur. Bu dönemde geliştirilen “stealth” (radarda düşük görünürlük) teknolojileri, DARPA tarafından “Sputnik uydusunun ABD’de yarattığı teknolojik sürprizin benzerinin düşmana yaratılmış olması” şeklinde sunulmaktadır. [3]

2011 yılında kurum, yıldızlararası seyahat yapabilecek uzay araçlarının geliştirilmesi için, “100 Year Starship” adlı 100 yıl sürebilecek bir çalışma başlatmıştır. [4] Konunun çeşitli boyutlarının bilimsel olarak ele alınması için 2011’den bu yana her yıl bir sempozyum düzenlenmektedir. [5]

DARPA’nın kuruluşundan bu yana yürüttüğü başlıca önemli projeler

Teşkilat Yapısı

DARPA, ABD Savunma Bakanlığı’na bağlıdır. Oldukça esnek ve her türlü hiyerarşiden uzak bir teşkilatlanma yapısı ile dikkat çekmektedir.

Kurumun başında bir müdür (director) ve müdür yardımcısı (deputy director) bulunmaktadır. Temmuz 2014 itibariyle kurumun müdürü Dr. Arati Prabhakar [6], müdür yardımcısı ise Dr. Steven H. Walker’dır [7].

Kurumun Virginia eyaleti Arlington kentindeki merkezinden başka herhangi bir laboratuar, yerleşke ya da tesisi bulunmamaktadır.

Kurumda proje / program başarısızlıkları herhangi bir yaptırım ya da soruşturmaya tabi değildir.

DARPA’nın Temmuz 2014 itibariyle müdürlüğe bağlı 7 ana çalışma birimi bulunmaktadır. Ofis (Office) olarak adlandırılan bu birimlerin sayı, isim ve görevleri, koşul, ihtiyaç ve yönelimlere göre zaman içinde değişebilmektedir. Başka bir deyişle DARPA, durağan bir teşkilat yapısına sahip değildir.

Kurumun dikkat çekici bir istihdam politikası bulunmaktadır. Kurum, kalıcı olarak araştırmacı ya da program yöneticisi istihdam etmemektedir. Bunun yerine her bir program yöneticisi ile 4 – 6 yıllık sözleşmeler imzalanmaktadır. Kurum, üzerinde herhangi bir kariyer ya da rekabet baskısı olmayan araştırmacıların böylelikle daha esnek, yaratıcı ve inisiyatif sahibi olduğunu belirtmektedir. Çalışma süresi dolan program yöneticisinin yerine alınan yeni yöneticinin, selefinin çalışmalarından daha iyi performans göstermek ya da onu geçmek için daha da yaratıcı olduğu ifade edilmektedir. Kurum istihdam kıstasları bakımından tamamen özerk bir yapıdadır.

Kurumun Temmuz 2014 itibariyle birimleri ve çalışma alanları Tablo 1’de verilmiştir. Müdürlük ve Müdür Yardımcılığı makamı ile anılan 7 ofis haricinde herhangi bir idari ya da teknik birim, daire ya da şube bulunmamaktadır.

DARPA’nın 2015 mali yılı bütçe tahmini USD2,914 milyardır.[8] Toplam çalışan sayısı 2014 itibariyle, müdür ve müdür yardımcısı dahil 125’tir. Bu sayının büyük kısmı program yöneticilerinden oluşmaktadır. Proje bazlı mühendis, analist ve diğer çalışanlarla birlikte kurumun toplam çalışan mevcudu 200 civarına ulaşmaktadır.

DARPA, ABD kamu istihdam mevzuatından muaftır. Kuruma, bünyesine alacağı araştırmacı ve personel için, özel sektör standartlarının üzerinde maaş ve sosyal olanaklar sunma yetkisi tanınmıştır. Kuruma alınan araştırmacılar, ilgi ve uzmanlık alanlarına göre çalışma birimi seçebilmektedir. Herhangi bir mevzuat sınırlaması ya da hiyerarşi bulunmamaktadır: Çalışma birimlerinin adı, sayısı ve görevi de, içinde bulunulan koşullara ya da ihtiyaca göre değişebilmektedir.

Gizlilik dereceli olup varlığı kamuoyuna açıklanmamış projelerin de olduğu değerlendirilmektedir: Bu nedenle DARPA’nın halen yürüttüğü proje sayısının çok daha fazla olması olasılık dahilindedir.


Birim


Odak Konuları
Açıklamalar
Çalışan Sayısı
Proje Sayısı
Adaptive Execution Office


·         Teknoloji dönüşümü
·         Muharip unsur desteği
·         Teknoloji gösterimi ve saha testleri
·         Acil ihtiyaçlara yönelik teknolojiler
AEO, DARPA tarafından geliştirilen teknoloji ve inovasyonun, savaş alanındaki askerlere ulaştırılmasında bir köprü vazifesi görmektedir. Bu kapsamda, ileri hattaki askerlerin kullanabileceği, fark yaratabilecek nitelikteki çözüm ve teknolojilere odaklanmıştır.
8
1
Defense Sciences Office


·         Fen bilimleri
·         Matematik
·         Dönüşebilir malzemeler
·         Kontrollü otonomi
·         Yenilikçi algılama ve ölçüm teknolojileri
Bu ofisin hedefi, temel bilimler ve mühendislik alanlarında getirisi ve aynı zamanda riski yüksek alanları tespit edip, bu alanlarda ulusal güvenlik için kullanılabilecek çığır açıcı ve fark yaratıcı teknolojileri geliştirmektir.
15
28
Information Innovation Office


·         Siber teknolojiler
·         Geniş ölçekli veri analizi
·         İstihbarat, keşif, gözetleme
I2O ofisi, bilişim ve yazılım alanlarındaki gelişimleri kestirerek ve bunları yöneterek ulusal güvenlik ihtiyaçlarına yönelik çığır açıcı teknolojilere dönüştürme görevi üstlenmiştir. Ofisin çalışma konularının önemli bir kısmını siber güvenlik ve siber teknolojiler teşkil etmektedir.
25
39
Microsystems Technology Office


·         Biyolojik sistemler
·         Bilişim
·         Elektronik harp
·         Üretim teknolojileri
·         Fotonik
·         Konumlama, seyrüsefer ve zamanlama
·         Isıl kontrol
MTO'nun ana faaliyet alanı mikro elektro mekanik sistemler (MEMS), elektrooptik, biyoteknoloji ve bunların kullanım alanlarıdır. MTO'nun görev tanımında, özellikle rafta hazır ticari ürün (RAHAT; COTS: Commercial Off the Shelf) ve teknolojilerin kullanımı vurgulanmıştır.
17
41
Strategic Technology Office


·         Muharebe komuta ve kontrolü
·         Muhabere ve ağ sistemleri
·         İstihbarat, keşif ve gözetleme
·         Elektronik harp
·         Konumlama, seyrüsefer ve zamanlama
STO, ağ merkezli muharebe ve bilgi harbi odağında, muharip kuvvetlerin dönüşümünü mümkün kılacak teknolojilere odaklanmıştır. Savaşuzayı yönetimi, C4ISR sistemleri, hassas konumlama ve zamanlama sistemleri gibi alanlarda araştırmalar yürütmektedir.
22
25
Tactical Technology Office


·         Hava sistemleri
·         Kara sistemleri
·         Deniz sistemleri
·         Uzay sistemleri
TTO'nun görevi, taktik alanda düşmana süpriz yoluyla üstünlük kılacak, sistem seviyesi teknolojileri geliştirmektir. Bu kapsamda hava, kara, deniz ve uzay alanlarında otonomi ve hassasiyeti ön plana çıkaran projeler yürütmektedir.
24
24
Biological Technologies Office


·         Asker kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve idamesi
·         Biyolojik sistemlerin donatımı
·         Genetik
BTO, başta genetik ve biyo sistemler olmak üzere biyolojik teknolojiler üzerine odaklanmıştır. Mikrobik sistemler, yaşam destek sistemleri, çeşitli organizmalar ve çevresel koşullarla etkileşimleri faaliyet alanları arasındadır.
12
23
TOPLAM
123
181
DARPA Teşkilat Yapısı, Çalışan Sayıları ve Kamuoyu ile Paylaşılan Projelerin Sayıları (Temmuz 2014)


Değerlendirmeler

DARPA kuruluşundan bu yana çok sayıda çığır açan teknoloji ve sistem geliştirmiştir. Bu teknolojilerin büyük kısmı askeri ve sivil alanda çığır açmış, büyük dönüşümleri tetiklemiştir.

Kurumun başarı ve kabiliyetinin özünde, ülke çapında araştırmacı, laboratuar, üniversite ve kuruluşları, ihtiyaca göre çok etkin, verimli ve süratli bir şekilde bağlayabilme (ağ kurabilme) yeteneğinin yattığı değerlendirilmektedir.

Kurum bünyesinde bulunan ofislerin görev tanımları ve ilgi alanlarının sınıflandırması keskin ve net sınırlarla belirlenmemiştir. Söz konusu ofislerin pek çok projede birbirleri ile kesişen çalışma alanlarına sahip oldukları gözlenmektedir.

Kurum, her tür bürokratik süreç, mevzuat engeli ya da hiyerarşiden uzak, esnek ve dinamik bir çalışma prensibine sahiptir.

DARPA’nın ana kuruluş felsefesini aşağıdaki grafik özetlemektedir.

Bilim ve Teknoloji Yatırımlarının Süreç İlişkisi


Bu şekilde “Near” (Yakın vade) bölgesindeki bilim ve teknoloji hizmetleri, sistem / ürün bazında geliştirme ve tasarım hizmetlerini kapsamaktadır. Bu bölgede yürütülen çalışmalar, güncel ihtiyaçları karşılamaya yöneliktir. Söz konusu ihtiyaçları karşılamak için hazır, güncel ve müsait teknoloji, bilgi ve sistemler kullanılmaktadır.

Öte yandan “Far” (Uzun vade) bölgesindeki çalışmalar yeni bilgi ve teknoloji üretimini kapsamaktadır. Bu bölgedeki fikir ve projeler çoğunlukla radikal, çığır açıcı niteliktedir. Bu bölgede çalışmaların fon ve bütçe bulma sıkıntıları vardır, zira çalışmaları uzun vadeli, yüksek risklidir ve başarı garantisi yoktur.

DARPA’nın değerlendirmesi, “teknolojik sürprizin yakın vade bölgesinde çalışan kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından yaşandığı” şeklindedir. Dolayısıyla kurum, görevini bu iki bölgeyi birbirine bağlamak olarak tanımlamaktadır.

DARPA’nın kuruluş ve faaliyetlerinin hemen hemen her sürecinde devlet yönetiminin en üst seviye destek ve yönlendirmesi dikkat çekicidir. DARPA’nın kuruluşundan itibaren çalışmaları, bir devlet politikası olarak istikrarlı biçimde desteklenmiştir.

Kurumun silahlı kuvvetler, devlet kurumları, sektör ve akademik kuruluşlar arasında bağ kurabilme yeteneğinin üst seviye olması dikkat çekicidir. Projelerin ortaya çıkarılması, yürütülmesi ve sonlandırılması süreçleri hızlı gerçekleşmektedir. Bir proje, eğer ihtiyacın niteliği ya da teknolojik gelişmelerin yönelimi değişirse, ısrar edilmeden aniden sonlandırılabilmektedir.

Kurumun yetkin bir bilgi yönetimi politikası bulunmaktadır. Alınan dersler, bilgi birikimi ve sonraki projelere aktarımı süreçleri, kurumsal kültür halinde işlemektedir.



Kaynakça

[1] Kuruluş kararnamesi: http://www.darpa.mil/WorkArea/DownloadAsset.aspx?id=2473
[2] DARPA resmî web sitesi: http://www.darpa.mil/
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/DARPA
[4] http://100yss.org/
[5] http://100yss.org/symposium/2014
[6] Ayrıntılı özgeçmişi için: http://www.darpa.mil/About/Leadership/Director_Bio_Dr_Arati_Prabhakar.aspx
[7] Ayrıntılı özgeçmişi için: http://www.darpa.mil/About/Leadership/Deputy_Director_Bio_Dr_Steven_Walker.aspx
[8] http://www.darpa.mil/NewsEvents/Budget.aspx


Katyuşa'lar, HIMARS'lar ve Ötesi

$
0
0
Suriye sınırındaki yerleşim birimlerine ve özellikle son dönemde Kilis'e düşen roketler can kaybına ve halkta paniğe neden olmakta.  2011 Mart ayından bu yana devam eden Suriye İç Savaşı'nda savaşan tarafları, hangi bölgenin ne zaman hangi grup tarafından ele geçirildiğini, hangi örgüt ve grupların hangi ülkelerin çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini takip etmek mümkün değil. Ne var ki Türkiye - Suriye sınırının boyunca süregiden çatışmalar sırasında, ama hedef gözetilerek ama "yanlışlıkla" Türk şehirlerine düşen roketlerin, boyutlarından çok daha büyük etkiler doğurmakta olduğu da bir gerçek.

Sıklıkla "Katyuşa" olarak adlandırılan bu roketler ile bunlara karşı uygulanabilecek önlemler, çok daha karmaşık bir politik - stratejik denklemin yalnızca bir boyutu.

Bu denklemi çözmek için de, her zamanki gibi öncelikle eldeki bilgileri bir kenara not ederek işe başlamak gerek.

Katyuşa

"Galat-ı meşhur zamanla galat-ı meşru olur" sözünü doğrularcasına, Katyuşa (Rusça Катю́ша) ismi, zaman içinde çok farklı roketleri tanımlayan bir isme dönüştü.



2. Dünya Savaşı'nda Kızılordu topçu birliklerinin kullanımı için üretilen karadan karaya roket sistemlerinin kodu "K" harfi idi. Bu harften dolayı, cephedeki askerler söz konusu roketlere, o dönem çok popüler olan bir şarkıdan hareketle, Katyuşa lakabı taktılar. Zamanla Katyuşa, Rus yapımı topçu roketleri için kullanılan genel bir lakaba dönüştü.

BM-13 Katyuşa
Esas, hakiki Katyuşa, 1941'den itibaren hizmete giren 82mm çapında M-8, 132mm çapında M-13 ve 300mm çapında M-30/31 roketlerini kullanan, sırasıyla BM-8, BM-13 ve BM-31 sistemlerinden oluşan bir aile aslında.

Bu roketlerin yaygın kullanılmaları ve savaştan sonra da pek çok ordu tarafından yüksek miktarlarda tedarik edilmelerinin nedenleri ise şöyle:

1. Üretim, kullanım ve bakımlarının kolay ve ucuz olması
2. Çok geniş bir alanı çok kısa süre yoğun ve etkili bir şekilde ateş altına alabilmeleri ("satüre edebilmeleri")
3. Fırlatıcı tüplerin kamyon, paletli araç ve benzeri çok farklı araçlara takılabilmeleri, dolayısıyla yüksek manevra kabiliyeti (hızlı bir şekilde mevzilenebilme, tüm roketleri ateşleyebilme ve hızla mevzi terkedebilme)

Katyuşa'nın tasarım prensiplerini baz alan çok sayıda farklı topçu roketi, savaştan sonra başta SSCB ve Çin olmak üzere, özellikle Doğu Bloku ülkeleri tarafından geliştirildi ve kullanıma sokuldu. Bunların en yaygın olanlarından biri de, 122mm BM-21 "Grad"dır. Bu sistemin uzaktan akrabası da Türkiye'de ROKETSAN tarafından T-122 adı ile geliştirilmişti.

Özellikle Hizbullah ve HAMAS örgütleri tarafından İsrail'e karşı Güney Lübnan ile Gazze Şeridi ve Batı Şeria'dan yoğun olarak kullanılan, Arap Baharı'ndan (?) sonra patlak veren çatışmalarla iyice yaygınlaşan bir silah türü de, bu roketlerin habis bir mirasçısı oldu.
Suriye, Irak ve Libya'da
kullanılan çeşitli roketler

Merdiven altı olarak tabir edilebilecek atölyelerde üretilen çeşitli roketlerin kullanımı, kolaylıkları, etkili bir savunma geliştirmenin zorluğu ve psikolojik etkileri nedeniyle arttı. Suriye İç Savaşı ve Irak'taki çatışmalar, bu tip silahlar için aynı zamanda laboratuar ve test sahası niteliği taşıyor.

Bu coğrafyada faaliyet gösteren silahlı örgütler, çok çeşitli roket sistemleri kullanmakta. Bunların başlıca üç kaynağı olduğu söylenebilir:

1. Merkezi hükümete bağlı ordunun depolarının ve cephaneliklerini yağmalanması sonucu ele geçirilen sistemler: Bunlar genelde seri üretim ile imal edilmiş, ürün vasfında sistemlerdir. 107mm ve 122mm roketler gibi.

2. Merkezi hükümete bağlı ordu depolarından yağmalanan sistem ve alt sistemlerin sahada veya atölye ortamında farklı amaçlarla kullanılması: En yaygın örneği, helikopter ve uçaklar tarafından kullanılan güdümsüz roket podlarının, pikap ve kamyon dorselerine monte edilmeleri. Bir başka örneği de, 107 veya 122mm roketlerin tekli olarak ateşlenmesidir.

3. Doğaçlama (improvised) teknik ve usüllerle roketlerin ve fırlatıcıların imal edilmesi. Mutfak tüplerinden el bombalarına kadar farklı alet edevat ve patlayıcıların kullanıldığı bu tür roketler yaygın olarak kullanılıyor.

4.Ürünleşmiş merdiven altı tasarımlar: Düzenli orduların alıp kullandığı ürün ve sistemlere benzer olarak, bazı roket ve fırlatıcı tasarımları, seri üretime uygun hale getirilebiliyor. Doğaçlama sistemlerden farklı olarak bu tür roketler çok miktarda ve aşağı yukarı aynı standartlarda üretilebiliyor.

IŞİD ve benzeri örgütler tarafından kullanılan tüm bu roketler yerli ve yabancı basın tarafından sıklıkla "Katyuşa" olarak adlandırılıyor. Bu dört tipteki roketlerin boyut, ağırlık, sürat, menzil gibi özellikleri birbirinden çok farklı. 2 - 40km arası menzilden, birkaç kg'dan 200kg'ye kadar da harp başlığından bahsedilebilir. Dolayısıyla "X mahallesine Katyuşa düştü" haberi, düşen roketin nereden ateşlendiği, tipi ve menzili hakkında bir bilgi vermez. Bunların tespiti için profesyoneller tarafından ayrıntılı bir inceleme yapılması gerekir. Söz konusu roket özellikle 3 ve 4'ncü tipte bir roket ise de bu neredeyse tamamen beyhude bir çaba olacaktır, zira kullanılan, standart bir silah değildir.


Nasıl bir Savunma?

Bu roketlere karşı etkili bir savunma geliştirebilmek çok zor. Bunun en başta gelen sebepleri ise şunlar:

i. Ateşlenen roketin görece küçük boyutu
ii. Roketin ateşlendiği konum ile düştüğü mesafe arasının görece kısa olması.
iii. Roketin görece yüksek sürati.

Bu üç etkenden dolayı, söz konusu roketler, bu amaçla geliştirilmiş bazı radar sistemlerinin menzili içine girip tespit edilebilseler bile, onları önlemek neredeyse imkânsız. Çünkü, roketin havada uçuşunun tespiti, rotasının ve yönünün tayini, füze ya da uçaksavar topu ile onu vurmak için gerekli hesaplamaların yapılması ve önleyici füzenin / uçaksavar mermisinin tevcihi için belli bir süre harcanması gerekir. Bu sürede de roket zaten hedefine varmış olacaktır.

ABD yapımı AN/TPQ-36 ve AN/TPQ-37 ile Alman - Fransız üretimi COBRA gibi topçu ateş tespit radarları, bu tip roketlere (ve topçulara) karşı savunmanın şimdilik belkemiğini teşkil ediyor. Bu tip sistemler, roketin ya da top mermisinin havadaki hareketini tespit edip, buradan tersine hesaplama ile ateşlendiği konumu belirliyorlar. Tespit edilen konum ile de, karşı batarya ateşi için hedef bilgisi üretiyorlar.

Bu radarlardan AN/TPQ-36 ve COBRA, Türk Kara Kuvvetleri envanterinde mevcut. SIPRI verilerine göre Türkiye 1988 - 1989 arasında altı ve 1995 - 1997 arasında beş adet olmak üzere 11 adet AN/TPQ-36 ile 2006 yılında iki adet COBRA radar sistemi tedarik etmiş. Yerli üretim bir muadil radar sistemi henüz mevcut değil. Ancak ASELSAN'ın geliştirdiği Serhat havan tespit radarı ile elde edilen tecrübenin yakın gelecekte bu yönde evrileceği tahmin edilebilir.

Son dönemde bu gibi roketlere karşı savunma anlamında bazı girişimler de mevcut. Bunların basında en çok yer alanı, İsrail'in ABD desteği ile geliştirdiği Iron Dome (Demir Kubbe) sistemi. Oldukça gelişmiş bir hedef tespit ve atış kontrol sistemine sahip Iron Dome'da, uçuşu tespit edilen roketin düşeceği muhtemel bölge belirlendikten sonra bir önceliklendirme yapılıyor. Buna göre eğer roketin bir yerleşim yerine düşmesi yüksek olasılık taşıyor ise, sistem otomatik olarak devreye giriyor.

Iron Dome'un, yüksek enerjili lazer kullanan türevi olan Iron Beam de (Demir Işın) geliştirme aşamasında.

ABD'de de, C-RAM (Counter Artillery Rocket Mortar) adı verilen ve Phalanx 20mm Gatling topunu kullanan savunma sistemlerinin geliştirilmesi çalışmaları devam ediyor. Bunların hepsi, özellikle hedef tespit, teşhis ve takip sistemleri açısından son derece pahalı projeler. Dolayısıyla avantaj, çok bariz bir şekilde saldıran taraftan yana.

Peki "Katyuşa"lara karşı en etkili savunma nedir?

Pusuya karşı en etkili savunma pusuya düşmemektir. Benzer şekilde, bu gibi roketlerin ateşlendiği bölgelere dair 24 saat kesintisiz (persistent) istihbarat, gözetleme ve keşif (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance: ISR) hakimiyeti sağlanır ise, savunmanın inşası kolaylaşır.

ISR hakimiyeti, sadece bir bölge üzerinde insansız hava aracı (İHA) uçurmak ya da farklı sensörlerle bölgeyi tarayabilmek değildir. Çok farklı sensörlerin elde ettikleri bilgilerin birleştirilmesi, değerlendirilmesi ve ihtiyacı olan unsurlara ulaştırılması döngülerinin çok hızlı biçimde tamamlanmasıdır. Bir İHA ile bir şehir üzerinde saatlerce uçarak tehdidi önceden tespit edemezsiniz, bu, yaygın tabiri ile "bir stadyumda bir şahsı pipetten bakarak aramaya" benzer. Ancak İHA'nın taşıdığı farklı sensörlerin topladıkları verileri gerçek (veya gerçeğe yakın) zamanlı olarak analiz edebilir, bu analizi de en önemli istihbarat olan insan istihbaratı (HUMINT) ile birleştirebilirseniz, o zaman bir anlam ifade eder.

"Sensor - to - shooter" olarak adlandırılan, bilginin toplanması ile ateşin açılmasına kadar geçen sürenin kısaltılması esastır. Zira yukarıda örneği verilen roketatarlar ve bunları kullanan gruplar çok hızlı hareket edebilmekte, çok hızlı toplanıp vur - kaç saldırıları düzenleyebilmektedirler. Bu tehditle, sabit / statik önlemler kullanarak baş edilmesi imkânsızdır.


HIMARS

High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS; Yüksek Hareket Kabiliyetli Topçu Roket Sistemi), M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System; Çok Namlulu Roket Sistemi) sisteminin yeni nesil bir türevi.

12 adet 227mm roket ya da iki adet MGM-140 ATACMS kısa menzilli taktik balistik füze taşıyabilen M270 MLRS, NATO üyesi ülkelerin temel topçu roket sistemi idi. Türk Kara Kuvvetleri envanterinde de bulunan bu sistem, paletli bir araca monteli fırlatıcıdan oluşuyor.

HIMARS ise, özellikle havadan intikali kolaylaştırmak için FMTV serisi 5t sınıfı kamyona monte edilmiş, altılı bir fırlatıcı sistem. Bir HIMARS aracı, M270'in yarısı kadar roket taşıyabiliyor ancak esas avantajı savaş alanına hızlı bir şekilde nakledilebilmesi. Sistem, M270 tarafından kullanılan tüm roketleri ve ayrıca yeni geliştirilen INS/GPS güdümlü M30 ve M31 GMLRS 227mm topçu roketlerini ateşleyebiliyor.

Bu sistem Türk kamuoyu gündemine, Akşam gazetesinde 25 Nisan günü Mahmur Gürer imzası ile yayınlanan "Güvenli Bölge için HIMARS Füzeleri" başlıklı haber ile girdi.

C-130 nakliye uçağından inen bir HIMARS
Habere göre Türkiye'nin Suriye sınırı içinde oluşturulmasını savunduğu güvenli bölge için Türkiye ve ABD yetkilileri arasında bir anlaşmaya varılmış durumda. Buna göre Afrin - Cerablus arasında kalan ve "Münbiç" olarak adlandırılan 90km uzunluğundaki bir alanın kontrol altına alınması için ABD, Türkiye'ye HIMARS füze bataryaları sevkedecek.

Müteakiben, Hürriyet gazetesinden Deniz Zeyrek'in 26 Nisan günü yayınlanan "Cehennem Ateşi İstedik" başlıklı haberine göre ise Türkiye, özellikle artan Katyuşa saldırılarına karşı ABD'nin İncirlik'te konuşlandırdığı Predator İHA'larının Hellfire güdümlü füzeler ile daha etkili kullanılmasını talep etti. Bu habere göre de HIMARS bataryaları, TSK'nın obüs ve roket sistemlerinin yetersiz kaldığı noktalarda takviye amacıyla kullanılacak.

Bu haberlerden kısa süre sonra, IŞİD'e karşı yürütülen Inherent Resolve harekâtının harekât ve istihbarattan sorumlu komutan yardımcısı General Peter Sersten, söz konusu HIMARS bataryalarının kullanım esaslarına dair Türk tarafıyla birlikte çalışıldığını, konuşlandırılacak iki farklı sistemden birinin Suriye'deki operasyonlar için Türkiye'de kullanılacağını, diğerinin ise Irak'taki harekâta destek vereceğini açıkladı.

Tüm bunların üstüne CNN Türk'ün 27 Nisan tarihli (ve benim de görüş verdiğim) haberine göre ise, ABD, İncirlik'teki İHA sayısını 15'e çıkarmıştı!


Değerlendirmeler

Aslında HIMARS da, Katyuşa da, aradaki nesil ve teknoloji farkına rağmen aynı familyaya mensup: İkisi de topçu roketi sistemi.

HIMARS, kullandığı güdümlü ve güdümsüz modern roketler ile bir ateş destek sistemi. Yani ön hattaki birliklerin ateş destek ihtiyaçlarını karşılıyor. Yapısı ve kullandığı roketin özellikleri itibariyle nokta vuruş yapmak için öncelikli olarak tercih edilecek bir sistem değil. HIMARS (ve muadili) topçu roketi sistemlerinin öncelikli hedefleri toplanma merkezleri, geniş bir alana yayılmış hedeflerdir. Bu sistemler, bir bölgeyi baskı altına almak ve/veya temizlemek için kullanılır. Tespit edildiği anda vurulması gereken noktasal fırsat hedefleri için en uygun silahlar değillerdir. Daha yalın bir ifadeyle, bir binanın yanında beliriveren pikapa monteli roket lançerini vurmak için etkili bir çözüm değillerdir. HIMARS ve muadili topçu roketi sistemleri, bir kara operasyonunun destek unsurlarıdır.

Burada şu soru öne çıkıyor: Türkiye'nin elinde bu türden sistemler var mı ya da neler var?

Türk Kara Kuvvetleri'nin hizmetinde M270, T-107, T-122 ve T-300 çok namlulu topçu roket sistemleri bulunuyor. Bunlardan M270 ve T-300, HIMARS muadili sistemlerdir; zaten M270'lerimiz HIMARS ile aynı roketleri kullanabiliyor (GMLRS hariç). [*]

Bu durumda, ABD'nin HIMARS konuşlandırmasının teknik ya da askeri değil, siyasi bir boyut taşıdığı fikri öne çıkıyor. Bu sistemin, IŞİD (ve IŞİD'in roket saldırıları) karşısında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en öncelikli ya da acil ihtiyacı olmadığı da ortada.

Ben bu denklemi çözemiyorum.




[*] Ayrıntılar için bkz: "Turkish Surface to Surface Rocket and Missile Systems": http://www.acig.info/CMS/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=5&id=33&Itemid=47

Dört Deniz Bülteni - Nisan 2016

$
0
0


Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz ve Gökdeniz havzasında savunma ve güvenlik gündemi
[PDF]







Arnavutluk

Milliyet gazetesi, Avlonya (Vlore) kentindeki Paşalimanı’nda 1997'de kurulan Türk Deniz Kuvvetleri üssünü tanıtan bir haber yayınladı. Habere göre 20 dönüm arazi üzerinde kurulu üste 24 personel bulunuyor. [1]

Arnavutluk Hava Kuvvetleri'ne ait Airbus Helicopters EC145 tipi bir helikopter 6 Nisan günü yerel saatle 1400 sularında İşkodra Gölü'ne düştü. Olayda helikopterdeki mürettebattan ikisi hayatını kaybetti, biri yaralandı.


Azerbaycan

Azeri - Ermeni sınırında 1 Nisan'ı 2 Nisan'a bağlayan gece şiddeti artan çatışmalar, ayın 6'sına kadar süren düşük yoğunluklu bir savaşa dönüştü. [2][3][4]

Azeri Hava Kuvvetleri'ne ait Mil Mi-24 tipi bir taarruz helikopteri 2 Nisan günü Dağlık Karabağ'ın Mrav Dağı yakınlarında Ermeni ordusu tarafından düşürüldü. Aynı gün Ermenistan, Azerbaycan'a ait Thunder B tipi bir İHA'yı düşürdüğünü iddia etti ancak Azeri makamları bunu yalanladı. [5]

İsrail basını tarafından, Ermenistan'la çatışmalar sürerken Azeri Hava Kuvvetleri'ne ait bir nakliye uçağının İsrail'in Uvda Hava Üssü'ne cephane ve silah ikmâli için iki kez indiği iddia edildi. [6]


Bulgaristan

Bulgar Savunma Bakanı Nikolay Nençev, deniz kuvvetleri için önümüzdeki 3.5 - 6 yıllık süreçte EUR419 milyon bütçe ile iki yeni çok maksatlı karakol gemisinin inşa edileceğini açıkladı. [7]

Novinite haber ajansının 8 Nisan tarihli haberine göre, devlete ait savunma sanayii şirketleri olan Vazovski Maşinostroytelni Zavodi ve Kintex'in sırayla 2018 ve 2019 yıllarında özelleştirileceği açıklandı.


Irak

Irak Başbakanı Haydar el İbadi'nin, bakanlık sayısını 22'den 16'ya düşürdüğü teknokratlar hükümeti listesinin güven oylamasının gerçekleşmemesi ile patlak veren hükümet krizi Nisan ayında derinleşti. 31 Mart'ta yapılması planlanan oylama gerçekleşmeyince, İbadi, yeni bir listeyi meclis onayına sundu. Bu yeni liste de Şii Sadr hareketi ve Kürtlerden destek bulmadı. [8][9][10]

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter Irak'a 18 Nisan günü gerçekleştirdiği ziyareti sırasında, ABD'nin bu ülkedeki askeri danışman varlığının tümen seviyesinden tugay ve tabur seviyesine kadar yaygınlaştırılacağını, ayrıca daha fazla birlik ve araç - gereç sevk edileceğini açıkladı. Carter ayrıca özellikle Musul’un geri alınması harekâtı sırasında destek vermek üzere Irak'a saldırı helikopterlerinin gönderileceğini de ekledi. [11]

ABD Hava Kuvvetleri, Irak ve Suriye'deki IŞİD hedeflerine karşı düzenlenen hava harekâtına katılmak üzere B-52H stratejik bombardıman uçaklarını Katar'a sevketti. 20'nci Seferi Bombardıman Filosu'na bağlı iki B-52H, Katar'ın El Ubeyd Hava Üssü'ne 9 Nisan günü indi. Bu, B-52'lerin 1991 Körfez Savaşı'ndan bu yana Ortadoğu'ya ilk konuşlanmaları.

Alman Der Spiegel dergisi, Almanya'nın IŞİD'e karşı düzenlenen harekât kapsamında İncirlik'te daimi bir askeri varlık bulunduracağını yazdı. Derginin haberine göre Alman Hava Kuvvetleri, A310 MRTT tanker uçaklar ve Tornado savaş uçaklarının konuşlandırılması için üsse USD73 milyon bütçeli bir altyapı yatırımı yapacak.

Öte yandan ABD Deniz Piyadeleri Birliği de İncirlik Ana Jet Üssü'ne EA-6B Prowler elektronik harp uçakları konuşlandırdı. [12]

Irak Kara Havacılık Komutanlığı'na ait Mi-35M tipi bir helikopter 4 Nisan günü Kut kenti yakınlarında düştü. Mürettebat olayı hafif yaralarla atlattı. [13]

Jane's Defence Weekly'nin 14 Nisan tarihli haberine göre, Fransız Deniz Kuvvetleri'ne ait Atlantique 2 tipi deniz karakol uçakları Irak üzerinde, savaş uçaklarının lazer güdümlü bombaları için MX20 tipi elektrooptik kameraları ile hedef işaretleme görevlerinde kullanıldı.

Irak Savunma Bakanlığı 17 Nisan günü, Rusya'dan üç yeni Suhoy Su-25 tipi yakın hava desteği uçağının teslim alındığını duyurdu. Uçakların ikisi çift kişilik Su-25UB modeli. [14]

ABD Savunma Bakanlığı 4 Nisan günü, yabancı askeri satışlar programı kapsamında Irak ordusuna teslim edilmek üzere Textron şirketi ile 60 adet Commando 4x4 taktik tekerlekli zırhlı araç tedariği için USD66 milyon tutarında bir sözleşme imzaladığını duyurdu. [15]

ABD'li personel tarafından eğitilen Iraklı askerlerin kullandığı M1A1 Abrams ana muharebe tanklarının, Anbar eyaletine bağlı Hit kentinin IŞİD'den geri alınmasında büyük rol oynadığı bildirildi. [16]


İran

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Caberi Ensari 11 Nisan günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın S-300 (NATO kodu SA-10 "Grumble") hava savunma sistemine ait bileşenleri teslim etmeye başladığını bildirdi. Aynı gün Rus Başbakan Yardımcısı Dimitri Rogozin de teslimatın başladığını teyit etti. [17]

ABD Deniz Kuvvetleri 4 Nisan günü yaptığı bir açıklama ile, USS Sirocco karakol gemisinin Umman Denizi'nde 28 Mart günü uyruğu belli olmayan bir yük gemisinde ele geçirdiği çok sayıda silah ve cephanenin kaynağının İran olduğunu duyurdu. Açıklamada 20 Mart günü Fransız Provence ve 27 Şubat günü Avustralya donanmasından Darwin firkateynlerinin alıkoydukları gemilerin de İran'dan çıkış yaptığı bildirildi. Sirocco'nun ele geçirdiği silah ve mühimmatlar arasında 1,500 adet AK-47 piyade tüfeği, 200 adet RPG-7 roketatar bulunuyor.

İran ordusu 13 Nisan günü Tiam adlı "yeni" bir tank modelini kamuoyuna tanıttı. ABD yapımı Jane's Defence Weekly'de 15 Nisan günü yayınlanan değerlendirmeye göre M47M tankı şasisi üzerine geliştirilen Tiam'da, M60A1 tankının motoru ve Çin yapımı Tip 59/69 tankının tareti kullanılmış. [18][19]

İran Havalimanları ve Hava Seyrüsefer Şirketi (IAANC), Fransız Thales şirketine Mehrabad, Şiraz ve Bandar Abbas havalimanlarına kurulmak üzere PSR ve SSR hava trafik radarları ile hava trafik yönetim sistemi siparişi verdi. [20]

İran Hava Kuvvetleri'ne ait 3-7718 kuyruk numaralı FT-7N tipi bir savaş uçağı, 27 Nisan günü İsfahan'daki 8'nci Taktik Hava Üssü'nden kalkışından kısa süre sonra Nayin kenti yakınlarında bir dağa düştü. İki pilot da fırlatma koltuğu ile atlayarak kurtuldu.


İsrail

İsrail Savunma Bakanlığı 6 Nisan günü, ülkenin 2015 yılında gerçekleştirdiği savunma ihracat miktarlarını açıkladı. Buna göre İsrailli şirketler uluslararası pazarlarda 2015 yılında toplam USD5.7 milyar tutarında savunma sözleşmesi imzaladı. Bu miktar 2014 yılında USD5.6 milyar, 2012 yılında ise USD7.5 milyar olarak gerçekleşmişti.

Jane's Defence Industry'nin 6 Nisan tarihli haberine göre IAI ve Elbit Systems ortaklığında kurulan ve Guardium insansız kara araçlarını üreten G-NIUS'un faaliyetlerinin sona erdirilmesi kararlaştırıldı. Halihazırda İsrail ordusuna teslim edilmiş Guardium'ların desteğini Elbit Systems sağlayacak.

Rafael şirketi havadan yere silah sistemleri bölüm müdürü Şlomo Toaf, 3 Nisan günü yaptığı bir açıklamada SPICE 1000 tipi hassas güdümlü bombaların, İsrail Hava Kuvvetleri envanterine girecek F-35I savaş uçaklarına entegre edileceğini söyledi. 1,000lb'lik Mk83 tipi klasik ve BLU-109 tipi nüfuz edici bombalara takılan bir kanatlı güdüm kiti olan SPICE 1000'in, 2,000lb bombalar için üretilen kanatsız SPICE 2000 modeli de bulunuyor.

Jane's Defence Weekly'nin 1 Nisan tarihli haberine göre Hint ordusu, yerli geliştirilen Akash hava savunma sisteminin isterleri karşılayamaması nedeniyle İsrail yapımı Spyder sisteminden sipariş vermeye hazırlanıyor. Rafael ve IAI şirketleri tarafından ortaklaşa geliştirilen Spyder hava savunma sistemi 20km etkili menzile sahip.

Hindistan'ın Alpha Design şirketi, Hermes 450 ve Hermes 900 tipi insansız hava araçlarını (İHA) lisans altında üretmek için Elbit Systems ile bir anlaşma imzaladığını duyurdu. İki şirket, Hint ordusunun hizmetinde bulunan Searcher Mk1 ve Mk2 ile Hint DRDO üretimi Nishant İHA'larının yerini almak üzere Hermes ailesini teklif etmeye hazırlanıyor. [21]


Kıbrıs

Güney Kıbrıs’ta askerlik süresinin 14 aya düşürülmesi kararının ardından yaşanacak asker boşluğunun doldurulması için profesyonel askerler alımına ilişkin çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda 3,000 profesyonel asker istihdamı için çalışma başlatıldı. [22]

Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) komutanlığının ve Rum Bakanlar Kurulu’nun onayıyla, subay ve astsubay rütbesindeki 34 kişi, eğitim için Yunanistan’daki askeri okullara gönderilecek. Karar uyarınca 13 yüzbaşı Halkida’daki (Halkis) okula, 10 teğmen ve çavuş Aspropirgo’daki temel eğitim okuluna, 2 astsubay, iki teğmen ve bir çavuş toplam 5 kişi de paraşüt okuluna gönderilecek. Yine, hava kuvvetinden 6 kişinin de pilotluk uçuş eğitimine gönderilmesine karar verildi. Eğitim Kalamata’da olacak. [23]

Politis gazetesi, RMMO'nun, iki yeni sürat teknesinin alımıyla ortaya çıkacak gereksinimleri karşılamak amacıyla, SAT (su altı tahrip) timinde görev yapacak 10 profesyonel asker istihdam edeceğini yazdı. [24]

RMMO için 36 adet çift kabin araç alım kararı alındı. [25]

Rum basınında yer alan bir anketin sonuçlarına göre, Güney Kıbrıs’ta askerlik süresinin kısaltılması kararının seçim maksatlı yapıldığı yönünde bir düşünce hakim durumda. [26]


Lübnan

İngiliz Dışişleri Bakanı Philip Hammond, 31 Mart günü Lübnan'a gerçekleştirdiği ziyaretinde bu ülkeye USD28 milyon tutarında askeri yardım yapılacağını açıkladı. İngiltere'nin sağlayacağı askeri yardım kapsamında ayrıca Lübnan ordusuna mensup 5,000 askere de Kuzey Lübnan'daki Hamat'ta bulunan özel kuvvetler okulunda eğitim verilecek. [27]


Mısır

Mısır'ın Rusya'ya 50 adet MiG-29M savaş uçağı siparişi verdiği teyit edildi. MiG-29'ları da içeren USD5 milyarlık sipariş paketi içinde ayrıntıları açıklanmayan başka sistem ve ürünlerin de bulunduğu bildirildi. [28]

Mısır'ın Fransa'ya siparişini verdiği dört Gowind 2500 sınıfı korvetten ikincisi için ilk sac kesim işlemi 16 Nisan günü İskenderiye Tersanesi'nde düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Sınıfın ilk gemisinin inşasına Fransız DCNS şirketinin Lorient Tersanesi'nde devam ediliyor. Kalan üç gemi Mısır'da inşa edilecek. Anlaşma kapsamında DCNS şirketi Mısır'a teknoloji transferi gerçekleştirerek Gowind 2500'ün tüm teknik veri paketini teslim edecek. [29][30]

Jane's Defence Industry'nin 27 Nisan tarihli haberine göre Mısır, Çek kara araçları üreticisi Tatra'ya 130 adet taktik tekerlekli araç siparişi verdi.

Hint basını, Mısır'ın LCA Tejas savaş uçağı ile ilgilendiğini iddia etti. [31]


Romanya

Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı TCG Heybeliada korveti ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı liderliğinde Türk savunma sanayii şirketlerinin temsilcilerinden oluşan bir heyet 4 Nisan günü Köstence limanını ziyaret etti. Ziyaret sırasında iki ülke arasındaki savunma sanayii işbirliği konuları masaya yatırıldı. [32]Bu kapsamda özellikle Romen Deniz Kuvvetleri hizmetindeki Tip 22 sınıfı Regele Ferdinand ve Regina Maria firkateynlerinin modernizasyonu görüşüldü. [33][34][35][36]

Romanya'nın Portekiz'den ikinci el aldığı F-16'lar, yeni renkleri ile ilk kez görüntülendi. [37]

ABD Hava Kuvvetleri'ne bağlı 95'nci Avcı Filosu'na ait iki F-22A Raptor, beraberlerindeki bir KC-135R ile birlikte 22 Nisan günü Mihail Kogalniceanu Hava Üssü'ne indi. [38]


Rusya Federasyonu

STM şirketinin yayınladığı 2016 Ocak - Mart Dönemi Türkiye Siber Tehdit Durum Raporu'na göre Rusya, Türkiye'ye yönelik yeni bir siber saldırı dalgası başlattı. “Piyon Fırtınası (Pawn Storm) adlı bu saldırı dalgasında Rus bilgisayar korsanları Türk kamu kurumları ve basın organlarının bilgisayar ağlarını hedeflemekte. [39]

Bulletin of the Atomic Scientists tarafından Rusya'nın nükleer gücüne dair "Russian Nuclear Forces 2016" başlıklı bir rapor yayınlandı. [40]

Jane's Defence Weekly'de 22 Nisan günü yayınlanan ve uydu fotografına dayandırılan bir analize göre, Hımeymim Hava Üssü'ndeki pistlerden biri, bozulan yüzey nedeniyle kullanıma kapatılmış bulunuyor. Bu durum, Rusya'nın üsteki savaş uçağı sayısını azaltma kararında rol oynamış olabilir. Üste kullanılabilir durumda tek pist kalması aynı zamanda ikmâl uçuşlarını da azaltmış durumda.

Jane's Defence Weekly'nin 1 Nisan tarihli haberine göre Rus Savunma Bakanlığı 31 Mart günü, Mi-28N taarruz helikopterlerinin Suriye'de hava harekatına katılmaya başladığını teyit etti. Suriye’deki harekata Ka-52’lerinde katılmaya başladığı bildirildi. [41]Öte yandan Mi-28N’lerden biri 12 Nisan günü Humus yakınlarında düştü. Olayda her iki pilot da hayatını kaybetti. [42][43]

Rus Su-24 taktik bombardıman uçakları, Baltık Denizi'nin uluslararası sularında seyreden ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait USS Donald Cook destroyerini 11 ve 12 Nisan günlerinde çeşitli kereler alçak uçuşla ve saldırgan manevralar yaparak taciz ettiler.[44][45][46][47]

Rus Savunma Bakanlığı'ndan 8 Nisan günü yapılan bir açıklamada, Doğu Askeri Bölge Komutanlığı'na ait Mi-8AMTŞ helikopterlerine yeni nesil Vitebsk elektronik harp sistemlerinin takıldığı duyuruldu. Açıklamada ayrıca Mi-24 taarruz helikopterlerine de Vitebsk sistemlerinin takılmalarının yıl sonuna kadar tamamlanacağı bildirildi. [48]

Rus Savunma Bakanlığı 3 Nisan günü, İrkut şirketine 2018 sonuna kadar teslim edilmek üzere 30 adet Suhoy Su-30SM savaş uçağı siparişi verdiğini duyurdu. [49]Öte yandan şirket 18 Nisan günü, 30 adet ilave Yak-130 jet ileri eğitim uçağı siparişi aldığını duyurdu. Sözleşme kapsamında teslimatların 2018 sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. [50]

Jane's Defence Weekly'de 6 Nisan günü yayınlanan bir habere göre Rostov'daki Millerovo Hava Üssü'nde konuşlu 31'nci Filo, envanterindeki 36 MiG-29'a ilaveten 2015 Ekim ayından bu yana Su-30SM savaş uçakları ile takviye edilmeye başladı. Habere göre 2016 Mart ayı itibariyle üsse 20 adet Su-30SM intikal etmiş bulunuyor.

Jane's Defence Weekly'nin 6 Nisan tarihli haberine göre Rusya'da altıncı nesil bir savaş uçağının kavramsal tasarımına yönelik çalışmalar başlatıldı. Uçağın özellikleri arasında, görevin gereklerine göre pilotlu ya da pilotsuz olarak uçabilmesi, yönlendirilebilir enerji silahı ile donatılması, savaş alanındaki diğer unsurlar ile gerçek zamanlı veri alış verişi yapabilmesi sıralanmış.

Jane's Defence Weekly'nin 14 Nisan tarihli haberine göre, PAK FA T-50 savaş uçağı projesinde üretilen beş prototipten T-50-3, T-50-4 ve T-50-5R kodlu uçaklar, dahili silah haznesinin de kullanıldığı gerçek atış testlerine başladı.

Proje 1135.6 sınıfının ilk gemisi olan ve Kaliningrad'daki Yantar Tersanesi'nde Kasım 2014'te denize indirilen Admiral Grigoroviç firkateyninin, Karadeniz Filosu'nda hizmete girmeden önceki son seyir tecrübelerine Barents Denizi'nde başladığı bildirildi. Proje 1135.6 sınıfı toplam altı firkateynin Karadeniz Filosu'nda hizmete girmesi planlanıyor.

United Shipbuilding Corporation şirketi başkanı Aleksey Rahmanov, tasarım çalışmaları devam eden beşinci nesil nükleer denizaltının, farklı tipteki nükleer denizaltıların özelliklerini bünyesinde toplayacağını açıkladı. [51]

Rus Deniz Kuvvetleri'nin 2019 sonuna kadar altı adet Proje 22160 sınıfı karakol gemisini teslim alacağı bildirildi. 94m uzunluk ve 4,550t deplasmana sahip Proje 22160 sınıfı, Kalibr NK seyir füzeleri ile donatılabiliyor. [52]

Proje 11356 sınıfı Admiral Makarov karakol gemisi, 31 Mart günü Baltık Denizi'nde liman tecrübelerine başladı. Kaliningrad Tersanesi'nde 2012 Şubat ayında inşasına başlanan geminin bu yıl Ağustos ayında hizmete girmesi planlanıyor. [53]

Kalaşnikof şirketi, Rus Hava Kuvvetleri'nin Su-25T ve Su-25TM yakın hava desteği uçakları ile Kamov Ka-52 taarruz helikopterlerinde kullanılan 9K121 Vihr 1 (NATO kodu AT-16 "Scallion") tanksavar füzesi teslimatlarını tamamladığını duyurdu. [54]

Rus Savunma Bakanlığı tarafından 10 Nisan günü Arzamas şirketine 20 adet BTR-82A 8x8 zırhlı personel taşıyıcı (ZPT) araç siparişi verildiği duyuruldu. 2011 yılından bu yana Rus ordusu envanterine 2,000'den fazla BTR-82A girmiş bulunuyor. Jane's Defence Weekly'de 11 Nisan tarihinde yayınlanan haberde yer alan değerlendirmeye göre bu sipariş, her ne kadar küçük boyutta olsa da, MIC-7829 Boomerang 8x8 ZPT projesinde gecikmeler yaşandığına dair bir işaret olabilir.

Jane's Defence Weekly'nin 1 Nisan tarihli haberine göre United Engine building Corporation (UEC), Hindistan'a, bu ülkenin hava kuvvetleri envanterinde bulunan Su-30MKI uçaklarında kullanılan AL-31FP turbofan motorlarından 100 adet daha satmaya hazırlanıyor. Habere göre şirket, bünyesinde bulunduğu Rosoboroneksport'un 2012 yılında imzaladığı 920 adet motoru kapsayan 10 yıllık sözleşme kapsamında teslimatlara devam ediyor. Bu yeni sözleşme imzalanırsa teslimatların 2017 - 2021 arasında gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Jane's Defence Weekly'nin 1 Nisan tarihli haberine göre Pakistan, Rus yapımı Mi-28NE taarruz helikopterinin çift kumandalı türevi ile ilgileniyor.

Ürdün'ün, Su-34 taktik bombardıman uçağının ihrac modeli olan Su-32 alımı için Rusya ile görüşmeler yürüttüğü iddia edildi. [55]

Hindistan - Rusya ortak üretimi olan BrahMos seyir füzesinin ilk ihracat sözleşmesinin yıl sonuna doğru imzalanmasının beklendiği bildirildi. [56]

Jane's Defence Industry'nin 1 Nisan tarihli haberine göre Rostec şirketi, helikopter üreticisi Rostvertol'daki hisselerinin büyük kısmını Abu Dabi konuşlu Mubadal Development Company'ye satmaya hazırlanıyor.


Suriye

Fransız France 24 televizyonu, Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü YPG ile birlikte çatışmalara katılan ABD özel kuvvet askerlerini görüntüledi. [57]

IŞİD'in, Halep'in doğusundaki Hanasır yakınlarında bulunan Suriye ordu birliklerine ait depo ve kontrol merkezlerine düzenlediği saldırılarda çok sayıda İran yapımı silah ve cephane ele geçirdiği bildirildi. [58]

Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait Su-22 tipi bir taarruz uçağı, 5 Nisan günü Halep'in güneyindeki Talat el İs yakınlarında düşürüldü. Uçağın pilotu isyancılar tarafından ele geçirildi. [59] 14 Nisan günü de modeli belli olmayan başka bir savaş uçağı Suveyde yakınlarındaki Halkala Hava Üssü yakınlarında düşürüldü. Pilot fırlatma koltuğu ile atlayarak kurtuldu. 22 Nisan günü de MiG-23 tipi bir savaş uçağı, gerçekleştirilen bakım - onarım faaliyetlerinden sonra havalandığı Dumayr Hava Üssü yakınlarında düştü. Fırlatma koltuğu ile atlayan pilot IŞİD tarafından ele geçirildi.  


Ukrayna

Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait F246 Salih Reis firkateyni ile F504 Bartın korveti, 3-4 Nisan günü Odessa'yı ziyaret ettiler. [60]

Ukroboronprom şirketinden 11 Nisan günü yapılan açıklama ile firmanın Türk HAVELSAN şirketi ile pasif radar geliştirme ve üretimine yönelik bir işbirliği anlaşması imzaladığı duyuruldu. [61]

Jane's Defence Industry'nin 1 Nisan tarihli haberine göre Hindistan'ın Reliance Defence Limited şirketi, Antonov ile 50 - 80 yolcu kapasiteli turboprop nakliye uçağı ortak üretimine dair bir işbirliği anlaşması imzaladı.

Ukraynalı Defense Express dergisi, T-64 ana muharebe tankı için, "Tireksa" (T-Rex) adlı kapsamlı bir modernizasyon paketinin geliştirilmekte olduğunu bildirdi. T-64'ün taretinin yeni nesil insansız bir kule ile değiştirildiği paket kapsamında tankın komuta kontrol ve muhabere sistemlerinin de yenilenmesi öngörülüyor. [62]


[4]"Dağlık Karabağ'da yoğun çatışmalar: Onlarca ölü - BBC Türkçe": http://www.bbc.com/turkce/haberler/2016/04/160402_daglik_karabag
[6]"Azeri Defense Ministry Plane Landed Twice in Israel During Fighting in Nagorno-Karabakh": http://www.haaretz.com/israel-news/.premium-1.715293
[8]"Irak'taki hükümet krizinde Sadr hareketi ve Kürtlersiz uzlaşı": http://www.cnnturk.com/dunya/iraktaki-hukumet-krizinde-sadr-hareketi-ve-kurtlersiz-uzlasi
[10]"Irak meclisinde hükümet tartışmaları kavgaya dönüştü": http://tr.euronews.com/2016/04/15/irak-meclisinde-hukumet-tartismalari-kavgaya-donustu/
[11]"Carter: Next Steps In Iraq ISIL Fight Include More Troops, Military Equipment": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=173140&cat=3
[12]"Marine Corps Aircraft Deploy to Turkey for Operation Inherent Resolve": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=173055&cat=3
[14]"New Batch of Russian Strike Fighters Delivered to Iraq — Ministry": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=173090&cat=3
[20]"France’s Thales to Supply Iran with Air Traffic Control Systems": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=173154&cat=3
[28]"Russia Confirms Egypt as North African Buyer of 50 MiG-29s (excerpt)": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=172888&cat=3
[29]"Beginning of Construction of the First Gowind 2500 Corvette Built In Egypt": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=173119&cat=3
[30]"Egyptian Navy’s Gowind corvette construction moves to Egypt": http://navaltoday.com/2016/04/19/egyptian-navys-gowind-corvette-construction-moves-to-egypt/
[31]"Sri Lanka, Egypt evince interest in India's Light Combat Aircraft Tejas": http://www.defencenews.in/article.aspx?id=4427
[33]"Turcia şi România vor colabora pentru modernizarea fregatelor "Regele Ferdinand"şi "Regina Maria"": http://www.cugetliber.ro/stiri-eveniment-turcia-si-romania-vor-colabora-pentru-modernizarea-fregatelor-regele-ferdinand-si-regina-maria-285469
[34]"Trei nave performante de razboi ale Turciei, in portul Constanta. Motivul pentru care au fost trimise in Romania": http://stirileprotv.ro/stiri/international/trei-nave-performante-de-razboi-din-flota-navala-turca-in-portul-constanta-motivul-pentru-care-au-fost-aduse-in-romania.html
[41]"Russia's Alligator Combat Helicopter Made Its Debut In Syria In Early April — Source": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=172940&cat=3
[42]"Russian Combat Helicopter Crashes In Syria — Defense Ministry (excerpt)": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=172933&cat=3
[44]"VIDEO: Russian fighter jets fly within meters of US Navy destroyer in the Baltic Sea": http://navaltoday.com/2016/04/14/video-russian-fighter-jets-fly-within-meters-of-us-navy-destroyer-in-the-baltic-sea/
[46]"Russian Flyby of USS Donald Cook Highlights International Tension in the Baltics": https://news.usni.org/2016/04/15/russian-flyby-of-uss-donald-cook-highlights-international-tension-in-the-baltics
[47]"Russian warplanes 'aggressively' pass US missile destroyer": http://www.bbc.com/news/world-us-canada-36039703
[48]"Helicopters of the Eastern MD Army Aviation Airbase Received New EW Complex Vitebsk": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=172841&cat=3
[49]"Russian Defence Ministry Concluded A New Contract with “Irkut” Corporation for Su-30SM Aircraft Deliveries": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=172705&cat=3
[50]"Russian Aerospace Forces to Receive 30 Yak-130 Aircraft By End of 2018": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=173094&cat=3
[54]"Russian Army Receives Vikhr-1 Guided Missiles from Kalashnikov Concern": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=172768&cat=3
[55]"Jordan May Be Looking To Buy An Export Variant Of Russia's Su-34 Fullback Fighter-Bomber": http://foxtrotalpha.jalopnik.com/jordan-may-be-looking-to-buy-an-export-variant-of-russi-1770862569
[56]"First Export Contract for BrahMos Cruise Missiles to Be Signed in 2016": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=173189&cat=3
[58]"Islamic State captures masses of Iranian-supplied weaponry near Khanasir": http://spioenkop.blogspot.com.tr/2016/04/islamic-state-captures-masses-of.html

İki Etkinlik, Bir Sürü Soru, Kocaman Bir Kafa Karışıklığı

$
0
0
Cacophony of Ideas
(Düşünceler Kakofonisi)
Eser: Peter Daverington
Ankara'da kısa süre arayla, Türk savunma ve havacılık sektörünün geleceğini yakından ilgilendiren iki önemli etkinlik gerçekleştirildi.

İlki, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından 18 Şubat günü düzenlenmesi planlanan ancak terör saldırısı nedeniyle 12 Nisan'a ertelenen "Birinci Savunma Sanayi[sic] ArGe ve Teknoloji Yönetimi Paneli"; ikincisi ise TÜBİTAK tarafından düzenlenen "Türk Havacılık ve Uzay Çalıştayı" idi.

Her ikisi de Bilkent Oteli'nde düzenlenen bu etkinliklerde misafirlere yapılan ikramlar ve sunulan öğle yemekleri son derece kaliteliydi. Aynı başarının, ulusal savunma ve güvenlik mekanizmasının ArGe ve teknoloji yönetimi ile stratejik planlama konularında içinde bulunduğu durumu gözler önüne sermede de yakalandığını söylemek mümkün.


Birinci Savunma Sanayi ArGe ve Teknoloji Yönetimi Paneli

Öncelikle "sanayi" değil, "sanayii". Ne yazık ki bu hata sıklıkla yapılıyor. "Sanayi" kelimesi Arapça kökenlidir ve isimdir.  Aynı "cami" kelimesi gibi, eğer bir tamlama içinde kullanılacaksa, sonuna "-i" ya da "-si" eki gelir: "Otomotiv sanayii", "savunma sanayisi" gibi. Her iki kullanım da doğrudur. Yani doğru kullanım "Birinci Savunma Sanayii ArGe ve Teknoloji Yönetimi Paneli" olmalıydı. Benzer şekilde savunma sanayiinde faaliyet gösteren firmaların ihracat çatı organizasyonu olan SSI'ın resmi logo ve ismi de "Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçılar Birliği" olarak geçmektedir.

Neyse, biz de geçelim.

Bu etkinlik esasında 18 Şubat günü için planlanmıştı. Ancak bir gün önce Merasim Sokak'ta gerçekleştirilen terörist saldırı sonrasında ertelenmişti. Yeni tarih olarak belirlenen 12 Nisan günü, aynı program ile etkinlik düzenlendi.

Panel, sırasıyla MSB Müsteşarlığı Teknoloji ve Koordinasyon Yardımcısı Tümgeneral Şaban Umut, Genelkurmay Başkanlığı Plan ve Prensipler Daire Başkanı Korgeneral Salih Ulusoy ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın konuşmaları ile açıldı.

Açılış konuşmalarında, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'na (SSM) herhangi bir atıf yapılmamış olması dikkatimi çekti. Türkiye'de savunma sanayiinin kurulması, geliştirilmesi ve sürdürülmesinden sorumlu devlet kurumunun, böyle bir konuda odakta olmasını beklerdim (beklerdim ama beklemedim tabi ki).

Genelkurmay Proje Yönetimi Daire Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) TSK2033 vizyonunu aktardı. Dişli'nin aktardığına göre:
  • Her kuvvet kendi değişim - dönüşüm çalışmasını başlatmış bulunuyor,
  • TSK, bir "sistemler sistemi" olarak ele alınmış,
  • Yeniden yapılandırma kapsamında halen 466 adet proje yürütülmekte,
  • "Mümkün olduğunca detaylı" bir güvenlik ortamı değerlendirmesi hazırlanıyor,
  • TSK tarafından bir stratejik öngörü dokümanı hazırlanıyor, tamamlandığında ilgili paydaşlarla paylaşılacak,
  • Yeni bir savunma ve güvenlik modeli geliştirilmiş
Ayrıca sektör tarafından bir süredir konuşulan ancak kamuoyu için yeni bir gelişme olarak, her kuvvetin kendi ArGe birimini kurmuş olduğu bilgisi paylaşıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki ARMERKOM'a benzer olarak, Kara Kuvvetleri'nde KARGEM, Hava Kuvvetleri'nde HUGEM, GATA bünyesinde de GATA ARGEM merkezleri kurulmuş.

Ayrıca, SSM tarafından yürütülmekte olan "Savunma Sanayii için Araştırmacı Yetiştirme Programı" (SAYP) benzeri olarak "TSK Araştırmacı Yetiştirme Programı" (TAYP) adı geçti, ancak ayrıntı paylaşılmadı.

MSB ArGe ve Teknoloji Dairesi Başkanı Albay Abdülmuttalib Dürer sunumunda, yeni tasarlanan ArGe ve Teknoloji Yönetimi Mekanizması'nı tanıttı. Katı bir şekilde tek yönlü ve doğrusal ("lineer") olarak kurgulandığı görülen bu mimaride, MSB'nin Teknoloji Hazırlık Seviyesi (THS; Technology Readyness Level) 0 ile 6 arası projelere odaklanacağı anlaşılıyor. [1]

SSM oturumlarda yalnızca ArGe ve Teknoloji Yönetimi Dairesi'nden, Teknoloji Yönetimi Grup Müdürü Deniz Demirci ile temsil edildi. Demirci, SSM'nin hangi kanun ve mevzuatlara dayanarak, hangi sistem ile TSK için ArGe projeleri yürüttüğünü açıkladı; ayrıntılar ile SSM'nin yürütmekte olduğu ArGe projeleri ile ilgili bilgiler verdi.

Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Kurt, sektörün varlığını sürdürebilmesi için iç talebin canlı tutulması gerektiğini iddia etti. Kurt ayrıca, ihtiyaç planlama sürecinin en başından itibaren sektörle iletişim içinde bulunulması gerektiğini söyledi.


Türk Havacılık ve Uzay Çalıştayı

TÜBİTAK tarafından düzenlenen ve 11 - 12 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen çalıştayın adı aslında "Türk Hava Kuvvetleri Hava ve Uzay Projeleri Çalıştayı" olmalıydı. Zira adının aksine, bu etkinlik Türkiye'nin askeri ve sivil hava - uzay projeleri, sanayi altyapısı, insan kaynakları ve vizyonu gibi konuları kapsayıcı nitelikte değildi.

Havacılık, uzay ve savunma alanında Türkiye'deki çok başlılığı ve çok sesliliği gözler önüne sermesi açısından oldukça verimli geçmiş olduğunu söyleyebilirim. Bir başka faydası da, uzay alanındaki araştırma ve çalışmaların tek elden, eşgüdümle yürütülmesini sağlayacak ulusal uzay ajansı konusunda gelinen (gelinmeyen!) yeri vurgulaması oldu. 15 yıl önce kuruluş kanun tasarısı hazırlanan, 64'ncü hükümet programında yer alan ve Haziran ayına kadar kurulması planlanan [2] uzay ajansının yokluğunun ne anlama geldiği net şekilde görülebiliyordu. Konunun tüm paydaşlarının kendi öncelik, ihtiyaç, algı ve bilgilerine göre yol haritası çizdiği, yol haritasındaki tarihlerin devamlı ötelendiği, hangi projelerde hangi sistem ve teknolojilerin neye göre seçildiğinin anlaşılamadığı bir renk cümbüşü mevcuttu.

Yer yer bilim kurgu ve fantastik edebiyatın sınırlarını zorlayan projelere ise değinmiyorum. Teknoloji yönetimi konusunda doğru dürüst eğitim ve öğretim programı olmayan, 450 - 500 civarı araştırmacı ve mühendisi uzay alanında istihdam eden bir ülkenin uzay konuşlu kızılötesi erken ihbar uydusu ya da bölgesel konumlama zamanlama sistemi tartışması zûldür. Türkiye gibi coğrafi açıdan dezavantajlı bir konumda bulunan bir ülke için 2021 - 2024 arasına 6-8 adet uydu ile bölgesel konumlama sağlanabileceğini (fırlatma sistemi, yenileme uyduları, frekans tahsisi, mevcut alıcıların değiştirilmesi vs hususlar bir tarafa) iddia edebilecek cürette bir hayal gücüne sahip olmak isterdim.

Milli Muharip Uçak (TFX) projesi ile ilgili kısmı, "TFX Projesi: Ne? Ne İçin? Nasıl?" serisinin üçüncü yazısında aktarmayı planlıyorum [3].

Yapılan sunumlardan çektiğim fotograflara buradan erişebilirsiniz.


Değerlendirmeler

1. Her iki etkinlik de, savunma ve hava - uzay sanayilerindeki çok başlılık ve eşgüdümsüzlük halini gözler önüne serdi. Bir örnekle açmak gerekirse: MSB Arge Teknoloji Dairesi'nin paylaştığı ArGe proje değerlendirme süreçlerinin neredeyse aynısı, SSM Arge ve Teknoloji Yönetimi Dairesi tarafından da uygulanmakta. Her iki birim de aşağı yukarı aynı işi yapmaktalar ancak MSB'nin paylaşmış olduğu etkinlik ve katılım verilerine göre aralarındaki iletişim asgari seviyede.

2. TSK'daki her bir kuvvetin kendi ArGe birimini kurması güzel bir gelişme. Burada DARPA modelinden ilham alındığı izlenimini edindim. Ancak DARPA son derece istisnai bir kurumdur. Kaldı ki ArGe ve teknoloji yönetimi, sadece askeri bürokrasi ile yönetilemeyecek şeylerdir.

ArGe ve inovasyon, sosyal süreçlerdir!

3. Paylaşılan TSK2033 vizyonu bende tam bir hayal kırıklığı yarattı. Geri beslemeye kapalı, doğrusal ve müştereklikten uzak bir kurgu hakim gibi görünüyor. 21'nci yüzyılın bulanıklaşan savaş ortamı, taktik ve stratejilerine hazırlanmak için sosyoloji, psikoloji, ekonomi, siyaset, tarih ve benzeri branşların yoğun şekilde müdahil olduğu bir algı gerekmekte. Hibrid savaş, siber savaş gibi kavramlar öne çıkmakta ve prototipleri Ukrayna, Suriye, Irak gibi bölgelerde uygulanmakta. Hal böyle iken, modern ordular stratejilerini işbirliği ruhu ve bilimsel yöntem ile hazırlarken, ulusal savunma ve güvenlik stratejisinin kapalı kapılar ardında ve "biz hazırlıyoruz, lüzum olursa paydaşlarla paylaşırız" yaklaşımı ile belirlenmeye çalışılması yanlıştır.

4. Havacılık ve uzay alanında çok sayıda farklı paydaş, haddinden çok sayıda proje ve sıfır eşgüdüm hali vardır. Bu durum, sanayi için bir tehdittir.

5. Bilim ve teknoloji politikaları tasarlanır, kısa, orta ve uzun vadeli hedefler ile bu hedeflere ulaşılmada kullanılacak enstrümanlar belirlenir. Söz konusu bu enstrümanların nasıl kullanılacağı, tüm bu süreçlerde hangi paydaşların hangi rolleri üstleneceği tespit edilir. Ancak ne yazık ki, yukarıda bahsettiğim eşgüdüm eksikliği nedeniyle birden fazla politika bulunmakta. Politikayı geçtim, ArGe ve inovasyon kavramlarında dahi kafa karışıklığı hali gördüm.

6.İddialı, büyük projelerden bahsetmek, bunların hayalini kurmak; bunları destekleyecek nitelik ve nicelikte insan kaynağı, sınai kapasite, siyasi irade ve stratejik planlama yeteneği yoksa sadece vakit kaybıdır. Adım adım ilerlemek utanç verici olmamalıdır. Örneğin ben Hava Uzay Çalıştayı'nda "insan kaynaklarımızı nasıl geliştirebiliriz?", "uzay ajansının kurulmasında neden bu kadar geç kalındı?", "şimdiye kadar neleri başaramadık?" [4] gibi sunumlar dinlemek isterdim. Halbuki ileriye yönelik olarak somut hiç bir işlem maddesi, ödev vb belirlenmedi (nitekim çalıştay web sayfasında halen herhangi bir doküman ya da işlem maddesi yayımlanmış değil). Hal böyle iken bu etkinliklerin başarısını nasıl, hangi kıstaslara göre takip edeceğiz? Koca bir salon dolusu asker ve sivil, ikramları yemekleri yediğimizle mi kalacağız?

 Özet olarak: Ankara'da değişen bir şey yok.




Notlar

[1]: Teknoloji Hazırlık Seviyesi ile ilgili olarak ayrıntılar için bkz:
http://www.ssm.gov.tr/anasayfa/kurumsal/Documents/SS_THSK.PDF
https://en.wikipedia.org/wiki/Technology_readiness_level

[2]: Binali Yıldırım başkanlığında kısa süre önce kurulan 65'ncü hükümetin öncelikleri arasında yer alacak mı, göreceğiz.


[3]: Çok merak edenler için: Muhtemelen çift motorlu olacak.

[4]: İlgili olarak bkz: https://www.linkedin.com/pulse/nas%C4%B1l-s%C4%B1%C3%A7t%C4%B1k-konferanslar%C4%B1-d%C3%BCzenleyin-bora-%C3%B6zkent?trk=hp-feed-article-title-comment

Jet Motorlu Deniz Karakol ve Gözetleme Uçakları

$
0
0

MSI dergisinin Nisan 2016 sayısında bir söyleşisi yayınlanan Deniz Kuvvetleri Komutanı  Oramiral Bülent Bostanoğlu, kuvvetin ileriye yönelik havacılık hedef ve projelerini sıralarken, "Uzun Menzilli Deniz Karakol Uçağı" projesinden bahsetti. 

Bostanoğlu,

- Ana üssünden 1,000 - 1,200 deniz mili mesafelerde yaklaşık 4 saat, ana üssüne yakın bölgelerde ise yaklaşık 10 saat görev icra edebilecek
- Yaklaşık 12 - 15 saat havada kalabilen
- Taşıyacağı yüksek nitelikli faydalı yükler sayesinde suüstü harbi, denizaltı savunma harbi ve kendini koruma kapsamında hava savunma harbi gerekliliklerini etkinlikle yerine getirebilecek,
- Her türlü hava koşulunda harekat yapabilecek karakol uçaklarının tedarik edilmesinin planlandığını açıkladı.

Bu bilgiler, doğrudan doğruya Boeing üretimi P-8 Poseidon deniz karakol uçağını işaret etmekte. P-8, son dönemde yaygın olarak gündeme gelen jet motorlu deniz karakol uçağı (DKU) ve deniz gözetleme uçağı (DGU) projelerinin en önemlilerinden biri. Bu alanda farklı proje ve çalışmalar da mevcut.


Airbus MPA319 ve MPA320

Airbus A320 yolcu uçağı üzerine Alenia Aeronautica ve EADS Military ortaklığında Almanya ve İtalya'nın birlikte yürüttüğü MPA-R (Maritime Patrol Aircraft Replacement) projesi isterlerine göre şekillendirilen MPA320, ilk olarak Farnborough 2002 hava sergisinde kamuoyuna tanıtıldı.

İtalya ve Almanya'nın, hizmet ömürlerini dolduran Atlantique deniz karakol uçaklarını yenilemek için başlatılan MPA-R projesinde Teklife Çağrı Dosyası (TÇD) 2001 yılının Kasım ayında yayınlandı. Almanya'nın 10, İtalya'nın da 14 uçak almayı planladığı proje kapsamında teslimatların 2007 yılında başlaması öngörülüyordu.

EADS Military 2003 yılında da A319 yolcu uçağı üzerine şekillendirilen, MPA320'ye göre daha küçük boyutlu ve düşük maliyetli bir DKU çözümü olan MPA319'u tanıttı.

Her iki çözümde de, temel alınan yolcu uçağı gövdesinde çok büyük yapısal değişiklikler yapılmamıştı. MPA320'de dahili olarak taşınacak silahlar için ön gövdedeki kargo bölümüne bir silah haznesi yerleştirilmesi; buranın önüne 360 derece tarama yapacak bir radar ve burun altına da elektrooptik kamera takılması öngörülmüştü. Torpido için de kanatların hemen arkasında gövdenin her iki yanına istasyon eklenmişti. Standart A320'ye kıyasla bir başka fark da dört adet ilave dahili yakıt deposunun taşınmasıydı. MPA320'de yedi operatör konsolu bulunuyordu.

MPA319 ve A-319-CJ iş jeti üzerine geliştirilen MPA319-CJ ise daha küçük platformlardı. Altı operatör konsolu bulunan MPA319'un MPA320'ye göre başlıca farkları dahili silah taşıma bölümünün gövdenin arka kısmına alınmış olması, kanat altlarına eklenen dört adet silah taşıma istasyonu idi.

Tekliflerin 2002 Temmuz ayında toplandığı MPA-R ihalesi  daha sonra rafa kalktı ve Almanya 2005 yılında Hollanda'nın ihtiyaç fazlası olarak ayırdığı P-3C Orion uçaklarından sekiz adedini satın aldı. İtalya da Alenia şirketine dört adet ATR72 siparişi verdi. EADS MPA319-CJ daha sonra Hindistan'ın DKU ihalesine katıldı ve Kanada'ya da teklif edildi. Hindistan P-8 Poseidon türevi olan P-8I Neptune'ü seçti. [1] [2] [3]


Boeing P-8

ABD Deniz Kuvvetleri hizmetine 1960'lı yıllarda giren Lockheed P-3 Orion'un yerini alacak bir uçak için proje çalışmalarına önce 1980'lerin başlarında başlandı. 1989'da Lockheed ile imzalanan P-7 geliştirme projesi 1990'da iptal edildi. 2000 yılında yeni bir ihale açıldı. 2003 Eylül ayında TÇD'si yayımlanan bu ihaleye Lockheed, P-3'ün yeni nesil versiyonu olarak öngörülen Orion 21; BAE, yeni üretim Nimrod MRA.4 ve Boeing de 737-800 yolcu uçağı üzerine geliştirilmiş 737 MMA (Multi Mission Maritime Aircraft) ile katıldılar. Değerlendirme sonucunda Boeing'in kazandığı 2004 Mayıs ayında duyuruldu ve ertesi ay USD3.89 milyar tutarında bir sistem geliştirme ve gösterim (System Development and Demonstration; SDD) sözleşmesi imzalandı.

P-8 projesi tarihçesinde dikkat çeken bir ayrıntı, ABD Deniz Kuvvetleri'nin daha ihale açılmadan Lockheed'e Orion 21 ve Boeing'e de MMA için maddi destek sağlamış olmasıdır. Boeing, 737 yolcu uçağının DKU'ya dönüştürülmesi konseptini araştırmak için fasılalar halinde yaklaşık USD28 milyonluk bir ödenek almıştır.

Ön tasarımın Kasım 2005, kritik tasarım gözden geçirmesinin (CDR) ise Haziran 2007'de tamamlandığı projede SDD süreci, operasyonel test ve değerlendirme (IOT&E) faaliyetlerinin bitirilmesi ile Mart 2013'te tamamlandı. Uçağın hizmete girmeye hazır olduğu aynı yıl Temmuz ayında duyuruldu. Ertesi yıl Şubat ayında da ilk seri üretim sözleşmesi (FRP1) imzalandı.

Projede ABD Deniz Kuvvetleri için Mayıs 2016 itibariyle verilmiş siparişlerin dökümü şöyle:

Kafile NumarasıSözleşmeSözleşme TarihiSözleşme Tutarı
($, milyon)
MiktarNotlar
Lot 0SDDHaziran 20043,8908Beş adet uçuş testi prototipi (T1, T2, T3, T4, T5, T6)
Bir adet statik test prototipi
Bir adet yükleme / yorulma test prototipi
Lot 1LRIP 1Ocak 20111,7006
Lot 2LRIP 2Kasım 20111,7007
Lot 3LRIP 3Eylül 20121,90011
Lot 4LRIP 4Temmuz 20132,00013
Lot 5FRP 1Şubat 20142,10016
Lot 6FRP 2Ağustos 20151,490134 adedi Avustralya için
Lot 7FRP 3Ocak 20162,500204 adedi Avustralya için
Lot 8FRP 42017 (Plan)
11Üretime hazırlık için malzeme siparişi Nisan 2016'da verildi.
Esas planlanan sipariş miktarı 12 idi.
Lot 9FRP52018 (Plan)
12
Lot 10FRP62019 (Plan)
7
LRIP: Low Rate Initial Production: Düşük hızlı ön seri üretim
FRP: Full Rate Production: Tam seri üretim


Yedi operatör konsolu bulunan P-8'in başlıca görev sistemleri şunlar:

Raytheon AN/APY-10 deniz gözetleme radarı
AN/APS-154 Advanced Airborne Sensor (AAS) çok işlevli radar
Wescam MX-20HD elektrooptik kamera
Northrop Grumman AN/ALQ-240(V)1 elektronik istihbarat sistemi
Northrop Grumman AN/AAQ-24(V) DIRCM yönlendirilebilir kızılötesi karşı tedbir sistemi
Terma AN/ALQ-213(V) EWMS elektronik harp yönetim sistemi

P-8, P-3'lerin iki katı kadar, yani 120 adet sono şamandırası (sonobuoy) taşıyabiliyor. Uçaktaki şamandıralar MAC (Multi-static Active Coherent) teknolojisi kullanıyor. Klasik sono şamandıraların her biri kendi yaydıkları sinyallerin yansımasını dinlerken, P-8'in taşıdığı

AN/SSQ-53 DIFAR pasif düşük frekans
AN/SSQ-62 DICASS ve
AN/SSQ-101 ADAR

şamandıraları sadece kendi yaydıkları değil, bölgeye atılmış diğer şamandıraların yaydığı ve yansıyan sinyalleri de algılayıp analiz edebiliyor.

Beş dahili ve altı harici silah istasyonunda derinlik bombaları, mayınlar, başta Mk54 olmak üzere hafif torpidolar, AGM-84H/K SLAM-ER seyir ve  AGM-84 Harpoon gemisavar füzeleri taşınıyor. P-8 ayrıca HAAWC (High Altitude Anti-Submarine Warfare Weapons Concept) projesi kapsamında geliştirilen ve Mk54 torpidosunun kanat kiti eklenmiş türevini de kullanabiliyor. Uçak havadan havaya özsavunma için AIM-9X Sidewinder füzesi de taşıyabiliyor.

P-8, denizaltı savunma harbi görevinde görev bölgesinde 4 saat kadar havada kalabilmekte.

P-8I
P-8'in ilk yurtdışı müşterisi, Hindistan oldu. Ocak 2009'da imzalanan USD2.1 milyarlık sözleşme ile bu ülke toplam 8 adet P-8 sipariş verdi. P-8I Neptune olarak adlandırılan Hindistan'ın uçakları, ABD Deniz Kuvvetleri modellerine göre bazı farklılıklara sahip. Bunların başlıcaları, arka gövdeye monteli Telephonics APS-143 OceanEye radarı ve MAD manyetik sensörü. İlk üçü 2013, sonraki üçü 2014 ve son iki adedi 2015'te teslim edilen bu uçaklardan dört adet daha sipariş verilmesi gündemde.

Bu proje aynı zamanda ABD'nin Hindistan'a ilk askeri satışı olması nedeniyle de büyük önem taşıyor.

P-8'in ikinci müşterisi yine sekiz uçak ile Avustralya oldu. Avustralya Savunma Bakanlığı, AP-3C Orion DKU'ların yerini almak üzere P-8A MMA'nın seçildiğini 2007 yılı Temmuz ayında duyurmuştu. 2009 Mayıs ayında da iki ülke deniz kuvvetleri arasında geliştirme işbirliği için bir mutabakat muhtırası imzalandı. Sekiz uçak ve dört adet opsiyonu içere sözleşme için Avustralya hükükmeti Şubat 2014'te onay verdi. ABD'nin tealimat takvimine eklenen uçaklardan ilk dördü için sipariş FRP 2 kafilesi içinde Ağustos 2015'te, ikinci dört uçak için ise FRP 3 kafilesinde Ocak 2016'da verildi. Teslimatların 2017 - 2021 arasında tamamlanması planlanıyor.

P-8 için halen en önde gelen diğer olası müşteriler Kanada, İtalya, Norveç ve Yeni Zelanda. [4] [5] [6] [7] [8]


Boeing Maritime Surveillance Aircraft (MSA)

Boeing, MMA projesinden kısa süre sonra 2011 yılında, özkaynakları ile bir deniz gözetleme uçağı çözümü çalışması başlattı. Projenin özünü, MMA'da kullanılan teknolojilerin bir iş jeti uçağına takılarak, maliyet - etkin bir DGU elde edilmesi oluşturuyordu. Silah taşıması öngörülmeyen bu uçağın alt sistemleri büyük oranda MMA ile aynı olacaktı.

Suüstü ya da sualtı muharebe harici deniz gözetleme, kaçakçılık, korsanlık ve yasadışı göçle mücadele, münhasır ekonomik bölge (EEZ) denetimi gibi görevler için şekillendirilen MSA, şirketin tanımı ile P-8 ve King Air 350ISR arasındaki boşluğu dolduruyor.

MSA (Maritime Surveillance Aircraft) olarak adlandırılan ve Bombardier şirketinin Challenger 605 iş jetinin temel alındığı proje kamuoyuna ilk olarak Farnborough 2012 hava sergisinde tanıtıldı. Boeing, uçak üzerinde yapılacak tadilat ve eklemeler için Field Aviation şirketi ile işbirliğine gitti.

Projede, temsili yapısal değişikliklerin uygulandığı Challenger 604 test uçağı ilk uçuşunu 05.03.2014 tarihinde gerçekleştirdi. MSA'ya, tanıtımından itibaren özellikle Asya - Pasifik bölgesinden yoğun talep ve ilgi gösterildiği bildiriliyor. 

MSA projesi teknoloji gösterim uçağında Selex ES Seaspray 7300 aktif elektronik taramalı radar, Star Safire 380 elektrooptik kamera ve Argon ST COMINT sistemi bulunuyor. P-8A'daki komuta kontrol yazılımının kullanıldığı ve üç ila beş operatör konsolu bulunacak üretim standardı modelin havada kalış süresi toplam 8 saat olarak verilmiş. Boeing, MSA için dünya çapında 150 uçaklık bir pazar büyüklüğü ve USD55-60 milyon birim fiyat hedeflemiş durumda. [9] [10] [11] [12]



EMBRAER EMB-145MP ve EMB-145MP/ASW (P-99)

Brezilyalı uçak üreticisi EMBRAER, bölgesel yolcu uçağı ve turboprop eğitim / taarruz uçakları alanında dünya çapında sağlam bir konuma sahip. Şirketin en önde gelen tasarımları arasında ERJ-145 iş jeti bulunuyor. 900 civarında üretilen bu uçak aynı zamanda çeşitli askeri görevler için de uyarlandı. Bunların en bilineni, EMB-145AEW&C havadan erken ihbar ve komuta kontrol uçağı. Erieye radarı ile donatılan bu uçağın EMB-145H adlı modeli Yunan Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmakta.

EMBRAER, Brezilya Hava Kuvvetleri'nin Amazon ormanlarının havadan denetim ve gözetlemesini gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu uçağı geliştirmek için de ERJ-145'i esas almıştı. Sistema de Vigililancia de Amazonia (SIVAM) programı kapsamında geliştirilen EMB-145SA keşif gözetleme uçağı, ilk uçuşunu 1999 Mayıs ayında gerçekleştirdi. Brezilya Hava Kuvvetleri tarafından R-99A kodu (daha sonra E-99 olarak değiştirildi) verilen bu uçağın başarısı hem EMB-145AEW&C için ciddi bir ihracat başarısı sağladı hem de şirkete, kara gözetleme (R-99B) deniz karakol ve gözetleme görevleri için de çalışma cesareti verdi.

EMB-145AEW&C uçağı ile büyük oranda ortak mimariye sahip olacak şekilde geliştirilen EMB-145MP'nin en önemli farkı, Erieye radarının çıkarılması ve Raytheon SeaVue deniz arama radarının eklenmesi. Uçaktan aynı zamanda Star Safire 380 elektrooptik kamera da bulunuyor. Bu uçaktan Meksika 2001 yılında iki adet satın aldı. EMBRAER, EMB-145MP'nin silahlı modelini de çeşitli ülkelere teklif etti. EMB-145MP/ASW olarak adlandırılan bu uçakta, beş adet operatör konsolu, Thales AMASCOS komuta kontrol sistemi, Ocean Master arama radarı, DR3000 elektronik istihbarat sistemi, Agile elektrooptik kamera ve kanat altlarında toplam dört silah taşıma istasyonunun bulunması öngörülmüş. Hindistan ve Türkiye'ye teklif edilmiş olan EMB-145MP/ASW henüz bir sipariş almış değil. [13] [14] [15] [16]


Dassault Falcon 2000MSA

Fransız Dassault şirketinin başarılı iş jeti ailesi Falcon 900 üzerinden geliştirilen Falcon 2000, 1993'ten bu yana 300'den fazla satış yaparak oldukça başarılı bir ticari sicil kazanmış durumda. Firma kısa süre önce bu uçağı askeri görevler için de pazarlamaya başladı. Sadece önemli yolcuların taşınması için irtibat uçağı olarak değil, elektronik istihbarat ve keşif - gözetleme görevleri için de teklif ediliyor. Uçak, bu iki sınıfta iki önemli satış başarısı kazanmış bulunuyor.

Güney Kore 2011 Aralık ayında Kuzey Kore'nin füze denemelerini takip etmek üzere muhabere istihbaratı (COMINT) toplama uçağı olarak Falcon 2000'i seçti. Tedarik edilecek iki uçak, Güney Kore Hava Kuvvetleri envanterindeki Hawker Beechcraft Hawker 800SIG'in (RC-800) yerini alacak. Sözleşme ve uçağın taşıyacağı görev sistemleri ile ilgili herhangi bir bilgi açıklanmış değil.

Japonya ise geçtiğimiz yıl Nisan ayında sahil güvenlik birimi için Falcon 2000LXS uçağı üzerine geliştirilecek Falcon 2000MSA deniz gözetleme modelini seçti. Kaç adet sipariş verildiği açıklanmayan Falcon 2000MSA'larda, iki ila dört operatör görev yapıyor. Uçaklarda faydalı yük olarak deniz arama radarı, elektrooptik kamera ve SATCOM uydu muhabere sistemi taşınıyor. [17] [18] [19]


IAI Elta ELI-3360

Israel Aerospace Industries (IAI) şirketine bağlı Elta, Bombardier tasarımı Global 5000 iş jeti üzerine geliştirdiği ELI-3360 DKU çözümünü geçtiğimiz yıl Şubat ayındaki Aero India 2015 fuarı sırasında kamuoyuna tanıtmıştı. IAI aynı uçağı, ELI-3001 AISIS elektronik istihbarat uçağı için de kullanmakta.

IAI'nın 2016 - 2017 arasında sipariş beklediği uçak için olası müşteri ya da pazar bölge isimleri paylaşılmış değil.

Şirket daha önce de yine Bombardier üretimi Dash 8 Q400 turboprop bölgesel yolcu uçağını baz alan bir DKU çözümünü, yine ELI-3360 adı ile tanıtmıştı.


Uçakta, iki ila altı operatör konsolu bulunuyor. ELS-8100 MTM komuta kontrol sistemi tarafından yönetilen görev sistemleri ise ELM-2022 satıh arama radarı, ELL-8373 elektronik istihbarat sistemi, MOSP 3000HD elektrooptik kamera ile ELL-2160V1 elektronik harp ve özsavunma sistemi. [20] [21] [22] [23]


Kawasaki P-1

Japon hava kuvvetlerinin nakliye ve deniz kuvvetlerinin deniz karakol uçağı ihtiyaçlarının müşterek bir platform ile karşılanması için, Japon Savunma Bakanlığı Kawasaki şirketi Kawasaki ile Kasım 2001'de bir geliştirme sözleşmesi imzaladı. P-1'in diğer güncel DKU çözümlerinden en önemli farkı, mevcut bir uçağın uyarlanmış hali olmayıp, başlangıçtan itibaren bu görev için tasarlanmış bir uçak olması.

Program kapsamında C-X nakliye ve P-X deniz karakol uçağı projeleri başlatıldı. Başlangıçta amaç iki görev için de aynı uçak gövdesinin ve azami oranda ortak alt sistemlerin kullanılmasıydı; ancak görevlerinin ve harekât isterlerinin farklılığı nedeniyle bu hedeften uzaklaşıldı.

Hizmete 2013 yılında giren uçaktan Japon Deniz Kuvvetleri, envanterindeki P-3C Orion'ları yenilemek için uzun vadede toplam 65 adet tedarik etmeyi planlıyor.

P-1, bünyesinde dikkat çekici teknolojiler içeren bir deniz karakol uçağı. Uçağın uçuş kumanda kontrolleri "ışıkla uçuş" (fly-by-light) sistemine sahip. Modern uçaklardaki bilgisayarlı "telle uçuş" (fly-by-wire) sisteminin halefi sayılabilcek bu teknolojide tüm uçuş yüzeyleri, fiber optik kablolarla (yani ışık sinyalleri ile) yönetiliyor. Bu da, uçak üzerindeki diğer elektronik alt sistem ve cihazların çalışması ile etkileşim (enterferans) tehlikesini sıfırlıyor. Fiber optik temelli uçuş kumanda sistemi aynı zamanda önemli oranda hafiflik ve basitliği de beraberinde getiriyor.

Uçakta aynı zamanda yapay zeka destekli bir savaş yönetim sistemi bulunuyor. Sistem, savaş ortamında taarruz taktiği geliştirmede operatöre tavsiyeler oluşturabiliyor. Uçaktaki diğer görev sistemleri ise Toshiba HPS-106 aktif elektronik arama radarı, Fujitsu HAQ-2 elektrooptik kamera, Mitsubishi Electric HSQ-102 MAD manyetik sensör, JRC HRQ-1 sono şamandıra, HLR-109B elektronik istihbarat sistemi ve AN/AAR-60 MAWS füze yaklaşma ikaz sistemi. Kanat altlarında toplam sekiz silah taşıma istasyonu bulunuyor. Taşınan silahlar arasında AGM-84, ASM-1C ve ASM-2 gemisavar füzeleri ile Mk46 ve Type 97 torpidoları bulunuyor.

Japonya'nın savunma ve güvenlik sistemlerinin ihracatına dair anayasal durumundan dolayı P-1'in ihracatı söz konusu değildi. Ancak bu politikanın değişmesinden hemen sonra bu uçağın, İngiltere'ye satış olasılığı gündeme geldi. Ancak İngiltere, P-8A'yı seçti. [24] [25] [26]



MQ-9 Guardian sono şamandıra atarken
Diğer Çözümler

İnsansız hava aracı (İHA) teknolojilerinin gelişmesi ile deniz gözetleme ve keşif görevlerinde kullanılabilecek İHA platformları da bir seçenek olarak ortaya çıkmaya başladı. Bu kapsamda kayda değer bir proje olarak, ABD Deniz Kuvvetleri için BAMS (Broad Area Maritime Surveillance) projesi kapsamında Northrop Grumman tarafından geliştirilen MQ-4C Triton sayılabilir. RQ-4 Global Hawk stratejik İHA'sı temel alınarak geliştirilen MQ-4C, ilk uçuşunu 22.05.2013 tarihinde gerçekleştirdi. 30 saat havada kalabilen Triton'dan ABD Deniz Kuvvetleri 68 adet tedarik etmeyi planlıyor. Bu İHA'nın ilk ihraç müşterisi de Avustralya oldu: Avustralya Deniz Kuvvetleri, P-8A'larla birlikte kullanmak üzere toplam yedi adet MQ-4C teslim alacak.

İHA'ların deniz karakol ve gözetleme alanındaki bir diğer katkısı, MUM-T konsepti ile öne çıkıyor. ABD'de üzerinde çalışılan bu konsept kapsamında, P-8A'lar tarafından kontrol edilen MQ-9 Guardian (Reaper'ın deniz kuvvetleri modeli) İHA'ları ile çok daha geniş alanların taranması mümkün olabilir. Geleceğe yönelik planlar arasında, Reaper'ların sono şamandıra, hafif torpido ve derinlik bombası gibi silahlarla donatılarak sadece keşif - gözetleme değil aynı zamanda suüstü / sualtı muharebesinde de P-8A'ları desteklemesi yer alıyor.

Maliyet etkinlik kıstası dahilinde gündeme gelen bir diğer çözüm ise, mevcut platformların uyarlanması. Buna en güncel örnek, Raytheon'ın İngiltere'ye teklif ettiği, bu ülkenin hava kuvvetleri envanterinde olan beş adet Sentinel R.1 kara gözetleme ve istihbarat uçağının deniz gözetleme - keşif uçağına dönüştürülmesi.

Her ne kadar gerçekleşme olasılığı çok düşük olsa da, Ukraynalı Antonov şirketinin AN-74 kısa kalkış iniş kabiliyetli nakliye uçağı üzerine tasarladığı AN-74MP projesini de not düşmekte fayda var.

İş jetlerinin DGU olarak kullanımı çok yeni bir fikir değil. Yakın geçmişte İsrail'den IAI 1124 Westwind ve Fransa'dan Falcon 50M SURMARörnek olarak verilebilir. Bu tip uçakların bakım - onarım ve uçuş maliyetlerinin görece düşüklüğü ile yeni bir uçak platformu tasarlamanın maliyeti nedeniyle benzer uygulamaların artarak devam edeceği öngörülebilir. Daha yüksek menzil, havada kalış ve taşıma kapasitesi gibi ihtiyaçlara yönelik olarak da daha büyük iş jeti ve bölgesel yolcu uçaklarına talep artacaktır.


Değerlendirmeler


Türk Deniz Kuvvetleri'nin basın yolu ile resmen duyurduğu Uzun Menzilli Deniz Karakol Uçağı projesinde isim verilmese de Boeing P-8A'nın istendiği anlaşılıyor. Henüz resmî bir ihale süreci başlamadan bu kadar "nokta atış" harekât isterleri bilgisi vererek rekabet şansını yok etmek ne derece doğru bir karar, tartışılır. Öte yandan bu tür bir platforma yapılacak yatırım öncesinde dikkate alınması gereken bazı hususlar vardır:

i. Uçuş, işletme ve bakım giderleri
ii. Harekat konsepti
iii. Birlikte çalışabilirlik

Halihazırda nitelik ve nicelik olarak oldukça zayıf bir durumda bulunan Türk donanma havacılığı sabit kanat unsurları, Türkiye'nin kıyısı bulunan her üç denizde de muazzam bir yükün altına girmiş durumdadır. Ege ve Doğu Akdeniz'deki yasadışı göç ve kaçakçılıkla mücadele, Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarının ve deniz ticaret hatlarının güvenliği, Karadeniz'de Rusya ile mücadele gibi görevlerin altından halen altı adet CN235MPA ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait üç adet CN235MSA ile kalkılmaya çalışılmaktadır. 2008 yılında sözleşmesi imzalanan ATR-72ASW'lerin hizmete girmesinde daha uzun zaman var gibi görünmektedir.

Öte yandan eğer gerçekten P-8 alımı yönünde bir plan ve çalışma varsa, ABD Deniz Kuvvetleri'nin sipariş takvim ve planı göz önüne alındığında, siparişin verilmesi için en son tarihin 2019 olduğu görülmektedir. Yabancı askeri satışlar (FMS; Foreign Military Sales) kanalı ile yapılacak böyle bir satış için gerekli bürokratik sürecin tamamlanması bir yana, harekât konsepti ve ilgili tüm çalışma ve hazırlıkların da en geç 2.5 sene içinde bitirilmesi gerekecektir. Aksi takdirde halen ABD için USD125 - 130 milyon dolaylarında seyreden P-8 birim tedarik maliyetinin Türkiye için çok daha yüksek olması kaçınılmaz olacaktır.

Türkiye'nin Akdeniz Havzası ve Karadeniz başta olmak üzere bölgedeki askeri, ekonomik ve siyasi varlığı sadece menzil olarak değil, havada kalış süresi bakımından da bir üst ligdeki platformları gerekli kılmaktadır. Ancak yukarıda bahsi geçen üç husus bakımından da derinlikli bir analizin yapılması şarttır. ATR-72'nin seçimi ile sonuçlanan Meltem 3 projesinin başında jet motorlu DKU / DGU çözümüne şiddetle karşı çıkılmış olması, bu açıdan iyimser olmayı güçleştirse de, ülkenin bu gibi konularda kendi özgün strateji ve konseptlerini geliştirmekten başka çaresinin olmadığı bilinmelidir.



Başlıca Jet Motorlu Deniz Karakol ve Gözetleme Uçağı Tasarımları

MPA320
P-8
MSA
EMB-145MP
Falcon 2000MSA
ELI-3360
P-1
Üretici
Airbus
Boeing
Boeing
EMBRAER
Dassault
IAI Elta
Kawasaki
Ülke
Avrupa
ABD
ABD
Brezilya
Fransa
İsrail
Japonya
Uçak
A320
Boeing 737-800
Bombardier Challenger 605
ERJ-145
Falcon 2000LXS
Bombardier Global 5000
P-1
İlk Uçuş
-
25.04.2009
05.03.2014
22.05.1999*--28.09.2007
Motor
2 x 118kN CFM56-5 (veya 2 x 111kN IAE V2500)
2 x 121kN CFM56-7B27A
2 x 41kN General Electric CF34-3B
2 x 42kN Rolls Royce AE3007A12 x 31.7kN Pratt & Whitney Canada PW308C2 x 65.6kN Rolls-Royce Deutschland BR710A2-204 x 60kN IHI F7-10
Toplam Uzunluk (m)
37.5
39.47
21
28.4520.2329.5038
Kanat Açıklığı (m)
31.4
37.64
19.8
20.0421.3828.7035.40
Boş Ağırlık (kg)
35,400
62,730
17,90013,47023,000+38,100
Azami Kalkış Ağırlığı (kg)
77,000
85,820
21,863
20,99019,41441,95779,700
Servis Tavanı (m)
11,900
12,496
12,496
11,27014,32515,54513,520
Azami Menzil (km)
7,800
8,300
3,4507,4089,6308,000
Görev Yarıçapı (km)
1,500
2,222
Faydalı Yük (kg)
4,900
9,000
9901,200*7,200
Kullanıcılar
-
ABD (117), Avustralya (8+4), Hindistan (8+4), İngiltere (9)
-
Meksika (2)
Japonya (?)-Japonya (65)
Notlar*: EMB-145SA ilk uçuş tarihi*: Azami yakıt ile




Kaynaklar

[1]: "Background  —  Aurora Alternatives  —  EADS  MPA320 / MPA319": http://www.casr.ca/bg-cp140-replacement-a320.htm
[2]:"Airbus MPA": http://www.aviamarket.org/reviews/military-aircraft/490-airbus-mpa.html
[3]: "A319 MPA Maritime Patrol Aircraft, Spain": http://www.naval-technology.com/projects/a319mpa/

[7]:"P-8A Poseidon Maritime Surveillance Aircraft, United States of America": http://www.naval-technology.com/projects/mma/
[8]:"P-8A POSEIDON PAGE": http://www.jeffhead.com/usn21/p8.htm
[10]:"Boeing's Challenger-based maritime surveillance aircraft nears first flight": https://www.flightglobal.com/news/articles/riat-boeings-maritime-surveillance-aircraft-heads-414801/
[11]:"Boeing Touts Challenger-based Maritime Surveillance Aircraft": http://www.ainonline.com/aviation-news/defense/2014-07-17/boeing-touts-challenger-based-maritime-surveillance-aircraft
[12]: "ADEX 2015: Boeing looks to tap into AsPac maritime patrol market with MSA": http://www.janes.com/article/55361/adex-2015-boeing-looks-to-tap-into-aspac-maritime-patrol-market-with-msa 
[13]: "Embraer R-99": https://en.wikipedia.org/wiki/Embraer_R-99
[14]: "Embraer EMB-145 SA / RS (R-99A/B)": http://www.spyflight.co.uk/emb145.htm
[15]:"ERJ 145 / EMB 145 / P 99": http://www.globalsecurity.org/military/world/brazil/emb145.htm[16]: "P-99 Multimissão": http://sistemasdearmas.com.br/ca/p99.html
[17]: "Dassault Falcon 2000": https://en.wikipedia.org/wiki/Dassault_Falcon_2000
[18]:http://www.dassaultfalcon.com/en/Aircraft/Models/2000LXS/Pages/overview.aspx

[19]:"Japan Coast Guard Selects Dassault Aviation’s Falcon 2000 Maritime Surveillance Aircraft after an international competition": http://www.dassault-aviation.com/en/dassault-aviation/press/press-kits/japan-coast-guard-selects-dassault-aviations-falcon-2000-maritime-surveillance-aircraft-after-an-international-competition/
[20]:"IAI Introduces a New Business-Jet based Maritime Patrol Aircraft": http://www.iai.co.il/2013/32981-46349-en/MediaRoom_News.aspx
[21]:"ELI-3360 Maritime Patrol Aircraft (MPA), Israel": http://www.naval-technology.com/projects/eli-3360-maritime-patrol-aircraft-mpa/
[22]:"Special Missions for the Bombardier Global Express or Global 5000 bizjet: Battlefield Recce/Comms, SIGINT, & Maritime Patrol Aircraft": http://www.casr.ca/ai-bombardier-global-sma.htm
[23]:"IAI Reveals New MPA Based On Global 5000": http://www.ainonline.com/aviation-news/defense/2015-02-12/iai-reveals-new-mpa-based-global-5000
[24]: "Kawasaki P-1": https://en.wikipedia.org/wiki/Kawasaki_P-1
[25]:"Kawasaki XP-1 Maritime Patrol Aircraft, Japan": http://www.naval-technology.com/projects/kawasaki-xp-1-maritime-patrol-aircraft/
[26]:"P-1 Maritime Patrol Aircraft": http://global.kawasaki.com/en/mobility/air/aircrafts/p_1.html

Dört Deniz Bülteni - Mayıs 2016

$
0
0


Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz ve Gökdeniz havzasında savunma ve güvenlik gündemi
[PDF]









Azerbaycan

Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov 16 Mayıs günü, mevkidaşları Türkiye'den İsmet Yılmaz ve Gürcistan'dan Tinatin Hidaşeli ile birlikte Azerbaycan’ın Gabala kentinde yaptığı görüşmeden sonra üç ülkenin birlikte bir askeri tatbikat yapacağını duyurdu. [1]

Azerbaycan'ın Silk Way Airways şirketine ait Antonov An-12 tipi bir nakliye uçağı, Afganistan'ın Helmand eyaletinde bulunan Amerikan Dwyer Üssü'nden kalkışı sırasında düştü. Olayda dokuz kişilik müretebatın yedisi hayatını kaybetti. [2][3]


Bulgaristan

Bulgar meclisinin savunma ve bütçe komisyonları, yeni savaş uçağı ve iki adet karakol gemisi alımı için EUR1 milyarlık bir bütçe ayrılmasını onayladı. Zırhlı araçların da bulunduğu tedarik listesi Mart ayı sonunda hükümet tarafından onaylanmıştı. [4]

HEMUS 2016 savunma, terörle mücadele ve güvenlik çözümleri fuarı, 25 - 28 Mayıs tarihleri arasında Filibe'de düzenlendi. [5] Fuara Türkiye'den altı şirket katıldı. [6]


Ermenistan

Jane's Defence Weekly'de 3 Mayıs tarihinde Ermenistan Savunma Bakanı Seyran Ohanyan ile yapılan bir görüşme yayınlandı. Ohanyan, Türkiye'nin Azerbaycan'a yaptığı satışlar haricinde hiç bir NATO üyesinin Azeri - Ermeni krizinin iki tarafına da silah sistemi satmadığını, buna karşılık kısa süre önce ülkesinin Yunanistan ve Polonya'dan alım yapmak için temaslarını sıklaştırdığını söyledi.


Gürcistan

ABD Kara Kuvvetleri'nin Avrupa'daki birlikleri, 11 - 24 Mayıs tarihleri arasında Gürcistan Kara Kuvvetleri ile Noble Partner 2016 (Asil Ortak 2016) tatbikatını icra ettiler. Tatbikata ABD ordusundan M1 Abrams tankları da katıldı. [7][8]

Gürcü Genelkurmay Başkanı Vahtang Kapanadze, Fransa'ya geçtiğimiz yıl siparişi verilen hava savunma sistemlerinin teslimatına, 2017 Ocak ayında başlanacağını açıkladı. [9]


Irak

Jane's Defence Weekly'nin 20 Mayıs tarihli haberine göre 19 - 20 Mayıs tarihleri arasında Brüksel'de düzenlenen NATO savunma bakanları zirvesinde, Irak ve Libya'nın ordularının eğitim ve donanım durumlarının iyileştirilmesi için çalışmalara başlanması konusunda bir karar alındı.

ABD'li düşünce kuruluşu RAND tarafından IŞİD örgütünün incelendiği "Foundations of the Islamic State: Management, Money, and Terror in Iraq, 2005–2010" başlıklı bir rapor yayımlandı. [10]
 
Irak Başbakanı Haydar el İbadi, 23 Mayıs günü Felluce'nin IŞİD'den geri alınması için operasyon başlatıldığını duyurdu. [11][12][13][14][15][16] Irak ordusu Felluce operasyonunda, Çin'den aldığı silahlı CH-4B insansız hava araçlarını yoğun şekilde kullanıyor. Söz konusu İHA'ların, IŞİD hedeflerini vurduğu görüntüler, Irak savunma bakanlığı tarafından yayınlandı. [17]

Irak ordusu, yerel güçlerle birlikte yürüttüğü operasyon sonucu Anbar Eyaleti'ndeki Rütbe kentinin IŞİD'den geri alındığını duyurdu. [18]

Iraklı Şii lider Mukteda Sadr'a bağlı "Barış Tugayları"nın, Musul'un geri alınması için hazırlıkları süren harekâta katılacağı bildirildi. [19]

Çek Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri'nden otuz kişilik bir heyet, Irak Hava Kuvvetleri'nin teslim alacağı L-159 eğitim / taarruz uçakları için eğitim vermek üzere Haziran ayında Irak'a gidecek. [20]

IŞİD, Nisan ayı sonu ve Mayıs ayı başında Bağdat şehir merkezi ve çevresindeki güvenlik güçlerine ve sivil alanlara çok sayıda bombalı intihar saldırısı düzenledi. [21][22]

ABD Savunma Bakanlığı, IŞİD'in Anbar Eyaleti sorumlusu Ebu Vahib kod adlı teröristin bir hava saldırısı ile öldürüldüğünü açıkladı.  1986 doğumlu olan ve gerçek ismi Şakir Vahib el Fahdavi el Duleymi olan terörist, IŞİD'in en bilinen yüzlerinden idi. [23][24]


İran

İran Hava Kuvvetleri'ne ait MiG-29UB tipi bir savaş uçağı, 24 Mayıs günü yerel saatle 1150 sularına Hamedan'daki 3'ncü Taktik Avcı Üssü'ne acil iniş sırasında hasar gördü. Uçağın pilotu Binbaşı Razbe Nazeryan, K-36D tipi fırlatma koltuğunun arıza yapması nedeniyle hayatını kaybetti; arka kokpitteki Ali Gulipur fırlatma koltuğu ile atlayarak hafif yaralı olarak kurtuldu. Uçağın tamirata alındığı bildirildi.

Tuğgeneral Ahmed Rıza Purdastan, İran Kara Kuvvetleri envanterindeki M60 tanklarının tanksavar füzelerine karşı yeni bir karıştırıcı sistem ile donatılmaya başladığını açıkladı. [25]


Kıbrıs

Kıbrıs polisi için alınan BN-2T Islander tipi uçağın, Güney Kıbrıs'ın 90 deniz millik münhasır ekonomik bölgeyi kapsayabilecek kadar uçuş yapamadığı; bu uçağın alım süreci ile ilgili bir soruşturma başlatıldığı bildirildi. Benzer şekilde Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) için 35 bin üniforma ve 84 adet çift kabinli araç alımlarına ilişkin de inceleme başlatılmış bulunuyor. [26][27]

Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, RMMO için 3 bin profesyonel asker alımı sürecinin, 3 Haziran’da başlayacağını söyledi. [28]

Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, RMMO'ya alınacak profesyonel asker kadrosunun dolmaması halinde, Yunanistan’dan da asker alınabileceğini söyledi. [29]


Lübnan

Jane's Defence Weekly'nin 12 Mayıs tarihli haberine göre Lübnan ordusu, Suriye sınırındaki cihatçı örgütlerle mücadelesinde İHA desteği ile havadan yüksek isabetli saldırılar düzenlemeye başladı. Haberde aktarıldığına göre Lübnan ordusu tarafından 30 Nisan günü yayınlanan bir videoda Textron Aerosonde Mk4.7 İHA'sından çekilen görüntülerde helikopterlerin ve çok namlulu roketatarların etkin biçinde kullanıldığı görülüyor. Lübnan'ın ayrıca envanterindeki Romen yapımı IAR-330SM Puma genel maksat helikopterlerini 500lb genel maksat bombası atabilecek şekilde tadil ettiği ve bunlarla isabetli atışlar yapılmasını sağlayan bir teknik geliştirdiği de bildiriliyor.

Jane's Defence Weekly'nin 10 Mayıs tarihli haberine göre, Lübnan ordusuna bağlı Siyah Panterler adlı özel kuvvetler timi, 2 - 6 Mayıs tarihleri arasında Ürdün'deki Kral 2. Abdullah Özel Harekat Eğitim Merkezi'nde düzenlenen "Jordan's Warrior"özel kuvvetler yarışmasında, 26 ülkeden gelen birlikler arasında birinci oldu.


Mısır

Mısır, Fransız - İtalyan Thales Alenia Space şirketiyle 10 Mayıs günü EUR600 milyon tutarında bir askeri haberleşme uydusu sözleşmesi imzaladı. [30]

ABD'nin Kahire Büyükelçiliği tarafından 12 Mayıs günü, Mısır'ın ABD'den ihtiyaç fazlası malzeme kapsamında alacağı mayına karşı dayanıklı zırhlı araçların (MRAP) teslimatının başladığı duyuruldu. Mısır, ABD'den 400 adet Caiman, 260 adet RG-33, 90 adet RG-33L HAGA zırhlı cankurtaran ve 12 adet MaxxPro zırhlı kurtarma aracı teslim alacak. [31]

ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Dairesi 13 Mayıs günü ABD Kongresi'ne, Mısır Deniz Kuvvetleri'nin teslim alacağı denizaltılarda kullanılmak üzere USD143 milyon tutarında 20 adet UGM-84L Block2 Harpoon gemisavar füze satışı ile ilgili bir bilgi notu gönderdi. [32] Jane's Defence Weekly'nin 17 Mayıs tarihli haberine göre ilk olarak 2001 yılında gündeme gelen satışa İsrail'in gösterdiği yoğun itirazlar, ABD'nin Mısır'a teslim edilecek füzelerden kara hedeflerine saldırı kabiliyetini çıkarmayı kabul etmesi ile aşıldı.

Jane's Defence Weekly'nin 5 Mayıs tarihli haberine göre Mısır ordusu, envanterindeki Rus yapımı 6x6 Ural-4320 kamyonların arkasına monte ettiği 122mm D-30 obüs ile oluşturduğu kundağı motorlu obüs çözümünü ilk kez 3 Mayıs günü yayınladığı bir video ile kamuoyuna tanıttı. Aynı videoda benzer şekilde başka bir 6x6 kamyon kasasına monte edilen 130mm M-46 obüs de görülüyor. Mısır'ın Abu Zaabal Engineering Industries şirketi geçmişte lisans altında çok sayıda D-30 ve M-46 çekili obüsü üretmişti. [33]

Romanya

ABD tarafından füze savunma kalkanının bir parçası olarak Deveselu'ya kurulan kıyı konuşlu AEGIS sistemi, 12 Mayıs günü düzenlenen resmî törenle hizmete girdi. [34]

Alman Krauss Maffei Wegman şirketinin satış yöneticisi Thomas Fritsch'in Nisan ayı sonunda Ekonomi Bakanı Sorin Encutescu'yu ziyaret etmesi, Romen basınında ülkenin eskiyen tank filosunu yenilemek için Leopad 2 ana muharebe tankı ile ilgilendiği şeklinde yorumlandı. [35]

7 Mayıs günü Kandahar'da Afgan ordusuna eğitim vermekte olan Romen askerlere eğitim sırasında, Afgan ordu üniforması giymiş saldırganlar tarafından ateş açıldı. Saldırganların öldürüldüğü olaya iki Romen askeri hayatını kaybetti, bir asker de yaralandı. [36]

Rusya Federasyonu

Moskova'da 27 - 28 Nisan tarihleri arasında Moskova Uluslararası Güvenlik Konferansı düzenlendi. Konferansta yapılan konuşmalarda, ABD'yi doğrudan hedef almayan bir dilin kullanılması, özellikle terörizmle mücadelede ABD ile işbirliği olanaklarının artırılması arzusunun dile getirilmesi dikkat çekti. [37][38][39][40]

Devlet Başkanı Vıladimir Putin, Suriye harekâtının Rus silah sistemlerinin etkinlik ve kalitesinin gösterilmesini sağladığını ancak bazı problem ve eksiklerin de tespit edildiğini, bunların kapsamlı bir şekilde değerlendirilip çözülmesi gerektiğini açıkladı. [41]Öte yandan Jane's Defence Weekly'nin 16 Mayıs tarihli haberine göre Rostvertol şirketi Genel Müdür Yardımcısı Andrey Şibitov, Suriye harekâtının Rus ordusundaki helikopterlerin bazı eksiklikleri ve zayıflıklarını göz önüne serdiğini, bunların giderilmesi için bir program dahilinde çalışıldığını açıkladı.

Jane's Defence Weekly'nin 5 Mayıs tarihli haberine göre Rus Savunma Bakanlığı, sınırlarına yöneldiğini belirttiği NATO tehdidini göğüslemek için iki yeni kara kuvvetleri tümeni kurulacağını açıkladı. Biri Batı Askeri Bölge Komutanlığı, diğeri ise Güney Askeri Bölge Komutanlığı'nda kurulacak tümenlerin, mevcut tugayların yeniden konumlandırılması ve yapılandırılması ile oluşturulacağı iddia ediliyor. Bir önceki Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov döneminde Sovyet döneminden kalan tümen sistemi yerine tugay odaklı ordu yapılanmasına gidilmesi kararı alınmıştı. Bu son kararla tekrar tümen sistemine dönüldüğü anlaşılıyor.

Rus Hava Kuvvetleri'ne ait dört adet Mi-24P tipi taarruz helikopteri, Suriye'deki T4 hava üssünde yerde park halindeyken yapılan bir saldırı ile imha edildi. IŞİD, saldırıyı 14 Mayıs günü kendisinin gerçekleştirdiğini iddia etti. [42]

Jane's Defence Weekly'nin 4 Mayıs tarihli haberine göre, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Çin ile askeri ilişkilerin daha da geliştirileceğini açıkladı. Şoygu bu kapsamda bu yıl içinde iki ülke ordularının geçen yıllara kıyasla daha fazla tatbikat yapacağını belirtti. Öte yandan iki ülkenin Aerospace Security 2016 adlı bir hava ve füze savunma tatbikatı yapacağı bildirildi. [43]

Plesetsk uzay üssünden gerçekleştirilmesi planlanan Sarmat kıtalararası balistik füze test atışı, tespit edilen bazı sorunlar nedeniyle bu yılın ikinci yarısına ertelendi. [44]

Jane's Defence Weekly'nin 6 Mayıs tarihli haberine göre Rus Savunma Bakanlığı kutup buzullarında görev yapabilen Proje 23550 sınıfı iki adet karakol botu siparişi verdi. Sankt Petersburg'daki Admiralti Tersanesi'nde inşa edilecek botlar, 1.5m'ye kadar kalınlıktaki buzulları kırarak seyir yapabiliyor. Ana silahları 100mm A-190 baş topu olan botlar Klub gemisavar veya Kalibr NK seyir füzeleri ile donatılabiliyor.

Jane's Defence Weekly'de 13 Mayıs tarihinde yayınlanan bir haber - analize göre Rusya, 1990'larda Körfez Savaşı ve Bosna Harekâtı'ndan çıkardığı dersler ışığında elektronik harp stratejisini temelden değiştirmiş bulunuyor. Bu kapsamda elektronik harp sadece düşman unsurlarını etkisiz kılma ya da karıştırma vasıtası olarak değil, bilgi harbi ve siber harp usül ve tekniklerinin de yardımıyla düşmanı yanlış kararlar almaya yönlendirebilecek tümleşik bir yaklaşım içinde ele alınıyor. EW Europe konferansında konuşan Ukraynalı bir uzman, Ruslar'ın bir bölgeye getirdiği mobil elektronik harp sistemlerini doğrudan şehir şebekesine bağladıklarını, böylece yüksek güçlü karıştırma sistemlerinin enerji ihtiyacı ya da mobil jeneratör gibi bir sorunlarının olmadığını belirtti. Bu, Ruslar'ın elektronik harp sistemlerinde anten boyu ve çıkış gücüne verdikleri önemi vurgulayan bir örnek olarak sunuldu.

Kamov tarafından geliştirilen Ka-62 yeni nesil genel maksat helikopterinin ilk prototipi 28 Nisan günü ilk uçuşunu gerçekleştirdi. [45] Helikopterin geliştirilmesine 1990 yılında başlanmıştı. Öte yandan yeni Mi-38 genel maksat helikopterlerinin Rus ordusuna teslimatlarına 2018 yılında başlanacağı bildirildi. [46]

Jane's Defence Industry'nin 9 Mayıs tarihli haberine göre azalan sipariş miktarları nedeniyle Kazan Helicopters şirketi yaz ayı boyunca haftada dört gün mesai uygulamasına geçecek. Şirket 2014 yılında 107, 2015 yılında ise 77 helikopter siparişi almıştı.

Öte yandan Proje 22160 sınıfı karakol botlarının dördüncüsü 8 Mayıs günü Zelenodolsk Tersanesi'nde kızağa kondu. 94m uzunlık ve 1,500t deplasmana sahip botlar Kalibr NK seyir füzeleri taşıyabiliyor. [47]Öte yandan Proje 22800 Karakurt sınıfı korvet Ştorm, 10 Mayıs günü Feodosiya'daki More Tersanesi'nde denize indirildi. [48]Ştorm, ilhak edilen Kırım’da Rusya tarafından inşasına başlanan ilk askeri gemi.

Proje 1135.6 sınıfı Admiral Essen firkateyni, 27 Mayıs günü Yantar Tersanesi'nde düzenlenen bir törenle hizmete girdi. [49]

Rus Deniz Kuvvetleri'nin tek uçak gemisi olan Admiral Kuznetsov'un 2017 yılında iki ila üç yıl sürecek kapsamlı bir bakım, onarım ve modernizasyona tabi tutulacağı bildirildi. Gemi benzer bir işlemden en son 1996 - 1998 arasında geçmişti. [50]

Jane’s Defence Weekly’de 20 Mayıs günü yayınlanan bir habere göre 19 Mayıs günü Kolomna üretimi 1DDA-12000 dizel türbinler, Sankt Petersburg'daki Severnaya Verft Tersanesi'nde inşa halindeki Proje 20385 sınıfı korvet projesinin ilk gemisi Gremyaşçi'ye takıldı. Gemilerin tasarımında seçilen Alman MTU şirketi üretimi dizel makinaların, Ukrayna krizi sonrası uygulanan yaptırımlar nedeniyle temin edilememesi üzerine Rusya, yerli üretim motora yönelmişti. Haberde yer alan bilgilere göre motor sıkıntısı nedeniyle Proje 20385 projesi, kızağa konmuş iki geminin inşası ile bitirilerek üretim, bu sınıfın öncülü olan ve daha düşük maliyetli Proje 20380 sınıfı ile devam edecek.

Karadeniz Filosu için inşa edilen Proje 636.6 Varşavyanka sınıfı dizel elektrik denizaltıların altıncı ve sonuncusu olan Kolpino, 31 Mayıs günü Admiralti Tersanesi'nde denize indirildi.

Rusya'nın, Birleşik Arap Emirlikleri'nde yerleşik Adcom Systems üretimi United 40 adlı İHA sistemini uçuş testlerine tabi tuttuğu iddia edildi. [51]

Hint Savunma Bakanlığı 6 Mayıs günü, Savunma Tedarik Konseyi'nin 17.12.2015 tarihli toplantısında Rusya'dan S-400 hava ve füze savunma sistemi alınmasını onayladığını açıkladı. [52][53]

30 Mayıs günü Amur Komsomolsk'undaki 3983'ncü Hava Üssü'ne dört adet Suhoy Su-34 taktik bombardıman uçağı teslim edildi. [54]

Rus - Hint ortak girişimi olan ve Brahmos seyir füzesinin üretim ve pazarlamasından sorumlu Brahmos Aerospace şirketi sözcüsü Praveen Pathak, füzenin satışı için Birleşik Arap Emirlikleri, Şili, Güney Afrika ve Vietnam ile görüşmelerin devam ettiğini açıkladı. Pathak ayrıca Mısır, Singapur, Venezüela, Yunanistan, Bulgaristan ve Malezya ile de temasların sürdüğünü ekledi. [55]

Kalaşnikof grubu, 7.62mmX51 NATO mühimmatı kullanan SK-16 piyade tüfeğini kamuoyuna tanıttı. [56]

Hava indirme birlikleri için havadan paraşütle indirilebilen bir hava savunma sisteminin geliştirildiği bildirildi. TASS haber ajansının haberine göre BMD-4 zırhlı araca monteli Ptitselov sistemi, Strela-10'un yerini alacak. [57]

Rusya ve Endonezya devlet başkanları 19 Mayıs günü Soçi'de savunma işbirliği anlaşması imzaladılar. Ayrıntıları kamuoyuna açıklanmayan anlaşma kapsamında Rusya'nın Endonezya'ya silah alımı için kredi sağlamasının da bulunduğu iddia ediliyor. Öte yandan TASS haber ajansının 30 Mayıs tarihli haberine göre, Endonezya'nın Moskova Büyükelçisi Wahid Supriyadi, ülkesinin Proje 636.6 sınıfı denizaltılar ile ilgilendiğini açıkladı.

Rusya, Belarus'un sipariş verdiği dört tabur S-300 (NATO kodu SA-10 "Grumble") hava savunma sisteminin sonuncusunu teslim etti. [58]

Jane's Defence Weekly'nin 18 Mayıs tarihli haberine göre Tayland, kara havacılık birliklerinde bulunan ve hizmet ömrünü tamamlamak üzere olan CH-47D Chinook nakliye helikopterlerinin yerine 12 adet Mil Mi-17V-5 tipi genel maksat helikopteri almak için Rusya ile görüşmeler yürütüyor.

Jane's Defence Weekly'nin 4 Mayıs tarihli haberine göre Rusya, Nikaragua'ya USD80 milyonluk bir anlaşma ile 50 adet T-72B ana muharebe tankı sattı. Nikaragua meclis üyesi Edwin Castro, tankların uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele kapsamında alındığını açıkladı.


Suriye

ABD özel kuvvetleri ve hava unsurları desteğini alan YPG liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri, ay sonunda IŞİD'in elindeki Rakka'ya yönelik geniş kapsamlı bir harekât başlattı. [59][60]

Ceyş'ül Fetih örgütü 6 Mayıs günü Halep’in güneybatısındaki Han Tümen kasabasını yoğun çatışmaların ardından İran Devrim Muhafızları Birliği'nden ele geçirdi. [61]

Ceyş'ül Fetih grubu ay başında, Halep kentine güney kesimlerinden yeni bir saldırı başlattı. [62][63]

Jane's Defence Weekly'nin 9 Mayıs tarihli haberine göre Suriye'deki Rus birlikleri, antik Palmira kenti yakınlarındaki Tadmur'da bir ileri üs kurdu. Basına yansıyan görüntülerde üsse Pantsir S1 alçak irtifa hava savunma sistemleri ve BTR-80 zırhlı personel taşıyıcı araçların konuşlandırılmış olduğu görülüyor.

Hizbullah'ın önde gelen komutanlarından Mustafa Bedreddin, 13 Mayıs günü Şam Havaalanı yakınlarında öldürüldü. Hizbullah'a yakın kaynaklar, saldırının İsrail Hava Kuvvetleri tarafından gerçekleştirildiğini iddia ettiler. [64][65]


Ukrayna

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Gennadi Zubko, Kiev'de yapılan 10. Türkiye-Ukrayna Hükümetlerarası Ticari ve Ekonomik İşbirliği toplantısına ilişkin açıklamasında, Türkiye ve Ukrayna'nın hava araçları üreticisi Antonov şirketinin tesislerinde yolcu ve kargo uçağı üretme kararı aldığını ifade etti. An-158 tipi yolcu uçağı baz alınarak Türkiye için TAN-158 tipi yolcu uçağı, An-178 baz alınarak kargo uçağı geliştirme ve üretme konusunda anlaşma sağlandığını belirten diyen Zubko, iki ülkenin uzay alanında da işbirliği yapacağını söyledi. [66][67][68]








[2]"2016-05-18 Silk Way Antonov AN-12 crashed on departure from Camp Dwyer, Afghanistan": http://www.jacdec.de/2016/05/18/2016-05-18-silk-way-antonov-an-12-crashed-on-departure-from-camp-dwyer-afghanistan/
[3]"Silk Way cargo plane crashes in southern Afghanistan": http://bnonews.com/news/index.php/news/id4380
[4]"Bulgarian Parliamentary Committees Approve Jet Fighter, Patrol Ship Projects (excerpt)": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=174235&cat=3
[8]"Russia Take Note — U.S. Army Tanks Landed in the Republic of Georgia for the First Time": https://warisboring.com/russia-take-note-u-s-army-tanks-landed-in-the-republic-of-georgia-for-the-first-time-5b96ffc73574#.ej9y56rzq
[11]"Irak Felluce'yi IŞİD'den kurtarmak için operasyon başlattı": http://www.bbc.com/turkce/haberler/2016/05/160522_irak_felluce_harekati
[20]"Czech Air Advisory Team In Preparation to Assist Iraq Pilots In Operating the L-159 ALCA Aircraft": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=173692&cat=3
[26]"RMMO'nun 35 bin üniforması için soruşturma başlatıldı": http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/58/news/189939/PageName/GUNEY_KIBRIS
[27]"Probe into dodgy police plane sale widens": http://in-cyprus.com/probe-dodgy-police-plane-sale-widens/
[28]"Fokaidis: "RMMO'ya 3 bin profesyonel asker alımı 3 Haziran'da başlıyor"": http://www.gundemkibris.com/fokaidis-rmmoya-3-bin-profesyonel-asker-alimi-3-haziranda-basliyor-176723h.htm
[35]"Aduc germanii tancul Leopard în România? Reprezentanții producătorului au fost la Ministerul Economiei": http://www.businesscover.ro/aduc-germanii-tancul-leopard-in-romania-reprezentantii-producatorului-au-fost-la-ministerul-economiei/
[41]"Putin: Operation In Syria Revealed Some Problems That Need to Be Analyzed, Fixed": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=173778&cat=3
[42]"US Intelligence Company Confirms Attack On Russian Military Equipment In Syria": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=174094&cat=3
[43]"China, Russia to Conduct First Computer-Enabled Anti-Missile Exercise": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=173565&cat=3
[44]"Problems with New Russian Ballistic Missile Cause Postponement of Tests — Source": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=173773&cat=3
[45]"First Prototype of the Multirole Ka-62 Helicopter Takes to the Air": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=173482&cat=3
[46]"Serial Deliveries of Mi-38 Helicopters for Russian Army to Start in 2018": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=174064&cat=3
[50]"Modernization of Russia’s Sole Aircraft Carrier to Be Launched In 2017 — Source": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=174149&cat=3
[54]"Sukhoi Handed Over A New Batch of Su-34 Frontline Bombers to the Russian Air and Space Forces": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=174259&cat=3
[55]"India, Russia Agree to Export BrahMos Missiles to Third Countries — Spokesman": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=174231&cat=3
[57]"World's First Air-Droppable Missile System Being Developed for Russian Airborne Forces": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=173561&cat=3
[58]"Belarus Gets Fourth Battalion of Russian S-300 Air Defense Systems": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=173620&cat=3
[59]"Kurdish-led SDF launches offensive on Syria's Raqqa": http://www.aljazeera.com/news/2016/05/syria-raqqa-sdf-160524134816769.html
[65]"Syrian rebels deny Hezbollah’s military commander killed in ‘artillery shelling’": http://www.longwarjournal.org/archives/2016/05/syrian-rebels-deny-hezbollahs-military-commander-killed-in-artillery-shelling.php
[68]"Ukraine and Turkey Sign Agreement On Joint Production of Aircraft Based on Antonov Designs": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=174036&cat=3

Hayat Kurtaracağı İçin Gerçekleşmesine İzin Verilmeyen Bir Proje

$
0
0
17 Haziran 2046 Pazar

21'nci yüzyılın başlarında önce Afganistan, ardından Irak ve Suriye olmak üzere Ortadoğu coğrafyasında yaşanan çatışma ve iç savaşlar, o döneme kadarki tüm askeri taktik, strateji ve doktrinleri kökünden değiştirdi. Önceki yüzyılda düzenli ordular ve ulus devletler arasında gerçekleşen savaşların aksine 21'nci yüzyılın ilk çeyreği, "vekalet savaşları" (proxy wars) ve devlet dışı gruplar arasındaki şiddetli çatışmalara sahne oldu.

Bu savaşlarda yaygın olarak kullanılan mayın, el yapımı patlayıcı (EYP) ve tanksavar silahları da, kara muharebelerinde zırhlı araçların görevlerini, bunlara ilişkin tasarım ve performans isterlerini kayda değer şekilde değiştirdi. 20'nci yüzyılda Avrupa'nın düzlüklerinde gerçekleşmesi öngörülen muharebeler için tasarlanmış tank ve zırhlı araçlar anılan coğrafyadaki meskûn mahal muharebelerinde etkisiz kaldı. Bu nedenle de özellikle mayın ve EYP'lere karşı korumaları artırılmış zırhlı araçlara talep arttı.

MRAP (Mine Resistant Ambush Protected; Mayına dirençli pusuya karşı korumalı) olarak adlandırılan bu yeni tip araçlar, artmış ağırlıkları, öncüllerinden çok daha farklı sürüş teknik ve özelliklerine sahipti. Dolayısıyla hem sürücüleri hem de bu araçları kullanan personelin özel eğitimden geçirilmeleri gerekiyordu.

PKK terör örgütünün özellikle 2000'lerin başından itibaren yoğun bir şekilde başvurduğu EYP tipi saldırılara karşı, geç de olsa bir tedarik programı izleyen Türkiye, çok sayıda ve farklı tipte zırhlı aracı silahlı kuvvetleri ve güvenlik güçleri hizmetine sundu. Ancak bu araçları kullanacak personelin eğitimine doğru şekilde eğilinmediği için kısa süre içinde çok sayıda ölümlü kaza yaşanmaya başladı. Daha da kötüsü, emniyet kemeri kullanımı, teçhizat yerleşimi gibi hususlara özen gösterilmemesi nedeniyle en ufak bir kaza ya da EYP saldırısında bile çok sayıda şehit ve yaralı verilmeye başlandı.

Bu duruma karşı bir çözüm olarak, dünyadaki muadilleri ile rekabet edebilecek bir çözüm geliştiren yerli girişimcini başına ise, gelmeyen kalmadı.
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yağış nedeniyle kayganlaşan yolda kontroldan çıkan askeri aracın devrilmesi sonucu 6 asker yaralandı.

Kaza, sabah saat 10.30 sıralarında Van-Başkale Karayolu'nun 40'ıncı kilometresinde bulunan Zernek Barajı yakınlarında meydana geldi. Askeri konvoyun geçişi sırasında bir askeri araç, virajı alamayarak devrildi. Zırhlı aracın devrilmesi sonucu meydana gelen kazada 6 asker hafif şekilde yaralandı.

Bingöl’de aşırı yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda viraji alamayarak devrilen askeri zırhlı araçta 11 asker yaralandı. Yaralı askerler Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Gece otoyolda yapılan uygulama noktasında görev yapan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekibi, zırhlı araçla kent merkezine dönüşe geçti. İddiaya göre, tesislere giriş yapmak isteyen zırhlı araç kontrolden çıkarak takla attı.

Diyarbakır’da, zırhlı polis aracının, hafif ticari araca çarpması sonucu meydana gelen trafik kazasında 3’ü polis, 4 kişi yaralandı. 

Hakkari’nin Çukurca ilçesinde askeri aracın devrilmesi sonucu 1 asker şehit oldu, 2 asker yaralandı.

Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesinde zırhlı aracın devrilmesi sonucu 1 astsubay yaşamını yitirdi.Kaynak: Kırklareli'de zırhlı araç devrildi

Zırhlı araç devrildi... 13 asker yaralı
Van’da bir askeri aracın virajı alamayarak devrilmesi sonucu meydana gelen kazada, 13 asker hafif yaralandı.

Zırhlı araç devrildi
Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde devriye görevi yaparken devrilip takla atan askeri araçtaki askerlerden 3’ü şehit oldu, 8 asker de yaralandı.

Dargeçit ilçesinde devrilen askeri zırhlı araçta bulunan 8 asker yaralandı. Alınan bilgiye göre, ilçenin Dibek mevkisinde askeri araç devrildi. Kazada, araçta bulunan 8 asker yaralandı. Askerler, ambulanslarla Midyat Devlet Hastanesine kaldırıldı. Burada tedavi altına alınan askerlerin durumunun iyi olduğu öğrenildi.
EYP ve mayın saldırıları bir yana, özellikle trafik kazaları sonucu verilen şehit sayısının artması, bir sorunun varlığına işaret ediyordu. PKK, zırhlı araçlara karşı gerçekleştirdiği EYP saldırılarında çoğunlukla aşırı yüksek miktarda patlayıcı kullanmayı tercih ediyordu. Bu durum çoğunlukla aracın beka kabiliyetini aşan bir tehdit doğurmaktaydı. Ancak yine de saldırı ve/veya pusu sonrası devrilen, yoldan çıkan aracın içinden sağ kurtulan personelin hızla tahliyesi kritik önem taşımaktaydı.

Saldırı ya da kaza gibi olaylarda devrilen, takla atan veya yoldan çıkan araçtan personelin son derece hızlı bir şekilde tahliye edilmesinin önemini farkeden ABD ordusu "Rollover Egress Trainer" adlı sistemleri hızla üretip kara kuvvetleri (US Army) ve deniz piyadeleri (USMC) hizmetine verdi:
https://www.youtube.com/watch?v=y4_OUjnB8FE
https://www.youtube.com/watch?v=bP0_EH6XIcA
https://www.youtube.com/watch?v=tN65c20mhpE

Dry Rollover Egress Trainers
MRAP Egress Trainer spins to save lives
Konunun aciliyeti ve önemini farkeden ve yurtdışında yaşayan genç bir makina mühendisi, 2015 yılında Türkiye'ye dönerek geliştirme faaliyetlerine başladı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan finansal destek alarak İstanbul'da kurduğu küçük şirketinde, bir devrilme ve araç terk simülatörü tasarlamaya başladı. Bir yandan da bu sistemin tanıtımı için son kullanıcı, tedarik makamı ve sanayi kuruluşları nezdinde çalışmalara başladı.

Bu kapsamda çaldığı ilk kapı olan tedarik makamının ilgili daire başkanı, verdiği randevuyu unuttuğu için tanıtım toplantısı gerçekleşemedi. Şirket sahibi daire başkanına yalvar yakar ayak üstü sunum yaptı. Sonra da kendisi ile temasa geçen olmadı.

Konuyla doğrudan ilgili bir bakanlık için aylar öncesinden yapılan takdim talebi ve koordinasyon süreci sonunda daha umutlu olmak için gerekçe vardı: Takdim talebi konuyla ilgili tüm kuvvet, kuruluş ve birimlere dağıtılacağı için, konunun uzmanı ve/veya ilgilisi personelin katılımı sağlanabilirdi. Ne var ki, takdim günü geldiğinde dinleyici olarak yarım düzine emniyet mensubu haricinde hiç bir son kullanıcı personeli ya da temsilcisi gelmemişti.

Kararlılığını koruyan şirket sahibi, 81 ilin emniyet müdürlüklerine yazı ile sistemi tanıtıcı bilgi ve belgeler gönderdi. Hiçbirinden yanıt gelmedi. Ancak garip bir şey oldu:

Şirket sahibini doğrudan bu tip araçları kullanan personeller aramaya başladı. Hızla artan bir şekilde gelen telefon ve faks mesajlarında, üç beş kişilik gruplar kendi imkânları ile eğitim almak istediklerini bildiriyordu. Tedarik mekanizmasının ilgilenmediği sistemi kullanmak için doğrudan sahadaki personel sıraya girmişti. Şirket sahibi içi kan ağlayarak talepleri yanıtsız bırakıyordu, zira eğitim vermek için ne altyapısı ne de yetkisi vardı.

Ama pes etmeye niyetli değildi.

Sektördeki kara aracı ve ilgili alt sistem üreticileri ile temasa geçti. Hiç bir kara aracı üreticisi şirketten, teşekkür mesajı dahi alamadı.

Yazılım ve simülatör alanında faaliyet gösteren şirketlerden bir tanesi ortaklık teklif etti ama simülatörü bir açık artırma sitesinde satıp kârı bölüşmek şeklinde bir model ile. Bir diğeri ise "milyonlarca dolarlık simülatörler geliştiriyoruz, bu bize küçük kalır"şeklinde verdiği mesajdan bir kaç ay sonra simülatör sektöründen ayrıldığını duyuracaktı.

Tabi bu süreçte "çantacı" olarak tabir edilen şahıslar, kritik yerlerde olduklarını iddia ettikleri tanıdıklarına ulaştırma vaadi ile "masraf" istediler.

Son bir gayret ile basın ile temasa geçti şirket sahibi. İlgilenen tek kuruluş, devletin resmî haber ajansından bir muhabir oldu. Onun hazırladığı haber ise, ajans tarafından yayımlanmadı, bir kaç site ve gazete ilgi gösterdi sadece.

Kaynakları ve daha da önemlisi azmi tükenen şirket sahibi, yurt dışından aldığı bir teklifi değerlendirerek, büyük bir çokuluslu savunma sanayii şirketinin modelleme ve simülasyon bölümünde yönetici oldu.

Kısa süre sonra da, artan EYP saldırıları ve kazalar sonucu Türkiye'de araç devrilme ve terk simülatörü ihtiyacı için geliştirme projesi başlatıldı. Projede halen sözleşme görüşmeleri devam ediyor. Ana yüklenici adayı firmanın geliştirme için verdiği beş yıllık sürenin ve bütçenin pazarlık konusu olduğu bildiriliyor. Bu arada oluşan acil ihtiyacı karşılamak için de ABD'den hazır alım kapsamında araç terk simülatörü alımı gündemde.





Not: 2046 yılında yazılacak olan bu makalenin bir kısmı hayal ürünüdür.

TFX Projesi: Ne? Ne İçin? Nasıl? - 3

$
0
0
Savunma ve Havacılık dergisinin 172'nci sayısında "Ülkemizin Mavi Göklerdeki Elçileri: Türk Yıldızları" başlığı ve İbrahim Sünnetçi imzası ile yayımlanan makalede, Türk Hava Kuvvetleri (HvKK) bünyesindeki hava gösteri filosu olan Türk Yıldızları'nın tarihçesi ve gelecek planları ile ilgili ayrıntılar yer alıyor.

Makalenin "2016 Gösteri Programı ve Geleceğe Dönük Hedefler" alt başlıklı son kısmında ise, filonun halen kullandığı NF-5A/B 2000 uçaklarının halefleri ve bunlara geçiş aşamaları aktarılmış. Buna göre halen hizmetteki NF-5A/B 2000'lerin faydalı kullanım ömürleri 2020'de dolacağı için, bu uçakların HvKK envanterindeki F-16C/D Block 30'larla değiştirilmesi planlanmış bulunuyor. Makalede aktarıldığına göre yapısal iyileştirme çalışmalarının tamamlanmasından sonra F-16 Block 30'ların 2018 yılından itibaren Türk Yıldızları hizmetine verilmesi öngörülmekte. Bu uçakların da 2030'dan itibaren Milli Muharip Uçak (TFX) ile değiştirilmesi hedeflenmiş.

Bu bilgiyi bir kenara koyalım. Zira HvKK'nin ve dolayısıyla TFX'in geleceğine dair önemli ipuçları içeriyor.

TÜBİTAK tarafından 11 - 12 Mayıs tarihlerinde Ankara Bilkent Otel'de düzenlenen "Türk Havacılık ve Uzay Çalıştayı"nın son gün oturumunda, Hava Kuvvetleri'nden Yüzbaşı Musa Yıldırım tarafından "Millî Muharip Uçak Projesinin Teknoloji ve Sanayileşme Açısından Önemi" başlıklı bir sunum yapıldı.

Bu sunumun gerek içeriği gerekse genel yapısı ve hatta başlığı, TFX projesine ilişkin başka önemli ipuçları sunuyor.

Bu ipuçlarını takip etmeden önce güncel durumu kısaca özetlemekte fayda var.

Haziran 2016 İtibariyle Türk Hava Kuvvetleri Muharip Gücü

Son olarak Peace Onyx IV projesi kapsamında 30 adet F-16C/D Block 50+ uçağın teslimatının tamamlanması ile F-16 filosunun toplam mevcudu 240 oldu. 175 adet F-16C/D Block 40 ve 50'nin Peace Onyx III projesi kapsamında aviyonik modernizasyonu tamamlandı. 35 adet F-16C/D Block 30 için ise başlatılan Yapısal Modernizasyon Projesi'nde, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) web sitesindeki en son bilgiye göre teklif değerlendirme çalışmaları devam ediyor.

Aktif hizmette sadece 111 ve 171 Filo envanterlerindeki F-4E 2020 Terminator'ler kaldı. Bu uçaklar faydalı hizmet ömürlerini 2020'de doldurmaya başlayacaklar. F-4E/TM Şimşek ve RF-4E/TM Işık uçakları hizmetten alınmıştı (bkz: "Türk Phantom'ları")

F-16 ve F-4E 2020 uçakları geçen yıldan bu yana oldukça yoğun bir tempo ile yurt içindeki ve Kuzey Irak'taki PKK hedeflerine karşı yakın hava desteği, uzun menzilden hassas güdümlü silahlarla bombardıman ve taktik keşif görevleri gerçekleştiriyorlar.

Öte yandan gerek Suriye sınırı boyunca artan güvenlik tehdidi gerekse PKK'ya karşı gerçekleştirilen operasyonlarda artan yakın hava desteği ve keşif - gözetleme ihtiyacı doğrultusunda, Archangel BPA uçağı alımı da gündemde.

Savunma ve Havacılık makalesindeki bilgi dikkate alınacak olursa, Block 30 filosunun bir kısmının Türk Yıldızları'na kaydırılması, filonun geri kalanının muharip ön hat görevlerinden kademeli olarak çekileceği anlamına gelebilir. Zira Block 30'lar, HvKK'nin hizmetine ilk giren F-16 modelleri ve artık oldukça yaşlanmış durumdalar.

TAI ve ASELSAN tarafından yürütülmekte olan Özgür Projesi'nin geleceği bu durumda önem kazanıyor. Proje, milli imkânlarla geliştirilen bir görev bilgisayarının F-16 Block 30 uçağına takılıp test edilmesini kapsıyordu. Beklenti, geliştirme ve test sürecinin tamamlanmasını müteakip, bu modernizasyonun en azından diğer Block 30 uçaklarına da uygulanması yönündeydi. Ancak Block 30'ların bir kısmının Türk Yıldızları'na kaydırılacak olması, filonun geri kalanı için bu şekilde bir modernizasyonun planlanmadığı anlamına geliyor olabilir. Bu durumda ise, Özgür'ün prototip seviyesinde kalması olasılığı belirir. Eğer Block 40 ve Block 50 uçaklarına Özgür'ün uygulanması yönünde bir karar alınırsa, bu durumda bu modellerden bir uçak üzerinde de prototip işlemi yapılması gerekecektir.

Öte yandan Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir'in Mart ayında verdiği bir mülakattaki sözlerinden, F-16'lar için ayrıca bir modernizasyon düşünülmediği anlamı çıkıyor. Zira Demir, F-16 filosunun bakım, onarım ve modernizasyon maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, bu uçakların 2030'da emekliye ayrılacağını söylemiş.


F-35 Müşterek Taarruz Uçağı

F-35 projesinde bugüne kadar LRIP-10 ön seri üretim kafilesinden iki; LRIP-11 kafilesinden de dört adet olmak üzere toplam altı F-35 Block 3F'nin kesin siparişi verilmiş durumda. SSM tarafından uçakların 2018 yılından itibaren hizmete girmeye başlayacağı duyurulmuştu. 2020 yılına kadar toplam 14 adet F-35'in hizmete girmiş olması planlanıyor. Bu 14 uçaktan ilk ikisi bir süre pilot eğitimi için ABD'de konuşlandırılacak. Dolayısıyla yaklaşık 50 adet F-4E 2020'nin ömrünü tamamladığı sırada muharip olarak 12 adet F-35 hizmette olacak. Malatya 7'nci ve Eskişehir 1'inci Ana Jet Üs'lerinde hizmete girecek uçakların erken harbe hazırlık (IOC) ve tam harbe hazırlık (FOC) seviyelerine ne zaman ulaşacaklarına ilişkin açık kaynaklarda bir bilgiye rastlamadım.

F-35 uçakları ilk olarak 7 AJÜ 172'nci Filo'yu donatacaklar. Ardından teslim edilecekleri 171'nci Filo'nun elde kalan F-4E 2020'leri, 111'nci Filo'da toplanacak. Bu bilgiden hareketle, 2020 civarında en fazla bir filo mevcudu kadar F-4E 2020'nin hizmette kalacağını, bunların da hızla 2020 - 2025 arasında emekliye sevkedileceğini öngörmek mümkün. Ancak aynı dönemde eldeki F-16'ların Block 30'ları da ömürlerinin sonlarına gelmiş olacaklar. 35 adet Block 30'dan 10 kadarının Türk Yıldızları'na kaydırılmış olacağı varsayılırsa, 2020 civarında HvKK'nin belkemiğini 200 civarında F-16 Block 40, Block 50 ve Block 50+ oluşturacak demektir.


"Beşinci Nesil Uçak için Beşinci Nesil Düşünmek Gerekir"

30 Mart - 1 Nisan tarihleri arasında Harp Akademileri Komutanlığı'nda gerçekleştirilen "Uluslararası Hava Harekâtı Sempozyumu"nda davetli konuşmacı Prof. Albay John A. Olsen tarafından söylenen bu söz, Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından da benimsenmiş olmalı ki, etkinlik ile ilgili duyurunun alt başlığı olarak kullanılmış.

Gerçekten de öyle. Beşinci nesil bir savaş uçağından beklentileri belirleyebilmek için, karşı karşıya kalacağı tehditleri, görev yapacağı savaş uzayını hayal edebilmek gerekli. Bu da ancak, bilim ve teknolojiye dair bir uzgörü yeteneği ile mümkündür.

Türk Havacılık ve Uzay Çalıştayı'nın ikinci gün oturumunda Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılacak olan ve "Milli Muharip Uçak Projesinin Teknoloji ve Sanayileşme Açısından Önemi" başlıklı sunum, bu nedenle büyük önem taşıyordu. Bu kadar iddialı ve uzun soluklu (olması beklenen) bir projeye ilişkin, HvKK'nın vizyonu ve hayallerine ilişkin birinci elden ipuçları sunacaktı çünkü: HvKK'nın beşinci nesil düşünceleri ne idi, TFX'ten beklentileri nasıldı, bu sunum sayesinde öğrenme fırsatı olacaktı.

Oldu da:

"ABD F-35 & F-22 ikilisini uçuruyor. Ben de aynısını yapayım" Projesi



Her ne kadar SSM Müsteşarı İsmail Demir TFX projesi ile ilgili plan ve hedefleri basın aracılığı ile kamuoyu ile paylaşıyor olsa da, yukarıda bahsi geçen sunumun genel içeriği ve mesajları itibariyle projenin esas yürütücüsünün HvKK olduğu anlaşılıyor. Hatta sunumun sonraki kısımlarında bilim ve sanayi politikasına, ArGe  teşviklerine değiniliyor, üniversitelerin ve teknokentlerin ne yapması gerektiği sorgulanıyor.

Burada vahim olan, son kullanıcının bilim - sanayi ve teknoloji politikaları geliştirmeye çalışması mı yoksa bunu ArGe, ÜrGe ve inovasyon kavramlarını birbirine karıştırarak yapması mı, karar veremedim.



Burada tanımlanan şey ArGe değil, ürün geliştirme ya da inovasyondur. Temel, uygulamalı ve deneysel olmak üzere üç türü olan ArGe'de hedef bilgi üretmektir. Bilimsel ya da teknolojik bir belirsizliğin, boşluğun olduğu durumlarda yapılır.

ArGe ile, daha önce var olmamış bir "şey" geliştirmek / üretmek hedeflenir. Ve tüm bu çalışmalarda hedef, yeni bilgi ve teknolojiler elde etmektir. Çalışmaların, akademik araştırma kurumları, endüstri ve kamu eşgüdümü ile belirlenecek, kısa - orta - uzun vadeli hedef ve işlem maddeleri olan bir strateji dahilinde yürütülmesi gerekir.

Daha en başında "F-22 gibi bir uçağın geliştirilmesi" istenen TFX projesi bir ArGe projesi değildir, bir ürün geliştirme projesidir. Proje kapsamında pek çok ArGe projesi yürütülebilir, ki bir kısmı bazı üniversitelere verilmişti de. TFX kapsamında havacılık teknolojilerine yönelik ArGe projelerinin sayısı artırılmalıdır, buna şüphe yok. Ancak eğer TFX, ArGe odaklı bir proje olarak kurgulanıyor ise:

1. Bunu bu şekilde son kullanıcı mı kurgulamıştır; bu, son kullanıcının altından kalkabileceği ya da bununla yükümlü olduğu bir görev midir?

2. HvKK tarafından ilgili sunumda belirlendiği bildirilen 300 adet alt proje ve kurulması öngörülen 1,000 proje takımı ne kadar sürede kurulacaktır?

3. Takım başına ortalama beş araştırmacı tahmini üzerinden, 1,000 proje takımı en az 5,000 araştırmacı anlamına gelir. Havacılık - uzay alanına yönelik olarak ArGe projesi yürütebilecek bu kadar sayıda araştırmacı mevcut mudur?

4. 1,000 adet ArGe proje takımını koordine edecek, onları yönlendirip çıktıları denetleyecek kadar sayıda, tecrübeli ve donanımlı ArGe lideri ülkemizde mevcut mudur?

5. Tüm bu projelerin tasarlanması, çıktılarının birbiri ile etkileşimi, proje takvimlerinin belirlenmesi, projelerin başlatılması gibi süreçler; SSM ve HvKK tarafından çeşitli kereler ilan edilmiş olan 2023'te ilk prototipin ortaya çıkması hedefi ile örtüşebilecek midir?

Gibi sorular öne çıkacaktır.

TFX'in bu bakımdan bir ArGe projesi olması, yani içinde çok sayıda yenilikçi, devrimsel teknoloji içerecek şekilde tasarlanması tek başına bir sorun değildir. Burada esas sorun:

1. Henüz insanlı ve sabit kanatlı bir uçağa dair:

i. Tasarım
ii. Prototip üretimi
iii. Test
iv. Sertifikasyon ve uçuşa elverişlilik
v. Üretim (ön seri üretim ve tam seri üretim)
vi. Destek (entegre lojistik destek, performansa dayalı lojistik destek)
v. Güncelleme, iyileştirme
vi. Hizmetten alma

döngüsünü tamamlamamış; ilk modern insanlı sabit kanat uçak projesi olan turboprop motorlu eğitim uçağı Hürkuş için bu döngünün iv maddesinde bulunan Türk havacılık sanayiinden, beşinci nesil, devrimsel teknolojileri bünyesinde barındıracak bir uçak beklemek,

2.İnsanlı savaş uçağına giden yolun önemli basamakları olan

i. Aviyonik sistemler
a. Radar
b. Elektrooptik algılayıcıylar
c. Uçuş kontrol ve denetim sistemleri
d. Görev bilgisayarı ve sair bilgisayar omurgası
e. Elektronik harp sistemleri (istihbarat, karıştırma, kamaştırma, aldatma vb)

ii. Motor

iii. Gövde üretim teknolojileri

gibi alanlarda özgün ürün ve teknolojileri kısıtlı olan, bu yolda daha ilk adımları atmakta olan yerli sanayiden, yürümeden koşmasını beklemek,

3. Adım adım ilerleyecek bir kurgu (örneğin Hürkuş'un rüşdünü ispat etmesi, akabinde jet motorlu eğitim uçağı, T129 ATAK projesindekine benzer bir şekilde bir savaş uçağının "yerlileştirilmesi" akabinde özgün savaş uçağının geliştirilmesi) yerine, doğrudan doğruya "F-22 gibi devrimsel teknolojiler içerecek uçak" için hedef konulmasıdır.

Halbuki, Özgür Projesi örneğin tüm F-16 Block 30 ve/veya Block 40 filosuna yayılarak hem tecrübe hem de yetkinlik kazanılabilir; akabinde bu uçaklar yerli sanayinin geliştireceği modern radar, elektronik harp sistemi vb ürünlerle donatılarak, TFX'e giden yolda gereken teknolojik altyapı ve tecrübe kazanılabilir. Müsteşar İsmail Demir'in sözlerinden böyle bir plan olmadığı anlaşılıyor.

Peki bu durumda başka ne olabilir?

Hedefleri aynı anda hem bu kadar muğlak hem de bu kadar iddialı olabilen TFX projesinin barındırdığı riskler son derece yüksek. İlaveten, son kullanıcının bahsi geçen sunumda açıkça ortaya koymuş olduğu proje yönetim yöntemi, bu riskleri daha da artırıyor. Bu etkenlerden dolayı TFX projesinde bütçe ve takvim aşımları, proje modeli ne olursa olsun muhtemeldir.

Ancak öte yandan 2025 civarından itibaren HvKK'nin karşılanması gerekecek harekât ihtiyaçları söz konusu. Yeni bir platform alımı altyapı, eğitim, tam harbe hazırlık seviyesinin kazanılması vb etkenlerden dolayı pek olası değildir. Bu durumda en muhtemel çözüm yolu, ilave yeni üretim ya da ikinci el F-16 alımı olabilir. Hatta üretici ile birlikte yeni bir çözüm modeli dahi geliştirilebilir (TFX için geliştirilen teknolojilerin F-16'ya uyarlanması, TFX hizmete girene kadar oluşacak boşluğun bu şekilde doldurulması, bu yeni F-16 modelinin birlikte pazarlanması vb gibi)

Beşinci nesil uçağı geliştirmek için gerçekten de beşinci nesil düşünebilmek gerekli. Ben henüz bu yönde bir işaret göremedim. Umarım yanılıyorumdur.





Not: Söz konusu çalıştayda sunumunu yapan TÜBİTAK yetkilisine, Carter Doktrini uyarınca geliştirilen F-20'nin, Reagan Doktrini sonucu uğradığı akıbeti örnek vererek, "savaş uçakları gibi büyük boyutlu projelerin sadece teknoloji değil, siyaset, strateji, ekonomi, ticaret ve hatta sosyoloji vb çok farklı boyutları vardır. TFX projesinde konsept belirlenirken bu boyutlar hesaba katılıyor mu"şeklinde bir soru dordum. "Bizim için esas olan HvKK ihtiyaçlarıdır"şeklinde bir yanıt aldım. O sırada salonda olan HvKK mensubu üst düzey yetkililerin hiç birinden de bir açıklama, düzeltme ya da ek bilgi gelmedi.

Dört Deniz Bülteni - Haziran 2016

$
0
0


Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz ve Gökdeniz havzasında savunma ve güvenlik gündemi
[PDF]











Azerbaycan

Azeri basınında çıkan haberlere göre Azerbaycan Havayolları (AZAL; Azerbaijan Airlines) ile Ukraynalı Antonov arasında gerçekleştirilen görüşmelerde, An-178 nakliye uçağının Azerbaycan'da son montajı ve 10 adedinin AZAL için siparişi konuları görüşüldü. [1][2][3]

Türkiye, Azerbaycan, Bulgaristan ve Gürcistan ordularına ait komando birlikleri, Isparta Eğirdir'de Commando Ex 2016 adlı tatbikatı icra ettiler. [4][5]


Bulgaristan

Jane's Defence Weekly'nin 3 Haziran tarihli haberine göre Bulgaristan, tedarik etmeyi planladığı dokuz adet ikinci el F-16 Fighting Falcon savaş uçağının modernizasyonu için Portekiz'den bilgi talebinde bulundu. Habere göre uçaklar ABD'den ihtiyaç fazlası savunma malzemesi (EDA) kapsamında satın alınacak. [6]

Bulgar Hava Kuvvetleri 2'nci Filo'ya ait 23 numaralı bir MiG-29A ve 33 numaralı bir MiG-29UB ile Hava Nakliye Grubu'na ait 071 numaralı bir C-27J, 7 - 17 Haziran tarihleri arasında Polonya'da düzenlenen Anakonda 16 adlı NATO tatbikatına katıldı. [7][8][9]


Irak

Jane's Defence Weekly'nin 15 Haziran tarihli haberine göre NATO, Irak ordusuna sağladığı eğitim ve donatım desteğini artırmayı ve IŞİD'e karşı yürütülen hava harekâtını desteklemek için bölgeye E-3 AWACS uçakları sevketmeyi içeren yeni bir plan üzerinde çalışıyor.

Irak güvenlik güçlerinin Felluce'ye yönelik harekatı Haziran ayı boyunca devam etti. 5 Haziran günü kentin batısındaki Saklaviye'nin de alınması ile kuşatma tamamen tesis edilmiş oldu. [10]Şehir merkezine yönelik operasyonlar 6 Haziran günü başladı ve 9 Haziran'da IŞİD, kentin kontrolünü büyük ölçüde kaybetti. [11]Öte yandan İran Devrim Muhafızları Birlikleri'ne bağlı unsurların Irak ordusu ile birlikte çatışmalara katıldığı görüntülendi. [12]

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Güçleri birliği komutanı Kasım Süleymani'nin resmî olarak ve askeri danışman görevi ile Irak'ta bulunduğunu açıkladı. [13]

Irak'ta Mukteda es Sadr yanlıları ile İran destekli Şii gruplar arasındaki gerilim, Ramazan ayının ilk günü olan 6 Haziran'da Bağdat'ta sokak kavgaları ve karşılıklı bina baskınları ile zirve noktasına ulaştı. [14]

Irak ve ABD hükümetleri 29 Haziran günü USD2.7 milyar tutarında bir askeri yardım anlaşması imzaladılar. ABD'nin yabancı askeri finansman (FMF; Foreign Military Financing) kredi mekanizması ile sağlanacak yardım, Irak ordusunda bulunan M1A1 tankları ve F-16'ların bakım ve mühimmat ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılacak.

ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Dairesi ABD Kongresi'ne 14 Haziran günü Irak Hava Kuvvetleri'nde bulunan AC-208 Combat Caravan uçakları için USD181 milyon tutarında bir lojistik ve destek hizmetleri paketi satışına ilişkin bir bilgi notu gönderdi. [15]

Irak Kara Havacılık Komutanlığı, 28 Haziran günü iki adet Mi-28UB helikopteri teslim aldı. Söz konusu helikopterler, pilot ve silahçı eğitiminde kullanılacaklar.

İngiliz Hava Kuvvetleri'nin 2015 yılı boyunca Irak ve Suriye'de gerçekleştirdiği 414 hava saldırısından 19 adedinin önceden planlanmış bombardıman görevleri kapsamında yapıldığı; saldırıların %95'lik kısmının tespit edilen fırsat hedeflerinin vurulması olduğu açıklandı. [16]Öte yandan İngiliz Tornado savaş uçakları Irak'taki IŞİD hedeflerine 26 Haziran günü ilk kez Storm Shadow tipi seyir füzeleri ile saldırı gerçekleştirdi.

Polonya Savunma Bakanı Antoni Macierewicz 16 Haziran günü, Polonya Hava Kuvvetleri'ne ait dört adet F-16'nın IŞİD'e karşı düzenlenen hava harekâtı kapsamında keşif görevleri icra etmek üzere Kuveyt'e konuşlandırılacağını açıkladı.

ABD Hava Kuvvetleri'ne ait F-16 ve A-10 savaş uçaklarının, Irak'ta IŞİD'e karşı düzenlenen hava saldırılarında BAE Systems üretimi APKWS lazer güdümlü roketleri kullanmaya başladıkları açıklandı. 2.75" (70mm) klasik güdümsüz roketlere lazer güdüm kiti takılması ile üretilen APKWS aynı zamanda taarruz helikopterleri ve Deniz Piyadeleri'nin AV-8B Harrier II uçakları tarafından da kullanılıyor. [17]Öte yandan ABD Savunma Bakanı Ash Carter, ABD Kara Kuvvetleri'ne ait AH-64 Apache taarruz helikopterlerinin IŞİD'e karşı düzenlenen harekât kapsamında Irak'ta göreve başladıklarını açıkladı. [18]


İran

Devrim Muhafızları komutanlarından Orgeneral Muhammed Bageri, Genelkurmay Başkanı olarak atandı. [19]

Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Muhammed Pakpur, Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani ile birlikte Felluce'de görüntülendi. [20]

İran yönetimi 19 Haziran günü, Boeing ile 100 adet yolcu uçağı alımı konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı. [21][22]

İran Hava Kuvvetleri'ne bağlı 84'ncü Eğitim Filosu'na ait Pilatus PC-7 Turbo Porter tipi bir eğitim uçağı, 5 Haziran günü İsfahan mecburi iniş yaparken kırım geçirdi. Uçaktaki iki pilot da yaralandı.


İsrail

İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tal Kelman, ülkesinin teslim alacağı F-35 savaş uçaklarında İsrail üretimi siber savunma sistemlerinin kullanılacağını açıkladı. [23]Öte yandan İsrail için üretilen ilk F-35 Adir, 22 Haziran günü Lockheed Martin'in Forth Worth tesislerinde düzenlenen bir törenle hangardan çıkış yaptı. [24]

İsrail'in İtalyan Aermacchi şirketine sipariş verdiği M346 Lavi eğitim jetinin sonuncusu teslim edildi. 30 uçağın ilki 2012 yılında hizmete girmişti. [25]

Jane's Defence Industry'nin 21 Haziran tarihli haberine göre, İsrail Savunma İhracat Denetim Dairesi, 2015 yılı boyunca savunma ihracatı için yapılan lisans başvurusu sayısının, bir önceki yıla oranla %17 arttığını açıkladı. Açıklamaya göre 2015 yılı içinde toplam 9,000 lisans başvurusu yapıldı. İsrail'in 2015 savunma ihracat tutarı ise USD5.7 milyar olarak gerçekleşti.

Aeronautics şirketi, Orbiter mini İHA ailesinin en yeni üyesi olan Orbiter 4'ü kamuoyuna tanıttı. 24 saat havada kalabilen ve 5m kanat açıklığına sahip Orbiter 4, 18,000ft irtifada ve 250km irtibat menzilinde görev yapabiliyor. Orbiter 4'ün azami kalkış ağırlığı 50kg.

İsrail Savunma Bakanlığı'nın, Hava Kuvvetleri envanterindeki Bell 206 Sayfan eğitim helikopterinin yerini almak üzere AgustaWestland'dan helikopter almayı değerlendirdiği bildirildi. [26]

Jane's Navy International'ın 6 Haziran tarihli haberine göre Kanada Deniz Kuvvetleri'nin ihtiyacı için başlatılan Canadian Surface Combattant (CSC) firkateyn projesinde, Israel Aerospace Industries (IAI) şirketine bağlı Elta Systems, Alman Rheinmetall'in Kanada iştiraki olan Rheinmetall Canada ile ortak olarak ELM-2248 MF-STAR radarını teklif etmeye hazırlanıyor.

Almanya, USD600 milyonluk bir sözleşme ile İsrail'den beş adet Heron TP Eitan İHA sistemi kiraladı. [27]

Israel Military Industries (IMI) şirketi 4 Haziran günü, Iron Fist aktif özsavunma sisteminin ABD Kara Kuvvetleri tarafından MAPS (Modular Active Protection Systems) programı kapsamında zırhlı araçlara takılmak üzere seçildiğini duyurdu. Proje ile Iron Fist'in IF-LC isimli küçük boyutlu türevi Amerikan General Dynamics Ordnance and Tactical Systems şirketi tarafından lisans altında üretilecek. Şirket ayrıca ABD ordusundan hücum köprü sistemi ihalesi aldı. USD400 milyonluk sözleşme kapsamında Amerikan DRS şirketi tarafından lisans altında üretilecek köprü mekanizmaları, M1 Abrams tanklarında kullanılacak. [28]

IAI şirketi Eurosatory 2016 fuarında RoBattle adlı insansız kara aracını tanıttı. Sistem, keşif, gözetleme, silahlı keşif, konvoy refakati, pusu ve taarruz görevlerinde kullanılabiliyor. [29][30]Şirket ayrıca fuarda Bird Eye 650 adlı mini taktik İHA sisteminin seri üretime girdiğini açıkladı. Bird Eye 650, 15 saat havada kalabiliyor ve 150km mesafeye kadar keşif gözetleme görevleri icra edebiliyor. [31]

Güney Kore'nin Sarı Deniz üzerinde deniz gözetleme maksatlı olarak İsrail yapımı Heron İHA sistemini denediği bildirildi. [32]

Jane's Defence Weekly'nin 3 Haziran tarihli haberine göre Senegal Hava Kuvvetleri'ne ait Mi-35P tipi taarruz helikopterleri, Controp üretimi DSP-HD elektrooptik kameralarla donatılıyor.


Kıbrıs

Kıbrıs Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, yaklaşık 10 bin kadar personeli bulunan, ihtiyatlarının silah altına alınmasıyla 100 bin kişiye ulaşabilen Rum Milli Muhafız Ordusu’na (RMMO) yeni alınacak profesyonel asker kadrosunun dolmaması halinde, Yunanistan’dan da asker alınabileceğini söyledi. [33][34]

RMMO’da askerlik yapmamak için deli raporu alanların sayısında artış görüldüğü, Rum Savunma Bakanlığı’nın da bu gerekçeyle erteleme veya muafiyet alınması yolunu tamamen kapatacak bir düzenleme hazırladığı bildirildi. [35]


Lübnan

Jane's Defence Weekly'nin 16 Haziran tarihli haberine göre, İsrail askeri istihbarat servisi komutanı Orgeneral Herzi Halevi Suriye'nin Hizbullah için silah üretimine yeniden başladığını; İran'dan sağlanan silahlarla birlikte bu yardımın bölgede yeni bir çatışmayı doğurma riski taşıdığını açıkladı. Halevi'nin açıklamasında herhangi bir tip ya da model bilgisi yer almamasına karşın haberde yer alan değerlendirmeye göre Suriye tarafından Hizbullah için üretilen silahlar arasında İran'ın Fateh 110 roketlerinden türetilmiş Teşrin'in bulunuyor olması olası.


Mısır

Fransız DCNS şirketi, Cemal Abdülnasır adı verilen Mistral sınıfı ilk helikopter çıkarma gemisini 2 Haziran günü düzenlenen törenle Mısır donanmasına teslim etti. [36][37] Gemi, 23 Haziran günü İskenderiye'ye ulaştı. [38][39]

Mısır devlet televizyonunda yayınlanan bir haberde, Rusya ile 30 adet "Suhoy" tipi savaş uçağı için sözleşme imzalandıği bildirildi. Söz konusu uçağın Su-30 olması olası. [40]

Mısır Hava Kuvvetleri envanterindeki F-16 savaş uçaklarında kullanılan General Electric (GE) üretimi F110-GE-100 motorlarının hizmet ömrü uzatım programına (SLEP) sokulması projesi kapsamında ABD Savunma Bakanlığı ile GE arasında USD26.9 milyonluk bir sözleşme imzalandı. Sözleşme ile GE Mısır'a, 12 adet SLEP kiti sağlayacak.


Rusya Federasyonu

Rusya, Pasifik'teki Kuril Adaları'nda bir askeri üs kurmayı planlıyor. Söz konusu adaların egemenliği konusunda Rusya ile Japonya arasında uzun süredir devam eden bir sürtüşme söz konusu. [41]

Savunma Bakanı Sergey Şoygu, NATO ve ABD'nin artan askeri faaliyetleri karşısında, ülkesinin batı sınırlarına 10,000 civarında askerin konuşlandırılacağını açıkladı. [42]

Rus Deniz Kuvvetleri'nin Baltık Filosu Komutanı Viktor Kravçuk, 30 Haziran günü görevden alındı. [43][44]

Proje 636.3 Varşavyanka sınıfının son denizaltısı Kolpino, 31 Mayıs günü Sankt Petersburg'daki Admiralti Tersanesi'nde düzenlenen törenle denize indirildi. Tamamı Karadeniz Filosu'nda hizmete girecek olan Proje 636.3 sınıfı, Kalibr seyir füzelerini ateşleyebiliyor.

IŞİD'e bağlı Amak Haber Ajansı, Suriye'nin kuzeyinde yola döşenen bir mayının patlatılması ile üç Rus askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Duyuru ile birlikte yayınlanan videoda patlamada isabet alan araca ve askerlerin cep telefonlarından ele geçirilen fotograflara yer verildi. [45] Rus Savunma Bakanlığı ise IŞİD'in bu iddiasını yalanladı

Jane'd Defence Weekly'nin 7 Haziran tarihli haberine göre Krilov Araştırma Merkezi, ihracat pazarı için Priboy adlı bir helikopter çıkarma gemisi projesi üzerinde çalışıyor. Esasen Fransa'nın yaptırımlar nedeniyle teslim etmediği Mistral sınıfı çıkarma gemileri yerine tasarlanan Priboy'un 200m uzunluk, 34m genişlik ve 23,000t deplasmana sahip olması öngörülmüş. 12 helikopter, 50 zırhlı araç ve 10 tank taşıyabilecek gemi 30 gün denizde kalabilecek.

Rusya'nın tek uçak gemisi olan Admiral Kuznetsov'un önümüzdeki yıl iki ila üç yıl sürmesi planlanan kapsamlı bir bakım ve onarım işlemi için kızağa çekileceği bildirildi. [46]

Proje 1135.6 Admiral Grigoroviç sınıfı firkateynlerin ilki Admiral Essen, 7 Haziran günü Kaliningrad'daki Yantar Tersanesi'nde düzenlenen törenle hizmete girdi. Kalibr seyir füzeleri ile donatılan bu gemilerden toplam altı adet Karadeniz Filosu'nda hizmete girecek. [47]

Sredne Neski Tersanesi'nde 7 Haziran 1930 sularında bir yangın çıktı. Ertesi gün sabaha karşı söndürülebilen yangında, tersanede inşa halinde olan Proje 12700 sınıfı Georgi Kurbatov mayın avlama gemisi ağır hasar aldı. [48]

Rus Deniz Kuvvetleri'nin Futlyar adlı yeni bir torpidoyu yakın zamanda hizmete alacağı bildirildi. Hizmete yeni giren Fizik adlı torpidonun geliştirilmiş bir türevi olan Futlyar, azami 400m derinlikte ateşlenerek 50km menzile, 50 knot süratle erişebiliyor. [49]

Rubin Tasarım Bürosu'nun, denizaltılar için havadan bağımsız tahrik (AIP) sistemi geliştirdiği duyuruldu. TASS haber ajansının 29 Haziran tarihli haberinde sisteme ilişkin teknik ayrıntılar paylaşılmadı [50]

Ülkenin güneyindeki Astrahan'da bulunan Znamensk'te konuşlu adı açıklanmayan bir kara kuvvetleri birliği, Iskander M (NATO kodu SS-26 "Stone") taktik balistik füze sistemini, 29 Haziran günü düzenlenen törenle teslim aldı. [51]

Jane's Defence Weekly'nin 6 Haziran tarihli haberine göre, Rus Kara Kuvvetleri'ne bağlı 28'nci Motorlu Piyade Tugayı Sibirya'daki Yekaterinburg'dan Belarus sınırındaki Klintsi'ye; 23'ncü Motorlu Piyade Tugayı ise ülkenin güneyindeki Samara'dan Ukrayna sınırındaki Valuyki'ye konuşlandırıldı.

Jane's Defence Weekly'nin 22 Haziran tarihli haberine göre, United Aircraft Corporation (UAC) şirketi, 2015 yılı içinde yurt içi ve yurt dışı kullanıcılara toplam 124 savaş uçağı teslimatı gerçekleştirildiğini açıkladı. Açıklamaya göre bunlardan 96 adedi Rus Savunma Bakanlığı'na teslim edildi.

Jane's Defence Weekly'nin 9 Haziran tarihli haberine göre, Rus Savunma Bakanlığı Irkutsk Uçak Fabrikası'na 150 adet Yakovlev Yak-152 eğitim uçağı siparişi verdi. 2014 yılında imzalanan USD4.6 milyonluk bir sözleşme kapsamında geliştirilen Yak-152'nin ilk uçuşunu Kasım ayında yapması, seri üretimine de 2017'de başlanması planlanıyor. Yak-152, Rus Hava Kuvvetleri hizmetindeki Yak-52'lerin yerini alacak.

United Engine Corporation (UEC) şirketi 23 Haziran günü, Mi-38 helikopterlerinde kullanılmak üzere geliştirilen TV7-117V turboşaft motorlarının seri üretimine başlandığını duyurdu. Söz konusu motorun geliştirilmesine, bu alanda Ukrayna'ya bağımlılığın sona erdirilmesi gayretleri kapsamında başlanmıştı. [52]

Rus Hava - Uzay Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Viktor Bondarev, T-50 PAK FA savaş uçağının 2017 yılından itibaren hizmete girmeye başlayacağını açıkladı. [53]

Russkiye Vityazi (Rus Şövalyeleri) hava gösteri ekibine ait bir Suhoy Su-27 tipi jet, 9 Haziran günü 1025 sularında Moskova yakınlarındaki Puşinki'de düştü. Olayda Binbaşı Sergey Yeremenko hayatını kaybeti.

Rus Hava Kuvvetleri'ne ait RF-94116 kuyruk numaralı Tupolev Tu-22M3 tipi bir bombardıman uçağı, 18 Haziran günü ülkenin doğu kesimindeki adı açıklanmayan bir üsten kalkışı sırasında pistten çıkarak hasar gördü. Mürettebattan bir kısmının yaralandığı açıklandı.

Rus Savunma Bakanlığı, 21 Haziran günü yerel saatle 0700 sularında Sari Şagan Test Merkezi'nde adı açıklanmayan bir kısa menzil füze savunma sistemi için test atışı yapıldığını açıkladı. [54]

Splav Araştırma ve Üretim Merkezi Fransa'da düzenlenen Eurosatory 2016 fuarında, 9K58 Smerç çok namlulu roketatar sisteminden fırlatılabilen, roket gövdesine monteli bir İHA sistemi tanıttı. 90km menzile ve 815kg ağırlığa sahip roket, harp başlığı bölmesi içinde 243kg ağırlığında bir İHA taşıyor. Söz konusu İHA, roket ile taşındığı hedef bölge üzerinde görüntü toplayıp azami 70km veri bağı menzili içinde aktarım yapabiliyor.

Hindistan ve Rusya'nın ortaklaşa geliştirdiği BrahMos seyir füzesinin ses hızının altı katı hızda uçacak hipersonik türevinin geliştirme çalışmalarına 2024 yılında başlanacağı bildirildi. [55]

Jane's Defence Weekly'nin 2 Haziran tarihli haberine göre Rusya, Kazakistan'ın siparişini verdiği Mi-35M taarruz helikopterlerinin teslimatlarına yıl sonunda başlayacak.

Başbakan Yardımcısı Dimitri Rogozin, 20 Haziran günü gerçekleşen Rus - Çin hükümetlerarası görüşmesi sonrasında yaptığı basın toplantısında, Rus - Çin ortak projesi olan AHL yeni nesil ağır nakliye helikopterinin geliştirilmesinde başta Ukrayna olmak üzere hiç bir üçüncü ülkeye bağımlılığın olmadığının garantisinin Çin'e verildiğini söyledi. [56] Rogozin, Perm'de yerleşik Aviadgatel şirketinin PD-14 adlı yeni nesil bir motor üzerinde çalıştığını, ayrıca PD-10 ve PD-12V adlı motorlarun Ukrayna üretimi helikopter motorlarının yerini alacağını ekledi. [57][58]

İlyuşin şirketi, Il-214 yolcu uçağının geliştirme çalışmalarına, özkaynakları ile devam etme kararı aldı. Hindistan ile MTA adı ile ortaklaşa yürütülmesi öngörülen projenin geleceği, ortaklığın Rus tarafınca bozulmasından sonra belirsiz hale gelmişti. [59]

Hint Deniz Kuvvetleri'ne ait Proje 17 Shivalik sınıfı F49 Sahyadri firkateyni, Deepak sınıfı tanker A57 Shakti ve Proje 25A Kora sınıfı P62 Kirch korveti, 1 - 5 Temmuz tarihleri arasında Vladivostok'u ziyaret etti. [60]

Irkut şirketi 8 Haziran günü MC-21 adlı yolcu uçağının hangardan çıkış törenini gerçekleştirdi. İki adet Pratt & Whitney's PW1400G-JM turbofan motoru ile donatılmış MC-21'in önümüzdeki yıl seri üretimine başlanması planlanıyor. [61]

İtalyan Leonardo Finmeccanica şirketi 17 Haziran günü Rostvertol ve Rosneft şirketleri ile 20 adet AW189 helikopterinin satışı için bir sözleşme imzaladı. Rosneft tarafından nakliye görevlerinde kullanılacak helikopterlerin ilk üçü İtalya'da, kalan 17 adedi HeliVert ortak girişim şirketinin Tomilino'daki tesislerinde üretilecek. Teslimatların 2018'de başlaması öngörülüyor.[62]


Suriye

IŞİD, 27 Mayıs günü Halep'in kuzeyindeki muhalif gruplara karşı geniş kapsamlı bir saldırı başlattı. Saldırıda altı köyün kontrolü örgütün eline geçti, Mara kuşatıldı ve militanlar Azez şehrinin dış kesimlerine kadar ulaştı. [63]

Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait MiG-21 tipi bir savaş uçağı, 19 Haziran günü Hama Hava Üssü'nden kalktıktan kısa süre sonra düştü. Uçağın pilotu ve yerdeki iki kişi hayatını kaybetti. [64] 27 Haziran günü de MiG-23BN tipi bir savaş uçağı Kalamun yakınlarında düştü. Nusra Cephesi uçağı kendisinin düşürdüğünü iddia etti. Uçağın pilotu Yarbay Nadir Ramazan hayatını kaybetti.


Ukrayna

Jane's Defence Weekly'nin 14 Haziran tarihli haberine göre, Ukrayna'nın devlete ait savunma holdingi olan Ukroboronprom, ülkedeki tüm havacılık - uzay şirketlerini bir araya getirecek Ukrainian Aircraft Corporation adlı bir şirket kurmaya hazırlanıyor. [65]

Antonov şirketi 20 Haziran günü, An-148/158/178 serisi uçakların aviyonik sistemlerinin tedariği için Kanadalı CMC Electronics ile işbirliği yapılacağını duyurdu. [66]


Yunanistan

Yunan Deniz Kuvvetleri, bütçe sıkıntıları ve teknik sorunlar nedeniyle uzun süre sürüncemede kalan Tip 214 denizaltı projesinde inşa edilmiş son iki denizaltı olan S122 Matrozos ve S123 Kastonis'i 23 Haziran günü düzenlenen törenle hizmete aldı. [67][68]

Yunan Hava Kuvvetleri 10 Haziran günü yeni temel eğitim uçağı tedarik projesi için bir Bilgi İstek Dosyası (BİD) yayımladı. BİD'de yer alan bilgilere göre 12 adet tek motorlu ve yan yana oturma düzenli bir temel eğitim uçağının tedariki öngörülüyor. Dört adet opsiyonu içeren projede teslimatların yıl sonunda başlaması planlanıyor. Tekliflerin 26 Temmuz'da toplanacağı ihale ile alınacak uçaklar, T-41D Mescalero'ların yerini alacak.

Yunan Hava Kuvvetleri'ne bağlı 112'nci Filo'ya ait 1111 seri numaralı CL-215 tipi bir yangın söndürme uçağı, 26 Haziran günü Arrica Viotia yakınlarında düştü. Olayda her iki pilot da yaralı olarak kurtuldu.


[1]"Azerbaijan intends to launch final assembly of the AN−178 transport at own production facility": http://en.azeridefence.com/azerbaijan-intends-to-launch-final-assembly-of-the-an%E2%88%92178-transport-at-own-production-facility/
[3]"Azerbaijan Intends to Launch Final Assembly of the AN−178 Transport At Own Production Facility": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=174520&cat=3
[6]"Bulgaria Considers Acquiring 9 Surplus F-16s Modernised by Portugal": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=174448&cat=3
[8]"ANAKONDA-16: BUŁGARZY LĄDUJĄ W MALBORKU": http://22blot.wp.mil.pl/pl/1_646.html
[12]"Footage surfaces of Iranian IRGC fighter embedded with Iraqi forces near Fallujah": http://www.longwarjournal.org/archives/2016/06/footage-of-iranian-irgc-fighter-embedded-with-iraqi-forces-near-fallujah.php
[16]"FoI reveals only 5% of British air strikes in Iraq and Syria are pre-planned": https://dronewars.net/2016/06/15/foi-reveals-only-5-of-british-airstrikes-in-iraq-and-syria-are-pre-planned/
[17]"U.S. Air Force Deploys BAE Systems’ Laser-Guided Rockets On F-16s": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=174551&cat=3
[22]"U.S. Diplomat: Boeing Deal Shows It's 'Possible to Do Business with Iran'": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=174967&cat=3
[24]"Lockheed Martin and Israel Celebrate Rollout of Israel's First F-35 'Adir'": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=174956&cat=3
[25]"Brig. Gen. Shmuel Tzuker of the Israeli Ministry of Defence Visits Venegono for the Delivery of the Last of 30 Israeli M-346 Aircraft": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=174591&cat=3
[29]"IAI Introduces RoBattle - a Combat Maneuvering & Support Ground Robot": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=174539&cat=3
[30]"Eurosatory 2016: IAI Introduces RoBattle Combat Maneuvering & Support Ground Robot": http://www.miltechmag.com/2016/06/eurosatory-2016-iai-introduces-robattle.html
[31]"Eurosatory 2016: IAI BIRD EYE 650D UAV Enters Serial Production": http://www.miltechmag.com/2016/06/eurosatory-2016-iai-bird-eye-650d-uav.html
[37]"DCNS Delivers First Mistral-Class Helicopter Carrier to the Egyptian Navy, the LHD Gamal Abdel Nasser": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=174337&cat=3
[39]"First Mistral warship arrived in Alexandria - Daily News Egypt": http://www.dailynewsegypt.com/2016/06/23/first-mistral-warship-arrived-alexandria/
[41]"Construction of Russian Navy Base on Kuril Islands to Start in 2016": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=175077&cat=3
[46]"Russia To Modernize Its Lone Aircraft Carrier Next Year, New Carrier Program Could Start in 2025": https://news.usni.org/2016/05/27/russia-modernize-lone-aircraft-carrier-next-year-new-carrier-start-2025
[47]Ayrıca bkz: "Karadeniz’de Denge Rusya Lehine Mi Degisiyor?": vhttps://tyrannosurusrex.wordpress.com/2016/03/02/karadenizde-denge-gercekten-rusya-lehine-mi-degisiyor/
[50]"Russia Develops Air-Independent Propulsion Unit for Diesel-Electric Submarines": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=175113&cat=3
[51]"Russian Army Receives Another Set of Iskander-M Tactical Ballistic Missile System": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=175083&cat=3
[53]"Russian Aerospace Forces to Start Receiving Sukhoi T-50 Fighters in 2017": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=174447&cat=3
[54]"Russian Air and Missile Defense Force Launches Ballistic Missile Interceptor": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=174875&cat=3
[55]"Russia, India May Develop Prototype BrahMos Hypersonic Missile In 2024": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=174343&cat=3
[56]Ayrıca bkz: "Russian Helicopters, AVICOPTER to Develop Future Heavylift Helicopter": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=175016&cat=3
[57]"Work on Russian-Chinese Heavy Helicopter Autonomous from 3rd Countries — Deputy PM": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=174866&cat=3
[59]"Ilyushin Resumes Il-214 Medium Airlifter Development Through Self-Funding": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=175051&cat=3
[65] Ayrıca bkz: "Ukroboronprom Aircraft Cluster: Reform of the Aviation Industry of Ukraine": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=174633&cat=3
[66]"Antonov Enterprise to Equip New An-148/158/178 Family Jets with Canadian Avionics": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=174857&cat=3
 

15 Temmuz'un Ardından

$
0
0
15 Temmuz 2016 gecesi Türkiye büyük bir felaketin eşiğinden döndü. O gece yaşananların nedenini, nasılını analiz etmek benim için kolay değil, iki nedenden ötürü: 1. Üzerinden iki hafta geçmiş olmasına rağmen yoğunluğu azalmamış olan bilgi kirliliği, 2. Yaşadığım şoku ve travmayı hala atlatamamış olmam.

12 - 15 Temmuz tarihleri arasında iş icabı, İngiltere'de düzenlenen Farnborough 2016 hava gösterisine katılmıştım. Türkiye'ye dönüş uçağım 15 Temmuz yerel saatle 2215 idi. Dönüş uçağını özellikle geç bir saatte seçmiştim: Hem fuarın son gününde kendim için gezmeye fırsatım olması hem de Heathrow Havaalanı trafiğine yakalanmamak için. Fuar çıkışı havaalanına özellikle erken bir saatte gittim: Önce bayram ardından da tatil nedeniyle zaten iyice geciktirmiş olduğum Dört Deniz Bülteni'ni tamamlamak için.

Türkiye saati ile 2130 sularında ilk olarak İstanbul Beylerbeyi'nde Cumhurbaşkanlığı köşkü ve Boğaz Köprüsü önündeki askeri hareketliliğe dair haberlere gözüm takıldı. Sosyal medyada mesajlar ve görseller hızla akmaya başladı. Kısa süre sonra ise eşimden aldığım mesaj beni tedirgin etti: Ankara üzerinde jetlerin çok alçaktan uçtuğunu, bir bilgim olup olmadığını soruyordu.
Darbeye dair haberler hem eşimden hem de diğer kanallardan hızla aktı. Yaşadığım şoku, hiddeti ve şaşkınlığı tarif edebilmem mümkün değil. O sırada uçağa biniş için bekleyen tüm yolcularda da aynı ruh hali hakimdi. Birisinin evi Gölbaşı'ndaydı mesela, telefonda eşinden, yakınlarındaki bir yerin bombalandığı haberini aldı.

Uçağa binişimiz bir türlü gerçekleşemiyordu, zira yer ekibi Türkiye ile tüm teması kaybetmişti. Öyle sanıyorum ki tam o sırada darbeciler Atatürk Havalimanı'nı ele geçirmeye çalışıyordu. Bir süre bekledikten sonra kalkışın yapılacağı ancak Bulgaristan ya da Yunanistan'a inileceği bilgisi yayıldı. Bu sırada yolcuların yarısından fazlası geri döndü. Biraz daha bekledikten sonra da bu sefer tüm Türkiye'deki havalimanlarının kapandığı, sadece Antalya'nın inişlere müsade ettiği bilgisi verildi. Ne olursa olsun evime ve aileme ulaşmam gerektiği için ben, bunu kabul eden azınlık içinde yer aldım.

Yol boyunca ülkemde nelerin yaşanmakta olduğunu, nasıl bir ülkeye döneceğimi, ailemin durumunu düşündüm. Hayatımın en zor, en berbat dört saatiydi.

Türkiye hava sahasına girerken durumumuz hala belirsizliğini koruyordu. Önce Çorlu için alçalmaya başladık, tam ardından da Atatürk Havalimanı'nın açıldığı bilgisi geldi. Sanırım darbe girişiminden sonra buraya inen ilk uçak bizimkiydi. Havalimanında geçen uzun bir bekleyişin ardından karayolu ile Ankara'ya ulaşabildim.

Komik belki ama, inişe geçerken içimden "Allah'tan doğru düzgün hava savunma sistemimiz yok, yoksa bu kaos içinde kim vurduya giderdik" diye düşündüğümü hatırlıyorum.

Olanların en azından askeri boyutunu irdelemek dahi kolay değil. İlk bilgi kırıntılarını The Aviationist sitesinde paylaşmıştım, ancak o yazıda geçen bilgilerin bile bir kısmının doğru olmama olasılığı var. Neyi, nasıl analiz edebilirim ki? Bu ihanetin boyutunu, verdiği hasarı düşündükçe dahi yüreğim sıkışıyor.

Siyah Gri Beyaz okuru, bu satırların yazarının eleştirel bir duruşa sahip olduğunu, eleştirirken de çoğu zaman bardağın boş tarafından baktığını bilir. Bundaki esas gayesi de, naçizane gördüğü eksikliklerin, hataların telafisi için uyarıda bulunmak, not düşmektir. Ama şimdi zaman, bardağın boş tarafını doldurma zamanıdır. El verme, omuz verme zamanıdır.

Büyüklük hiç düşmemek değil, nasıl düşülürse düşülsün ayağa kalkabilmektir. Bu noktaya nasıl gelindiğinin, hangi hataların yapıldığının muhasebesi elbet yapılmalıdır, yapılacaktır da. Ancak bu zaman, destek olma, birlik olma, yaraları sarıp ayağa kalkma zamanıdır.

Bu yaşanan travmanın izleri muhtemelen nesiller boyu canlı kalacak. Balkan Harbi gibi, 93 Harbi gibi bir acı yara izi olacak.

Milletimiz tarihi boyunca sayısız ihanet, hezimet yaşamıştır. Bu da geçer. Bu yarayı da sararız. Yeter ki birliğimiz bozulmasın. Ben her şeye rağmen memleketim için umutluyum.

Dört Deniz Bülteni - Temmuz 2016

$
0
0


Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz ve Gökdeniz havzasında savunma ve güvenlik gündemi
[PDF]







Azerbaycan

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 13 Temmuz günü, “Bakü’de Kızıl Şark Kışlası’nda bina ve yapının, Hacı Zeynalabdin kasabasındaki havaalanında bir terminal binasının Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılmasına verilmesine dair” protokolün onaylanması için talimat imzaladı.[1]

Şirvan kentinde bulunan Savunma Sanayi Bakanlığı'na bağlı silah üretim fabrikasında 26 Temmuz günü bir patlama meydana geldi. Çıkan yangında 12 kişi yaralandı. [2][3]

Azerbaycan, Ukrayna'ya siparişini verdiği on adet An-178 tipi nakliye uçağı için avans ödemesini gerçekleştirdi. [4]


Bulgaristan

Bulgaristan Savunma Bakanı Nikolay Nençev, kendisini ziyaret eden Yunanistan Savunma Bakanı Panas Kammenos görüşmesinden sonra, iki ülkenin ortak sınır bölgesinde bir müşterek askeri tatbikat yapmayı planladığını açıkladı. Bakan ayrıca savunma sanayii ve askeri istihbarat alanlarında da işbirliği temellerinin atıldığını söyledi.[5]


Irak

Irak güvenlik güçleri, Musul'un IŞİD'den geri alınması için başlatılan operasyonda 9 Temmuz günü Kayyara Hava Üssü'nü ele geçirdi. [6]

3 Temmuz günü Bağdat'ın Karrada semtinde bomba yüklü bir kamyonla düzenlenen intihar saldırısında 142 kişi öldü, 186 kişi de yaralandı. Saldırıyı IŞİD üstlendi. [7]

Irak hükümeti, 2014 Haziran'ında kurulan Halk Seferberlik Güçleri adlı İran destekli askerî örgütü resmî olarak Irak Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı bir komutanlık haline getirdi. [8]

Rusya'nın, Irak'ın 2012 yılında USD4.2 milyarlık sözleşme ile siparişini verdiği 24 adet Mi-35M ve 19 adet Mi-28NE saldırı helikopterlerinin teslimatını tamamlamak üzere olduğu bildirildi. [9]

Rus Uralvagonzavod şirketi, ödemelerin gecikmesi nedeniyle Irak'ın siparişini verdiği zırhlı araçların teslimatlarını durdurduğunu açıkladı. [10]

Irak Deniz Kuvvetleri, ABD ve Kuveyt donanmaları ile Ağustos ayında düzenlenecek müşterek bir tatbikat planlıyor. [11]

Jane's Defence Weekly'nin 4 Temmuz tarihli haberine göre, İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon İngiliz ordusundan 250 askerden oluşan bir birliğin Irak'taki El Esad askeri üssüne konuşlanarak Irak güvenlik güçlerine eğitim vereceğini açıkladı. Öte yandan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter 11 Temmuz günü Bağdat'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Irak'a 560 ilave ABD askerinin sevkedileceğini, bunların Kayyara üssüne konuşlanarak Musul'un kurtarılması harekâtına destek vereceklerini açıkladı.[12]


İran

İran Devrim Muhafızları Birliği'nin Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Muhammed Pakpur, Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile birlikte Felluce'de görüntülendi. [13]Öte yandan Devrim Muhafızları Birliği'ne bağlı Besic güçlerinin komutanı olan Tuğgeneral Muhammed Rıza Nagdi, 27 Temmuz günü Suriye'nin Golan Tepeleri sınırındaki Kuneytre'de incelemelerde bulundu. [14]

İran Devrim Muhafızları Birliği'nin, Suriye'de savaşmak üzere Afgan Şiilerden oluşan Afgan Fatemiyum Tümeni adlı bir birlik kurduğu bildirildi. İran basınına göre halihazırda Suriye'de resjim güçleri ile birlikte operasyonlara katılan bu birlik şimdiye kadar 383 kayıp verdi. Birliğin toplam mevcudunun 10,000'den fazla olduğu tahmin ediliyor. Birliğin eğitimine Lübnan Hizbulahı'nın da destek verdiği ifade ediliyor. [15]

İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Hüseyin Dehgan, Rusya'ya siparişi verilen S-300PMU2 tipi (NATO kodu SA-20 "Gargoyle") hava savunma füzelerinin ilk partisinin ülkeye ulaştığını teyit etti. [16]

İran Hava Kuvvetleri'ne ait Su-24MK (NATO kodu "Fencer") tipi bir taktik bombardıman uçağı 10 Temmuz günü Fars eyaletindeki Bahtegan Gölü yakınlarında düştü. Her iki pilot da fırlatma koltuğu ile atlayarak kurtuldu.


İsrail

İsrail Savunma Bakanlığı'ndan 6 Temmuz günü yapılan bir açıklama ile İsrail ve ABD füze savunma sistemlerinin birbiri ile tümleşik çalışmalarının test edildiği bir tatbikatın gerçekleştirildiği duyuruldu. Açıklamaya göre 22 Haziran günü gerçekleştirilen tatbikatta, İsrail'in Arrow ve David's Sling (Davud'un Sapanı) ile ABD'nin AEGIS, THAAD ve PATRIOT füze savunma sistemleri, temsili atışlar yaparak İsrail'e yönelen füze tehditlerini bertaraf etmeye çalıştılar. Tatbikatta, her iki ülkenin coğrafi olarak çok farklı konumlardaki hava ve füze savunma sistemlerinin gerçek zamanlı olarak birbirleri ile uyumlu çalışabilmesi denendi.

Japon Kyodo haber ajansı, Japonya ve İsrail'in insansız hava araçları (İHA) alanında ortak araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürüteceğini bildirdi.[17]

İsrail Deniz Kuvvetleri, ABD'den ihtiyaç fazlası sekiz adet Sikorsky SH-60F SeaHawk donanma helikopteri satın alıyor. ABD Savunma ve Güvenlik İşbirliği Dairesi tarafından 6 Temmuz günü duyurulan satışın tahmini bedeli USD300 milyon.[18]

Elbit Systems tarafından geliştirilen Seagull insansız deniz aracı, Hayfa açıklarında yapılan bir testte hafif sınıf bir torpido atışı gerçekleştirdi.[19]

Elbit Systems tarafından aviyonik modernizasyonu uygulanan İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait ilk C-130H Hercules nakliye uçağının ilk uçuşunu gerçekleştirdiği bildirildi. [20]

Brezilyalı Avionics Services şirketinin Israel Aerospace Industries (IAI) lisansı ile ürettiği ve Heron 1 İHA'sının bir türevi olan Caçador, ilk uçuşunu 30 Haziran günü gerçekleştirdi. Caçador, 30,000ft irtifada 40 saat havada kalabiliyor. Brezilya Hava Kuvvetleri, İsrail yapım Heron 1 ve Hermes 900 İHA'larına sahip.[21]


Kıbrıs

Rum Meclisi, 14 Temmuz günkü oturumunda, Rum Milli Muhafız Ordusu’nda (RMMO) askerlik süresinin 14 aya düşürülmesine ilişkin yasa tasarısını onayladı.[22]

Türkiye'de 15 Temmuz günü düzenlenen darbe girişimi nedeniyle RMMO'nun en üst düzeyde alarma geçtiği bildirildi.[23][24]

Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) Komutanı Korgeneral Yeorgios Basiakulis’in görev süresinin, Atina’nın yeni RMMO Komutanı seçmekte gecikmesi ve Rum Hükümeti’nin önünde başka bir seçenek bulunmaması nedeniyle sekiz ay daha uzatıldığı bildirildi. [25][26]


Lübnan

Jane's Defence Weekly'nin 5 Temmuz tarihli haberine göre Suudi Arabistan, Lübnan için Fransa'ya sipariş verdiği ancak daha sonra bu ülkeye yapmayı vaat ettiği askeri yardımı kesmesi nedeniyle durumu belirsizliğe düşen 100 adet Renault VAB Mk3 ve 100 adet Sherpa Light zırhlı aracını kendi ordusu için teslim alacak.


Mısır

Mısır Hava Kuvvetleri için üretilen tek kişilik ilk Dassault Rafale EM savaş uçağı 1 Temmuz günü ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Uçağın 2017 başında teslim edilmesi bekleniyor. Mısır'ın siparişini verdiği 16 adet çift kişilik Rafale DM ve sekiz adet Rafale EM'den altı adet DM bu yılın başlarında teslim edilmişti.

Air Forces Daily'nin 20 Temmuz tarihli haberine göre, Mısır Deniz Kuvvetleri ABD'den ihtiyaç fazlası askeri malzeme temin programı (EDA) kapsamında yedi adet Kaman SH-2G Super Sea Sprite donanma helikopteri satın aldı. Mısır halen aynı tipte 10 adet helikoptere sahip.

Mısır Deniz Kuvvetleri ABD'li Swiftships şirketine dört adet 28m kıyı karakol botu siparişi verdi.USD15 milyonluk sözleşme kapsamında botlar, İskenderiye Tersanesi'de monte edilecek. Mısır halen 15 adet aynı tipte bota sahip. Mayıs ayında ve 2014 Kasım'ında altışar botun satışına ilişkin iki sözleşme imzalanmıştı.


Rusya Federasyonu

Avrupa Birliği Konseyi 1 Temmuz günü, Rusya'ya uygulanan yaptırımları altı ay daha uzatma kararı aldı. 31.01.2017 tarihine kadar geçerli olacak yaptırımlar, Rusya ile savunma ve enerji sektörü araç - gereç ve teknolojilerinin ticaretinin yasaklanmasını da kapsıyor.

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında bir Rus Su-24 jetinin Türk F-16'ları tarafından düşürülmesinden sonra kopan Rusya - Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi yönünde Temmuz ayı boyunca çeşitli adımlar atıldı. Karşılıklı diyalog, Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişiminden sonra artarak devam etti. [27]

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 14 Temmuz günü Moskova'yı ziyaret ederek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya geldi. İki devlet adamı ve beraberlerindeki heyetler, iki ülkenin Suriye'de yürüttükleri harekâtta eşgüdümü sağlamak için bir "Müşterek Uygulama Grubu" kurulması yönündeki teklifi görüştü. [28][29]

Rusya'nın Suriye'de sürdürdüğü hava harekâtının yoğunluğunun Temmuz ayı ilk yarısında kayda değer şekilde düştüğü, buna karşılık özellikle Halep ve çevresindeki hedeflere taarruzların devam ettiği bildirildi. [30]

Pasifik Filosu'nun, Temmuz ayının ilk haftasında Sahalin Adası'nda büyük bir tatbikat gerçekleştirdiği bildirildi. Tatbikata en az dört denizaltı, 16 savaş gemisi ve iki destek gemisinin katıldığı tahmin ediliyor. [31]

Baltık Filosu'nda Haziran sonunda başlayan tasfiyelere ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Russian Military Reform sitesinde yer alan bilgilere göre sadece filonun komutanı değil, kurmay heyetindeki 50 subay görevden alındı. Görevden almaların ana nedeni olarak filonun içinde bulunduğu harbe hazırlık seviyesi, idari ve maddi durumun kötülüğü ile görevi ihmal gösteriliyor. [32][33]

Jane's Defence Weekly'nin 1 Temmuz tarihli haberine göre Rus meclisinin alt kademesi Duma'nın savunma komisyonu başkanı Emekli Amiral Vladimir Komoyedov, Rusya'nın Akdeniz'de daimi bir uçak gemisi varlığı bulundurması gerektiğini açıkladı. Ancak haberde de hatırlatıldığı üzere Rusya'nın tek uçak gemisi olan Admiral Kuznetsov 2017 başlarında kapsamlı bir bakım, onarım ve yenileme işlemi için kızağa alınacak.

Jane's Defence Weekly'nin 6 Temmuz tarihli haberine göre İsveç merkezli Savunma Araştırma Enstitüsü (FOI) tarafından Rusya'nın 2011 - 2020 Devlet Silahlanma Programı'nın (GPV-2020) incelendiği bir rapor yayımlandı. Rapora göre Rusya, SSCB'nin yıkılmasından bu yana ilk kez silahlı kuvvetlerinin yenilenmesi için kapsamlı bir modernizasyon gerçekleştimiş durumda ancak yakalanan ivmenin sürdürülebilmesine yönelik ciddi tehditler bulunuyor.

Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus Silahlı Kuvvetleri'nin 2016 yılında 58 uçak ve 34 helikopter teslim aldığını açıkladı. [34]

Savunma Bakan Yardımcısı Yuri Borisov, PAK FA T-50 yeni nesil savaş uçaklarının 2018 yılından itibaren hizmete girmeye başlayacağını açıkladı. Borisov, seri üretim sözleşmesinin 2017 yılında imzalanacağını da bildirdi. [35]

Rus ordusunun Suriye'de hidrojen yakıtlı İHA denediği iddia edildi.[36]

Rus Deniz Kuvvetleri için inşa edilen Admiral Gorşkov firkateyninin hizmete girişinin gecikmesinin ana nedeni olarak gösterilen ve ABD AEGIS muadili olduğu belirtilen Redut sistemindeki sorunların, sadece entegrasyon ile sınırlı olmadığı bildirildi. Dört adet sabit faz dizinli radar ile aynı anda 16 hedefi takip edebilecek şekilde geliştirilen Redut, 15km menzilli 9M100, 40-50km menzilli 9M96M ve 150km menzilli 9M96 füzelerini tevcih edebiliyor. Yapılan testlerde Redut sisteminin ancak 40 - 50km menzillere kadar füze yönlendirmesi yapabildiği, daha uzun menzillerde füze ile veri bağını (datalink) kaybettiği ortaya çıktı.[37]

Mi-28 taarruz helikopterinin Mi-28NM adlı yenilenmiş bir türevinin ilk prototipi 20 Temmuz günü Lyubertsi'deki Moskova Helikopter Tesisi'ne uçuş testleri için teslim edildi. Mi-28NM'de yeni nesil elektroptik sensörler ve aviyonik sistemleri ile Vitebsk özsavunma sistemi bulunuyor. Helikopterin geliştirilmesine 2009 yılında başlanmıştı. [38]

Doğu Askeri Bölge Komutanlığı 22 Temmuz günü Bastion (NATO kodu SSC-5 "Stooge") tipi kıyı konuşlu gemisavar füzesi deneme atışı gerçekleştirildiğini duyurdu. [39]

Rusya Hindistan'a nükleer uçak gemisi satmayı teklif etti. Proje 23000E Ştorm (Fırtına) kod adlı tasarımın 90,000 - 100,000t deplasman sınıfında ve maliyetinin yaklaşık USD5.5 milyar dolaylarında olduğu bildiriliyor. [40]Öte yandan Hint basınında, Rusya'dan alınan MiG-29K/KUB tipi uçak gemisi konuşlu savaş uçaklarının performans ve üretim kalitesine ilişkin çok sayıda çözümlenememiş sorun olduğuna dair haberler çıktı. Uçakların ve bu uçakların kullanıldığı, yine Rusya'dan alınan Vikramaditya uçak gemisinin sözleşme isterlerinin bir kısmını karşılayamadığı bildirildi. [41][42]

Hindistan'ın, USD2 milyar bütçeli ihalede Airbus A330 MRTT tanker uçağı seçimini iptal etmesinin ardından Rusya'dan İlyuşin Il-78M-90A tanker uçağı alabileceği bildirildi.[43]

United Engine Corporation (EUC) şirketi, İngiltere'de düzenlenen Farnborough Hava Gösterisi'nde, yeni geliştirdiği PD-14 adlı turbofan motoru tanıttı. PD-14, MS-21 yolcu uçağında kullanılacak. [44]

Rus Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre Rus personel tarafından uçurulan Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait Mi-25 tipi bir saldırı helikopteri, 8 Temmuz gecezi Palmira yakınlarında düşürüldü. Olayda iki Rus pilot, Albay Ryafagat Habibullin ve Teğmen Yevgeni Dolgin hayatlarını kaybetti. Ancak olaya dair internete yansıyan fotoğraflarda düşürülen helikopterin Mi-35M tipi olduğu görülüyor; bu da, söz konusu helikopterin Suriye değil Rus ordusuna ait olduğunu gösteriyor.

Rostvertol şirketi tarafından yayınlanan 2015 faaliyet raporunda, 2016 - 2018 arası dönemde yurtiçi ve yurtdışı pazarlara toplam 120 Mi-28NE ve Mi-25M taarruz helikopteri satışının öngörüldüğü bildirildi. [45]

Irkut şirketi, Cezayir'in 14 adetlik Suhoy Su-30MKA savaş uçağı siparişinde teslimatların önümüzdeki yıl tamamlanacağını açıkladı. [46]

NIIDAR şirketi tarafından geliştirilen Podsolnuh (Ayçiçeği) adlı radar sisteminin F-35 savaş uçağını tespit ve teşhis edebildiği iddia edildi. 500km menzilli radarın 300 adede kadar deniz ve 100 adede kadar hava hedefini aynı anda takip edebildiği bildiriliyor. [47]

Uralvagonzavod şirketi, Hint Bharat Forge ile, Hindistan Kara Kuvvetleri ihtiyaçları için bir kundağı motorlu obüs geliştirmek için mutabakat muhtırası imzaladı. [48]

Macar Hava Kuvvetleri, envanterindeki dört adet Mi-17 genel maksat helikopterinin bakım, onarım ve yenilemesi için Rostvertol şirketi ile USD14 milyonluk bir sözleşme imzaladı.


Suriye

Rejim güçleri, Halep'i geri almak için başlatılan harekât kapsamında kentin kuşatmasını 28 Temmuz günü tamamladı. [49]

El Nusra Cephesi komutanı Ebu Muhammed el Culani, 28 Temmuz günü yayınlandığı bir bildiri ile örgütün El Kaide ile olan bağını kestiğini, ismini de Şam Fethi Cephesi olarak değiştirdiğini duyurdu. [50]

Suriye'nin Rusya'dan iki adet Su-24M2 (NATO kodu "Fencer") taktik bombardıman uçağı teslim aldığı; kısa süre içinde sekiz adet daha uçağın alınacağı bildirildi.

Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait Su-22M-4 (NATO kodu "Fitter") tipi bir taarruz uçağı, 1 Temmuz günü Ceyrud yakınlarında düştü. Pilot Binbaşı Navras Hasan fırlatma koltuğu ile atlayarak kurtuldu ancak yere indiğinde Ceyşül İslam militanları tarafından ele geçirildi. Pilotun infaz edildiği bildirildi. Aynı gün bir Mi-25 taarruz helikopteri Guta'nın doğusunda düşürüldü. Helikopterin pilotları Tümgeneral Muhammed Bedir Mahmud ve Yüzbaşı Zeyn Nayif Halluf hayatını kaybetti. Aynı bölgede 14 Temmuz günü de aynı tip bir başka helikopter IŞİD tarafından düşürüldü. Her iki pilot da hayatını kaybetti. Aynı gün Deyri Zor'da ise bir MiG-21 tipi savaş uçağı düşürüldü. Pilot hayatını kaybetti.

20 Temmuz günü Hama'da 2099 seri numaralı bir L-39ZO tipi eğitim - taarruz uçağı düşürüldü. Pilotlar Albay Selman Süleyman ve Üsteğmen Kadir Eid hayatını kaybetti.

29 Temmuz günü Kalamun yakınlarında MiG-23 tipi bir savaş uçağı düştü. IŞİD'e bağlı Emek haber ajansı, uçağın örgüt tarafından düşürüldüğünü duyurdu. Pilotun akıbeti ile ilgili bir açıklama yapılmadı.


Ukrayna

Antonov şirketi İngiltere'de düzenlenen Farnborough hava gösterisi sırasında Kanadalı Esterline CMC Electronics ve Pratt Whitney Canada şirketleri ile işbirliği anlaşmaları imzaladı. Anlaşmalar, An-132D nakliye uçağı için Esterline'ın CMA-9000 uçuş yönetim sistemi, CMA-5024 GPS ve MFD-2068 renkli çok işlevli gösterge ile Pratt Whitney Canada'nın PW150A turboprop motoru sağlamasını kapsıyor.

Ukrayna Hava Kuvvetleri'ne ait Su-25 tipi bir taarruz uçağı 14 Temmuz günü yerel saatle 1600 sularında Starokostyantniv Hava Üssü'nden kalkışı sırasında yere çakıldı. Olayda pilot fırlatma koltuğu ile atlayarak kurtuldu.

Ukraynalı SpetsTechnoExport şirketi, Polonya'nın MiG-29 uçaklarında kullanılmak üzere tedarik edeceği havadan havaya füze ihalesini kazandığını duyurdu. Şirket, 40 adet R-27R1 (NATO kodu AA-10 “Alamo”) tipi füze üretecek. [51]

Tayland ve Ukrayna, zırhlı araç ortak üretimi konusunda görüşmeler yürütüyor. Jane's Defence Weekly'nin 7 Temmuz tarihli haberine göre görüşmelere konu araç, Tayland'ın daha önce satın aldığı BTR-3E1. Görüşmelerde Ukrayna'nın ayrıca Oplot ana muharebe tankını da teklif ettiği bildiriliyor.

Practika şirketi Kozak II adlı 4x4 taktik tekerlekli zırhlı aracı kamuoyuna tanıttı. İtalyan IVECO Trakker şasisi üzerine şekillendirilen aracın toplam ağırlığı 15t.[52]


Yunanistan

Yunan Hava Kuvvetleri envanterindeki P-3B Orion deniz karakol uçaklarının modernizasyon işlemine 25 Temmuz günü Hellenic Aerospace Industries (HAI) şirketinde düzenlenen törenle resmen başlandı. Lockheed Martin tarafından yürütülecek modernizasyon kapsamında toplam dört uçağın yarı ömür yenilemesine tabi tutularak hizmet ömürlerinin 15,000 saat artırılması ile bir uçağın tekrar faal hale getirilmesi bulunuyor. [53]


[4]"Azerbaijan makes advance payment for two Ukrainian AN-178 aircraft": http://defence-blog.com/news/azerbaijan-makes-advance-payment-for-two-ukrainian-an-178-aircraft.html
[5]"Bulgaristan ve Yunanistan'dan Ortak Askeri Tatbikat - Sofya": http://www.haberler.com/bulgaristan-ve-yunanistan-dan-ortak-askeri-8649917-haberi/
[7]"Islamic State Claims Baghdad Attack, Iraq's Deadliest Since 2007": http://smallwarsjournal.com/blog/islamic-state-claims-baghdad-attack-iraqs-deadliest-since-2007
[8]"Iraq’s prime minister establishes Popular Mobilization Front as a permanent ‘independent military formation’": http://www.longwarjournal.org/archives/2016/07/iraqs-prime-minister-establishes-popular-mobilization-front-as-a-permanent-independent-military-formation.php
[10]"Uralvagonzavod Ceases Arms Supplies to Iraq Due to Delayed Payments": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=175649&cat=3
[11]"US, Iraqi, Kuwaiti navies organize first trilateral exercise": http://navaltoday.com/2016/07/20/us-iraqi-kuwaiti-navies-organize-first-trilateral-exercise/
[16]"Iranian Defense Minister Confirms Delivery of Russian-Made S-300 Missile Systems": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=175685&cat=3
[20]"FIA2016: Upgraded Israeli Air Force C-130 First Flight Test Successfully Completed": http://www.miltechmag.com/2016/07/fia2016-upgraded-israeli-air-force-c.html
[23]"Türkiye'deki darbe girişimi Rum basınında; "RMMO dün akşam alarma geçti": http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/58/news/195869/PageName/GUNEY_KIBRIS
[31]"Impending Pacific Fleet Exercise": read:http://7fbtk.blogspot.com.tr/2016/07/impending-pacific-fleet-exercise.html
[34]"Russia’s Armed Forces Receive 58 Planes, 34 Helicopters In 2nd Quarter of 2016": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=175591&cat=3
[35]"Russia’s Defense Ministry to Start Receiving T-50 Fighter Jets In 2018": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=175202&cat=3
[38]"Mi-28NM Prototype Delivered to Flight-Test Center In Moscow Region": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=175642&cat=3
[40]"Russians Pitch ‘Storm’ Nuclear Carrier Design to India": https://news.usni.org/2016/07/11/russians-pitch-storm-nuclear-carrier-design-india
[45]"Russia Plans to Sell Over 120 Mi-28NE, Mi-35M Helicopters in 2016-2018": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=175187&cat=3
[46]"Russia's Irkut to Finish Su-30 Fighter Jets Deliveries to Algeria in 2017": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=175214&cat=3
[47]"I See You: Russian-Made Sunflower Radar is Capable of Detecting F-35 Jets": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=175194&cat=3
[53]"Hellenic Navy, Lockheed Martin and HAI Launch Greece's P-3B Orion Modernization and Upgrade Program": http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?shop=dae&modele=release&prod=175799&cat=3

Fırat Kalkanı Harekâtı - 24.08.2016

$
0
0

24 Ağustos günü erken saatlerde Gaziantep ilinin Türkiye - Suriye sınırı yanı başındaki Karkamış ilçesinin hemen karşısında bulunan Cerablus kentine düşmeye başlayan top mermileri, Ortadoğu'daki Gordion düğümüne yeni bir ilmek eklendiğinin habercileriydi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı gruplarla birlikte eşgüdümlü bir şekilde sınırı geçerek Cerablus kentine doğru bir harekât başlattı. Adı "Fırat Kalkanı" olarak duyurulan harekât, Suriye İç Savaşı'nın seyri açısından da bir dönüm noktası teşkil ediyor.

Harekâtın ilk günü yaşanan gelişmelerin bir özetini derlemeye çalıştım, sonuna yorumlarımı da ekleyerek.


Olayların Seyri

Gaziantep'e bağlı Karkamış ilçesine 21 Ağustos günü IŞİD tarafından ateşlenen dokuz havan mermisi düşmüştü. Bölgede askeri hareketlilik artarken polis, halktan kenti tahliye etmelerini istedi. Bölgedeki obüsler de 23 Ağustos günü Cerablus kentindeki dört ayrı hedefe 40 mermi ateşledi.

24 Ağustos günü sabah 0400 sularında, 106'ncı Topçu Alayı'na bağlı obüs ve çok namlulu roketatar (ÇNRA) sistemleri tarafından Cerablus'a yoğun bir atış başladı. 0545'te sona eren topçu ateşinde, 63 ayrı hedefe 224 atış yapıldığı açıklandı.

Kaynak: Al Jazeera
Topçu ateşini müteakiben, 0600 sularında Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F-16 savaş uçakları, koalisyona bağlı uçaklarla eşgüdümlü olarak Cerablus ve çevresine bombardımana başladı. 0600 sularında başlayan bombardımanda 12 ayrı hedefi vurdu.

Topçu ateşinin bitmesinden kısa süre sonra istihkâm birlikleri, sınırın belli bölgelerinde mayın temizleme ve geçit açma faaliyetlerine başladı. Bu kapsamda Keklice köyü civarına zırhlı iş makinaları girdi.

Sabah 0800 sularından itibaren tanklar sınırın Türkiye tarafından fırsat hedeflerine görerek atış yapmaya başladılar. Bir miktar tank sınırın sıfır noktasına intikal etti. Bu arada da ÖSO'ya bağlı grupların, sınır bölgesi yakınlarında toplandığı görüldü. Bir süre sonra sınırın hemen yanında bir sahra hastanesi kuruldu.

TSK'ya ait M60A3 ana muharebe tankları ve ACV-15 zırhlı muharebe araçları öncülüğündeki ÖSO grupları, 1030 sularında sınırı geçmeye başladılar. Karma konvoy, ciddi bir direniş ile karşılaşmadan 1130 sularında Keklice köyüne yaklaştı. Köyü boşaltan IŞİD militanlarının güneye, El Bab yönüne doğru kaçmaya başladığı bildirildi.

Keklice köyünün 1315 sularında ÖSO tarafından ele geçirilip çevre emniyetinin alınmasından hemen sonra 1335 sularında Türk topçusu Kilis'in karşısındaki IŞİD mevzilerini bombalamaya başladı.

1345'te, Suriye Dışişleri Bakanlığı, harekâtın Suriye'nin egemenlik haklarının ihlali anlamına geldiğini belirten bir açıklama yayınladı.

1430 sularında TSK birlikleri ve ÖSO unsurları, Cerablus'a doğru harekete geçti. Bu sırada 46 IŞİD'linin öldürüldüğü bildirildi.

ÖSO birlikleri, Cerablusa 1600'dan itibaren girmeye başladılar. Kuşatma ve kente giriş sırasında kayda değer bir çatışma yaşanmadı.

2300 sularında bölgede keşif - gözetleme ve istihbarat görevli olarak uçan bir Bayraktar TB2 tipi taktik İHA, Şanlıurfa yakınlarında araziye mecburi iniş yaparak kırım geçirdi.

Kaynak: @EdmapsCom

Harekâta Katılan Birlikler

Harekâta ÖSO'dan, Feylak'uş Şam, Sultan Murad Tugayı, Zengi Tugayı ve Hamza Tugayı adlı grupların katıldığı bildirildi.

Yapılan resmî açıklamalarda, harekâtın TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti (MÖGK) tarafından yürütüldüğü bilgisi verilmişti. MÖGK'nın hangi birliklerden teşkil edildiğine ilişkin net bir bilgi bulunmasa da, en önde gelen bileşeninin Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) olduğu biliniyor. Zaten harekâtı, ÖKK Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı yönetiyor. Ayrıca bazı kaynaklara göre Jandarma Özel Harekât (JÖH) ve komando birlikleri de MÖGK bünyesinde destek veriyor.

Cerablus ve bölgesi, 2'nci Ordu Komutanlığı'na bağlı 7'nci Kolordu sorumluluk bölgesi dahilinde. 7'nci Kolordu altında Gaziantep'te 106'ncı Topçu Alayı (Islahiye) ve 5'nci Zırhlı Tugayı bulunuyor. Dolayısıyla Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamındaki ateş desteğinin 106'ncı Topçu Alayı; kara harekâtının da 5'nci Zırhlı Tugay tarafından gerçekleştirildiği iddia edilebilir. Öte yandan İstanbul Kartal'daki 2. Zırhlı Tugay'dan da Gaziantep'e tank ve araç sevkiyatının başladığı bildirilmişti. Basına yansıyan fotograflara göre bölgeye, bu tugaya ait Leopard 2A4 tankları sevkedilmekte.

Hava harekâtına, bölgeye en yakın hava üssü olan Diyarbakır 8'nci Ana Jet Üssü'ne bağlı 181 ve 182'nci filoların katılmış olması muhtemeldir. Ayrıca, Flightradar24 sitesinde yayınlanan kayıtlara göre, Konya'dan kalkış yapan bir uçak Kahramanmaraş - Adıyaman arasında yüksek irtifada uzun süre daireler çizerek bekledi. Bu uçak çok büyük bir olasılıkla E-7T Barış Kartalı'dır. Diğer bir olasılık ise, bombardımana katılan F-16'lara yakıt ikmali yapmak için bekleyen KC-135R. Şanlıurfa'da yaşanan kırım ve şirket yetkilisi Selçuk Bayraktar'ın sosyal medya paylaşımlarından, TB2 İHA'sının da görev aldığını biliyoruz.


İlk Değerlendirmeler

Beş yılı dolduran Suriye İç Savaşı'nın seyrini ve savaşan tarafları takip etmek ciddi emek gerektiriyor. Kimin hangi tarafta, kimlerle birlikte ve hangi amaçla hareket ettiğini belirlemek, izlemek çok zor. Bu bakımdan Suriye, bir vekâlet savaşları (proxy wars) aşuresi gibi.

Bu savaşın, son dönemdeki en önemli cephesi olan ülkenin kuzey kesimi, çok sayıda ülke ve örgütün dahil olduğu karmaşık bir denklem içermekte.

Fırat Kalkanı Harekâtı'nın odağındaki Cerablus kenti hem IŞİD hem de PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD için büyük önem taşıyor. IŞİD için kent, Suriye dışına açılan en önemli kapılardan ve dolayısıyla ikmâl merkezlerinden biri. Örgüt, Suriye'nin güney ve doğusuna doğru derinlemesine bir hakimiyete sahip ancak Irak ve Ürdün'den ikmâl, hattın çok uzaması nedeniyle oldukça zor.


PYD için ise Cerablus, Türkiye sınırı boyunca oluşturduğu kuşağı ve dolayısıyla Rojava'nın kuruluşunu tamamlamak için büyük önem taşıyor. Fırat Nehri'nin doğusunda ilan edilen Cezire ve Kobani kantonları ile Hatay - Kilis arasındaki çıkıntıda kalan Afrin'in, El Bab'ın ele geçirilerek birleşmesi için Cerablus bir köprü başı niteliğinde.

Bölgede ABD öncülüğündeki koalisyonun desteklediği ve PYD liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG), uzun süren çatışmaların ardından kritik öneme sahip Munbuç'u kısa süre önce IŞİD'den almıştı. Fırat'ın batısındaki stratejik konuma sahip bir çıkıntı üzerine kurulu Munbuç'ta PYD hakimiyeti, Türkiye'nin çıkarlarına ters, zira bu köprübaşı üzerinden Cerablus ve el Bab'ın ele geçirilip, bahsi geçen koridorun tamamlanması mümkün. Nitekim SDG, 14 Ağustos günü el Bab'ın ele geçirilmesi için el Bab Askeri Konseyi'nin kurulduğunu ilan etti. 22 Ağustos günü ise PYD öncülüğünde Cerablus Askeri Meclisi kuruldu. Meclisin komutanı Abdülsettar el Cadiri, Türkiye'yi hedef alan ifadeler içeren kuruluş ilanını okumasından birkaç saat sonra öldürüldü.

Cerablus'u terkeden IŞİD'in, güneydeki el Bab'a çekilmş olduğu değerlendiriliyor. Bu durumda örgüt, kentteki güçlerini birleştirip konumunu sağlamlaştırmış olmalıdır. Bu durumda da SDG'nin kenti ele geçirmesi ve dolayısıyla PYD'nin "Kürt Koridoru'nu" tamamlaması zorlaşacaktır. Dahası, ÖSO'nun, Türk ordusu desteği ile Cerablus ve çevresindeki konumunu sağlamlaştırması, SDG için bir başka baskı unsurudur. Bu iki etken dolayısıyla el Bab'ın ele geçirilmesi geciktikçe, SDG momentumunu kaybedecektir. Böyle bir durumda, el Bab'a saldırı için yapılan hamleler iki ayrı güce karşı koymak zorunda kalacağı için SDG'yi zorlayabilecektir.

Dolayısıyla Fırat Kalkanı Harekâtı, Türkiye'nin oyuna aktif bir şekilde geri dönmesi ile PYD'nin önünün kesilmesi anlamına gelebilir.

Ancak bu harekâtın, Türkiye için taşıdığı riskler de mevcut. Bunlardan en önde geleni, IŞİD'in karşı hamlesi veya hamleleri.

Örgütün, Cerablus ve çevresini, ciddi bir çatışmaya girmeden tahliye ettiği görülmüştü. Örgüt, intikam almak için Türkiye içinde terör saldırıları gerçekleştirebilir. Öte yandan sınırı geçen birliklerin, daha da güneye inmesi veya bölgedeki varlıklarını devam ettirmesinden sonra, saldırılar gelebilir. Türk kamuoyunda dehşet yaratma maksatlı eylem girişimleri olabilir. Bunlara karşı tedbir geliştirmek için ülke içinde istihbarat önlemlerinin artırılması ve harekâta katılan birliklerin bilhassa keşif - gözetleme - istihbarat (ISR) desteğinin azami seviyede sağlanması büyük önem taşımaktadır.
















Fırat Kalkanı Harekâtı - 25.08.2016

$
0
0
Fırat Kalkanı Harekâtı'nın ikinci günü görece sakin geçti.

Cerablus'a yerleşen ÖSO unsurları, şehrin çevre emniyetini aldılar.

Günün en önemli haberi, Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı'nın Cerablus'a gelmesiydi.

Harekâta ilişkin, hükümet çevrelerine yakınlığı ile bilinen gazeteci Abdülkadir Selvi bazı bilgileri paylaştı. Selvi'nin aktardığı bilgilerin öne çıkanları şöyle:


  • TSK ve ÖSO karma konvoyunun Suriye sınırından içeri girmesinden sonra ABD Hava Kuvvetleri'ne ait A-10 Thunderbolt II tipi taarruz uçağı, yol boyunca yakın hava desteği sağlayarak ABD'nin sembolik desteğini gösterdi.
  • Suriye'ye, Kara Kuvvetleri'ne ait 16 ana muharebe tankı ile 13 - 14 zırhlı muharebe aracı ile 1,800 - 2,000 civarı ÖSO üyesi girdi. Giriş yapan grubu Suriye'de 3,000 civarında ÖSO mensubu karşıladı.
  • Harekât öncesinde istihbarat, keşif ve yol güvenliğini sağlamak üzere ÖKK ve MİT personeli bölgeye sızdı, küçük çaplı nokta operasyonlar gerçekleştirildi.
  • Harekâta ÖKK'dan 30'ar kişilik altı tim katıldı. Toplam katılan TSK personeli sayısı 450. Selvi'nin aktardığına göre harekâtı gidişatına göre bu sayının 15,000'e kadar çıkması söz konusu.
  • Hava Kuvvetleri'ne ait bir E-7T havadan erken ihbar ve komuta kontrol (HEİK), bir KC-135R tanker uçağı ile bir arama - kurtarma uçağı (kuvvetle muhtemel CN-235M) destek verdi.
  • Harekâtın tamamlanmasından sonra sınırlı sayıda bir gücün içeride tutulması planlanıyor.

Korg. Zekai Aksakallı Cerablus'ta
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nda (SETA) yer alan bir analize göre, harekâta katılan ÖSO şemsiyesi altındaki grupların tam listesi şöyle: Sultan Murad Tugayı, Şamlılar Cephesi, Feylak eş-Şam, Ceyş el-Nasr, Ceyş el-Tahrir, Hamza Fırkası, Liva el-Mutasım, Nureddin Zengi Tugayı, 13. Tümen ve Liva Sukur el-Cebel.

25 Ağustos günü saat 0930 sularında 10 adet tank, beraberlerinde iş makinaları olduğu halde Karkamış'tan sınırı geçti. Suriye içlerine doğru 1 - 2km giden tanklar, kısa süre sonra geri döndüler.

Öğle saatlerinde basın kaynakları tarafından, Özel Kuvvetler Komutanlığı Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı'nın Cerablus'ta olduğu haberi geçildi. Aksakallı'nın, önce Keklice köyüne, ardından da Cerablus'a gittiği, buradaki ÖSO mensupları ile sohbet edip lider kadro ile bir toplantı yaptığı bildirildi.

Gece saatlerinde, TSK tarafından harekâtla ilgili bir basın açıklaması yapıldı. Açıklama şöyle:
TARİH:26 Ağustos 2016
SAAT:00:20
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, DEAŞ başta olmak üzere terör örgütlerinin yarattığı tehdidi bertaraf ederek hudut güvenliğimizi artırmak ve Koalisyon Güçlerine destek vermek maksadıyla; 24 Ağustos 2016 tarihinde başlatılan “FIRAT Kalkanı Harekâtı” devam etmektedir.
Harekât, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı ile BM’nin DEAŞ’la mücadeleye yönelik almış olduğu kararlar çerçevesinde sürdürülmektedir.
Terör örgütleri tarafından kullanılan ve hudut bölgemizde güvenlik riski doğuran Suriye kuzeyinde icra edilen koalisyon harekâtına destek veren Türk Silahlı Kuvvetleri, bölgede yaşayan sivil halkın zarar görmemesi için her türlü tedbiri almakta ve bu konuda azami hassasiyeti göstermektedir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Yine gece saatlerinde Afrin bölgesindeki Tel Rıfat, Matar Minnag ve Şeyh İsa'daki PYD mevzilerinin Türk topçusu ve/veya Türk Hava Kuvvetleri tarafından bombalandığına dair bilgiler gelmeye başladı, ancak bu bilgiler teyit edilmedi.


Değerlendirmeler

Harekâta ABD, Rusya, İran ve Avrupa Birliği'nden yüksek perdeden bir tepki gelmemiş olması dikkat çekicidir. Harekâttan önce Rusya ile bir tür mutabakat ya da iletişim mekanizmasının tesis edilmiş olduğu kesindir: Türk Hava Kuvvetleri'nin geçen yıl Kasım ayında Rus jetinin düşürülmesinden bu yana Suriye sınırı boyunca ilk kez varlık göstermesi de bunun bir göstergesi.

Cerablus'un takviye edilmesi ve Türkiye ile kesintisiz bir ikmâl hattının kurulması, Türkiye'nin IŞİD ve PYD'ye karşı stratejisi açısından büyük önem taşıyor. Cerablus'a kadar olan bölgede, 25 Ağustos sabahı gibi devriye maksatlı giriş - çıkışların devam edeceği öngörülebilir.

Türk birliklerinin Cerablus içine girmediği, kentine çevre emniyetini sağladıkları bildirilmekte. Bu aşamada PYD'nin, özellikle ABD ile karşılıklı çıkarları gereği Türk askerini doğrudan hedef almaktan kaçınması kuvvetle muhtemeldir. Ancak aynı durum IŞİD için geçerli değildir. Bu örgütten kaynaklanan araca monteli el yapımı patlayıcı ve tanksavar güdümlü füze tehdidi son derece yüksektir. Türkiye'nin harekâtta kullandığı M60A3 ana muharebe tankları ve ACV-15 zırhlı muharebe araçlarının beka seviyesi, IŞİD'in elinde olduğu ve Irak ve Suriye'de kullanageldiği tanksavar füze ve roketlerin büyük kısmına karşı oldukça düşüktür. Söz konusu tehdidin bertaraf edilmesi için bölgedeki birliklerin en üst seviye ISR desteğine sahip olması hayati önem taşımaktadır.

Eğer güney - güneybatı (el Bab) yönüne doğru inilmeye devam edilecekse, harekâtın boyut ve kapsamı büyük ölçüde genişleyecektir. El Bab'da güçlü bir IŞİD varlığı bulunmaktadır. Buranın temizlenmesi, bölgedeki ÖSO varlığının sağlamlaştırılması (ve dolayısıyla Rojava'nın tamamlanmasının önlenmesi) açısından büyük önem taşımaktadır. Ancak bu, bir o kadar da zor bir hamle olacaktır.

Türk topçusu ve hava kuvvetlerinin diğer kantonlardaki PYD unsurlarını baskı altına alması, Fırat Kalkanı Harekâtı'nın kazanımlarını sürdürmek için faydalı olabilir. Ancak harekâtın gidişatı ve askeri alanda atılacak adımların, Türkiye'yi siyasi olarak ABD ve/veya Rusya ile bir çatışma rotasına sokma riski mevcuttur.


Fırat Kalkanı Harekâtı - 26.08.2016

$
0
0
Fırat Kalkanı'nın üçüncü gününde, harekâtın merkezi olan Karkamış'a takviye birlik sevkiyatı devam etti.

Korgeneral Zekai Aksakallı ile birlikte 2'ci Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel'in de Cerablus'a gittiği ortaya çıktı.

Kara Kuvvetleri'ne bağlı istihkâm birlikleri, Cerablus'a kadar olan bölgedeki mayın ve tuzakların tespit ve imhası faaliyetlerine devam ettiler. Topçu birlikleri, tespit edilen IŞİD unsurlarını ateş altına aldılar. 


Kaynak: @TRDiplomacy
Cerablus ile birlikte doğusundaki Keklice ile güneyindeki Escemal köyleri ve çevreleri de IŞİD'den tamamen temizlenmişti. Keklice'nin güneyindeki Tel Şair köyünün de ele geçirilmesi ile, ÖSO hakimiyetindeki bölge genişledi. Harekâta katılan Sultan Murad Tugayları Komutanı Ahmed Osman, bir sonraki aşamada hedeflerinin batıya, el Rai yönüne doğru ilerleyerek Mare'ye ulaşmak olduğunu söyledi.

Bu arada Cerablus'ta ev arama - tarama ve tuzak temizliği faaliyetleri devam etti.

PYD'nin Fırat'ın doğusuna çekilmesi konusu ise belirsizliğini korudu. Örgütün, nehrin batı yakasında, Sacır suyunun kuzeyindeki IŞİD'in boşalttığı köylere yerleştiği bildirildi. Öte yandan Azez'deki ÖSO unsurları, Ayn Dakna'daki YPG gruplarına saldırı başlattı. Saldırıların Türk Hava Kuvvetleri desteğinde ilerlediği bildirildi.

Bu arada Türk Kızılayı Cerablus'ta yardım malzemesi ve yemek dağıtmaya başladı.


Öğle saatlerinde Gaziantep ili Şehitkamil ilçesine bağlı Karacaahmet mahallesindeki boş bir alana bir İHA düştü. Basına yansıyan görüntülerden ABD'li Textron Systems (önceden AAI) üretimi RQ-7B Shadow 200 tipi olduğu anlaşılan İHA'nın üzerinde herhagi bir milliyet işareti bulunmuyor. İHA'nın gövdesinin yan tarafında "2" ile başlayan dört haneli bir numara görülüyor.

İHA'nın üzerinde taşıdığı faydalı yük olarak ise İsrailli IAI şirketi tarafından geliştirilen POP 300D elektrooptik kamerası dikkati çekiyor. Bu kamera ABD'de Stark Aerospace tarafından lisans altında üretiliyor. Konu ile ilgili henüz bir açıklama yapılmış değil.



Değerlendirmeler

Fırat Kalkanı Harekâtı'nda önceliğin, Azez ve Munbuç arasında kalan ve PYD'nin ele geçirmeye çalıştığı koridorun Türkiye sınırı boyunca uzanan kuzey kesiminde hakimiyeti sağlamak olduğu anlaşılıyor. Bu durumda, el Bab ya da Munbuç'a bir operasyon, bir sonraki aşama ya da aşamalarda söz konusu olabilir.

Başka bir ifadeyle Cerablus bir köprübaşı olarak ele geçirilip sağlamlaştırıldıktan sonra önce güneye değil, batıya ilerlenecek gibi görünüyor. Azez - Cerablus arası kuşakta hakimiyet sağlandıktan sonra güneye doğru temizliğe devam edilmesi söz konusu olabilir.

Dolayısıyla, Türkiye'nin uzun süre savunduğu Suriye sınırı içindeki tampon bölge de bu şekilde oluşturulmuş olabilir.

Gaziantep'te düşen İHA konusu ile ilgili olarak ise:

Görgü tanıklarının ifadesine göre İHA bir iki kez havada yalpaladıktan sonra paraşütü açılırken yere düşmüş. Bu da, İHA'nın bir motor arızası geçirmiş olabileceğini düşündürüyor. RQ-7, bir milyon kümülatif uçuş saati sınırını geçmiş olmasına rağmen kronik olarak motor sorunlarından muzdarip bir İHA'dır. Dolayısıyla kırımın nedeninin bir motor arızası olması muhtemeldir.

Peki bu İHA kime ait?

RQ-7'nin üreticisi ABD'li Textron Systems ve en önde gelen kullanıcıları ABD Kara Kuvvetleri, Deniz Piyadeleri Birliği (USMC) ve ABD Özel Harekât Komutanlığı (USSOCOM). Diğer kullanıcılar arasında Romanya, Pakistan, Avustralya, İtalya, Pakistan ve İsveç bulunuyor. Aslında tahmin yapmak çok zor değil: ABD özel kuvvetlerinin bir süredir Kuzey Suriye'de SDG / PYD güçleri ile birlikte operasyonlar gerçekleştirdikleri biliniyor. Bu kapsamda RQ-7 gibi görece küçük boyutlu (170kg ağırlık ve 4.3m kanat açıklığı ile Hummer gibi bir araçla taşınıp, portatif mancınık ile fırlatılabilir) bir İHA'nın bölgede kullanılıyor olması olasıdır.

Dolayısıyla bu İHA çok büyük bir olasılıkla Fırat Kalkanı Harekâtı'nı, bu kapsamda gerçekleştirilen TSK birliklerinin ve ÖSO gruplarının manevra ve konuşlanmalarını tespit ve takip için uçmaktaydı.

Fırat Kalkanı Harekâtı - 27.08.2016

$
0
0
Harekâtın dördüncü günü çatışmalar şiddetlendi, TSK'nın operasyonları yoğunlaştı.

Öğleden önce 1000 sularında topçu birlikleri ve savaş uçaklarının, Cerablus'un güneyini vurduğu haberleri geldi. Bölgedeki bir cephaneliğin vurulduğu bildirildi.

ÖSO, Cerablus'un güneybatısına doğru ilerlemeye devam etti. Gün boyunca beş köy ele geçirildi.

Akşam saatlerinde PYD tarafından gerçekleştirilen saldırı ile TSK, harekâttaki ilk kaybını verdi. İki tanka yapılan tanksavar füzeli saldırı sonucu bir asker şehit oldu, üç asker yaralandı.


Sultan Murad Tümeni komutanlarından Ali Şeyh Salih, Gaziantep’in Karkamış ilçesinde yaptığı açıklamada, Cerablus’tan sonra batısına, Çobanbey ilçesine, Türkmen ilçesine ilerleneceğini, Haleb’in kuzey kırsalını tümüyle ele geçirinceye kadar operasyonun devam edeceğini açıkladı. Salih, sadece Azez-Cerablus hattında değil, Halep’in kuzey kırsalının tümünde hakimiyet sağlanıncaya kadar devam edileceğini söyledi.

İstanbul Kartal'daki 2'nci Zırhlı Tugay'dan yola çıkan ilk kafile birlik sabah saatlerinde Gaziantep'e ulaştı. Yayımlanan fotograflara göre 14 adet Leopard 2A4 ana muharebe tankı ve bir Tamay tank kurtarıcı araçtan oluşan sevkiyatı, tugayın geri kalanının da takip edeceği bildiriliyor.

Kaynak: @FıratKalkanı

26 Ağustos'u 27'sine bağlayan geceden itibaren ÖSO, Cerablus'un güney ve güneybatısına doğru tazyik uygulamaya başladı. Önce kentin batısındaki Hamir el Acac, şiddetli bir çatışmanın ardından ele geçirildi. Ardından Humeyr'de kontrol sağlandı. Bu arada el Rai'ye saldırıp bir süreliğine kontrolü ele geçiren IŞİD, Türk Hava Kuvvetleri'nin bombardımanı ve ÖSO'nun karşı saldırısı ile geri çekildi. Müteakip taarruz sonucunda ÖSO, Telc Garbi ve Haddabat köylerini de IŞİD'den aldı.

İlerleyen saatlerde Bir Fevkani, Türeyhim ve Yusuf Bey'de temizlendi. Yusuf Bey'de üç PYD militanı esir alındı. Yusuf Bey'den hemen sonra yakınlarındaki Mazaalah da ele geçirildi.

Amerne'de şiddetli çatışmalar yaşandığı, Türk Hava Kuvvetleri'nin, köydeki  IŞİD mevzilerini bombaladığı bildirildi. Köyün ele geçirildiğine dair haberler yayılsa da henüz teyit edilebilmiş değil.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Amerne'de çatışmalar devam ederken akşamüstü saatlerinde Cerablus'un güneyinde bir, ardından da ilerleyen saatlerde yine aynı bölgede başka bir Türk tankının vurulduğu haberleri geldi. Ayrıntıları henüz açıklanmayan olaylarda bir askerin şehit olduğu, üç askerin ise yaralandığı bildirildi. Şehit olan askerin kimliği, tank şoförü Uzman Çavuş Ercan Çelik olarak açıklandı.

PYD tarafından gerçekleştirildiği değerlendirilen saldırılarda kullanılan silahın tipi ile ilgili henüz net bir bilgi yok. Kornet ya da MILAN tipi tanksavar güdümlü füze olasılıkları öne çıkıyor.


Değerlendirmeler

Sultan Murad Tümeni komutanının yaptığı açıklama, Fırat Kalkanı Harekâtı'nın öncelikli amacının Türkiye sınırı boyunca güvenlibir kuşak oluşturup, güneye ardından inilmesi olduğunu teyit ediyor. Bu durumda, Cerablus'tan batı ve güneybatıya doğru kademeli olarak yapılacak ilerleme ile er Rai ve çevresinde genişletilecek hakimiyet bölgesi ile bu hedefe ulaşılmaya çalışılacak gibi görünüyor. Akabinde el Bab ve Munbuç'a inilip PYD ve IŞİD'den temizlenecek bölgeyi, tüm Halep kuzeyine genişletmek hedefleniyor olmalı. Harekâtın bu ikinci aşamasının daha kapsamlı olması muhtemeldir. Zira IŞİD el Bab'da, PYD ise Munbuç'ta oldukça kuvvetliler.

Vurulan araçların M60A3 olması kuvvetle muhtemeldir, zira harekâta katılan tankların görebildiğim kadarıyla tamamı bu model. Dökme çelik zırha sahip bu tanklar, Suriye'de kullanıldığı tespit edilen tanksavar füze ve roketlerin neredeyse hiç birine karşı etkili bir savunma sağlayabilecek kapasitede değil. Kartal'daki 2'nci Zırhlı Tugay'dan sevkedilen Leopard 2A4'ler bu bakımdan değerliler, zira bu tankların beka kabiliyeti, M60A3'lerden daha ileri. Ayrıca envanterdeki M60T'lerin de, reaktif zırhları sayesinde sağladıkları koruma oldukça iyi seviyededir: Bu modelde bir tank bir süre önce Kuzey Irak'taki Başika'da maruz kaldığı bir füze saldırısından ufak bir hasarla kurtulmuştu.

Gerek IŞİD, gerekse PYD örgütleri, çok sayıda çeşitli tipte tanksavar füze ve roketine sahipler ve bunları oldukça etkili biçimde kullanabiliyorlar. Suriye İç Savaşı'nda sadece düzenli ordu birlikleri değil, aynı zamanda silahlı örgütler de tank, zırhlı muharebe aracı ve zırhlandırılmış araçlar kullanmakta. Dolayısıyla iç savaştaki tüm taraflar, 5 yıllık süre içinde oldukça ciddi bir tanksavar taktik ve teknik tecrübesine sahip. Bu, harekata katılan birlikler önünde ciddi bir risk faktörüdür. (ilgili olarak bkz: Ana Muharebe Tankı Tasarımı Üzerine Notlar: Beka Kabiliyeti)

Harekâta katılan birliklerin, kullandıkları araçları beka kabiliyetlerinin seviyesi kadar, bölgedeki grupların hareketleri, mevzileri, kullandıkları silah ve araçlara dair de çok kapsamlı istihbarat desteğine sahip olunması gerekmektedir. Harekâtın kapsam ve alanı genişledikçe, bu tipte saldırıların artması muhtemeldir. Dolayısıyla bölgedeki ISR varlığının en üst düzeyde tutulması şarttır.







Fırat Kalkanı Harekâtı - 28.08.2016

$
0
0
Beşinci gününde Fırat Kalkanı, Cerablus ve Çobanbey merkezli olarak devam etti.

ÖSO birlikleri, Cerablus köprübaşından batıya ve güneye doğru ilerlemeye devam etti. Güneye inen kol, Münbiç'e 12km kadar yaklaştı; batıya doğru ise Çobanbey köprübaşından gelen grup ile mesafe 27km'ye kadar indi.

Cerablus'un güneyindeki hedeflere karşı Türk Hava Kuvvetleri'nin düzenlediği hava saldırıları fasılalarla devam etti. Bu arada Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bombardımanda sivillerin hayatlarını kaybettiğini açıkladı. Bu iddia Başbakanlık tarafından yapılan bir basın açıklaması ile kesin bir dille reddedildi.


Harekâtta ÖSO birliklerinin ilerlemesi üç ana istikamette devam etmekte: Çobanbey'in (el Rai) doğusuna, Cerablus'un batısına ve Ceranlus'un güneyine (Münbiç'e) doğru. 28 Ağustos günü her üç yönde de önemli miktarda alan kontrol altına alındı:

İlk olarak Çobanbey'in doğusundaki Molla Yakup köyü ele geçirildi. ÖSO birlikleri burada iki Çeçen uyruklu IŞİD militanını esir aldı. Ardından ele geçirilen Ayyaşe ve Kersenli köylerinde de iki Çeçen IŞİD'li esir alındı. Müteakiben Gaberen, Silsile ve Haliloğlu köyleri de ele alındı.

Cerablus'un güneyine doğru ise Suraysat, Harabe ve Hucac köyleri, Türk Hava Kuvvetleri desteğinde ilerleyen ÖSO birlikleri tarafından PYD'den ele geçirildi. Buralardan hareket eden ÖSO birlikleri, Cerablus'un güneyindeki Suraysat, Harabe ve Hucac köylerini terör örgütü YPG ile aralarında çıkan çatışmalar sonucu ele geçirdi. Nezel Hüseyin köyünün de ele geçirilmesinden sonra ilerleme, Münbiç'e 12km mesafedeki Tohar köyüne doğru devam etti. Bu arada Avşariye, Kırata, Yukarı Amerne ve Um Rusa köyleri de yoğun çatışmalar sonucu ele geçirildi. Çatışmalarda 50 kadar PYD militanının öldürüldüğü bildirilirken, esir alınan militanlarla ele geçirilen teçhizatın görüntüleri paylaşıldı. Münbiç yolundaki kritik öneme sahip Sacır Suyu'na ulaşıldı.


Kaynak: @FıratKalkanı
Kaynak: Hüseyin Bozan

Amerne'de vurulan PYD mevzilerinde ele geçirilen silah ve cephaneler görüntülendi. Görüntülerde, Sırbistan'ın Yugoimport şirketi üretimi 120mm M62P3 havan mühimmatı dikkat çekiyor.

Bu arada Sultan Murat Tümeni askeri komutanı Albay Ahmet Osman, birkaç gün içerisinde TSK'nın desteğiyle Münbiç'i ele geçireceklerini söyledi. Öte yandan ÖSO, Münbiç'te SDG çatısı altında savaşan Araplara ayrılmaları için son kez çağrıda bulundu.

Öğle saatlerinde TSK'dan,

Özgür Suriye Ordusu tarafından Cerablus bölgesinde icra edilen harekatı destekleyen unsurlarımıza ateş açtığı tespit edilen terörist gruplara yönelik olarak, koalisyon kapsamında yapılan hava harekatı sonucunda, 25 PKK/PYD üyesi terörist etkisiz hale getirilmiş, söz konusu terörist gruplarca kullanıldığı tespit edilen beş bina imha edilmiştir.

Şeklinde bir basın açıklaması yayınlandı.

Akşam saatlerinde ise Başbakanlık Koordinasyon Merkezi'nden bir basın açıklaması yayımlandı. Açıklama şöyle:

Başbakanlık Koordinasyon Merkezinden; 
DAEŞ başta olmak üzere Suriye’deki terör örgütleri unsurlarından ülkemize yönelen tehditlerin uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaa hakkı (1) kapsamında bertaraf edilmesi, sınır hattımızın terör unsurlarından temizlenmesi, terör örgütlerinin kontrolü altındaki bölgelerde yaşayan ihtiyaç sahiplerine insani yardımların ulaştırılması ve DAEŞ’le Mücadele Uluslararası Koalisyonuna destek vermek amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından desteklenen “Fırat Kalkanı” harekatı kapsamında 28/08/2016 tarihinde; 
1- Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Batı ve Güney yönüne doğru ilerlemesini sürdürmüştür. 
2- Cerablus (Karkamış) bölgesinde Amerina, Ayn El Bayda, Dabis, Balaban, Suraysat, Cebel Kussa, Kırk Mağara, Kırata, Aşağı Amerina ve Ez Zahiriyah köyleri terörist unsurlardan temizlenmiş ve ÖSO kontrolüne geçmiştir. 
3- Rai (Çobanbey) bölgesinde Ayyaşe, Şeyh Yakup ve Kersanlı köyleri terörist unsurlardan temizlenmiş ve ÖSO kontrolüne geçmiştir. 
4- Türk Kızılayı ekiplerince ihtiyaç sahiplerine insani yardım ulaştırılması ve sıcak yemek dağıtımına başlanmıştır. 27.08.2016 tarihinde 5.000 kişilik sıcak yemeğin dağıtımı gerçekleştirilmiştir. 
“Fırat Kalkanı” harekatı sırasında sivillerin vurulduğuna veya hedef alındığına ilişkin iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.  Suriye’de icra edilen harekat kapsamında bölgede yaşayan sivil halkın zarar görmemesi için Türk Silahlı Kuvvetleri her türlü tedbiri almakta ve bu konuda azami hassasiyet göstermektedir. 
“Fırat Kalkanı” harekatı çerçevesinde yürütülen faaliyetlere ilişkin kamuoyunun doğru ve zamanında bilgilendirilmesi, yanlış bilgilendirmenin önlenmesi amacıyla Başbakanlık Koordinasyon Merkezi üzerinden düzenli olarak bilgilendirme yapılmaya devam edilecektir. 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 
(1) “Fırat Kalkanı Operasyonu” Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin DAEŞ ile mücadeleye yönelik almış olduğu kararlar çerçevesinde sürdürülmektedir.

Değerlendirmeler

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin desteğini alan ÖSO'nun, oldukça süratli ve etkili bir şekilde yayılmaya ve çok sayıda köyü IŞİD ve PYD'den temizlemeye devam ettiği görülüyor. Harekât hızla Cerablus'tan tüm Halep'in tüm kuzey kırsalına, daha doğru bir ifadeyle Türkiye - Suriye sınırı boyunca geniş bir kuşağa yayılmış durumda.

Bu yayılma ve özellikle stratejik öneme sahip Münbiç ve el Bab gibi kentlerde yaşanacak kuşatma ve çatışmalar, bölgedeki Türk kara birliklerinin üzerindeki riskleri de geometrik olarak artırabilir. Bölgedeki IŞİD ve PYD unsurlarının elinde çok miktarda modern tanksavar güdümlü füzesi, büyük kalibreli havan gibi silah ve mühimmat bulunmaktadır. Cerablus'a gönderilen 5'nci Zırhlı Tugay'a ait M60A3 tank ve ACV-15 zırhlı muharebe araçları, bu tehdit ile başedebilecek beka kabiliyetine sahip değillerdir. Bölgedeki kazanımların korunması ve genişletilmesi için etkin, hızlı ve yüksek isabetli atış desteği ile kesintisiz keşif - gözetleme - istihbarat kabiliyetinin sağlanması gerekmektedir.

Özellikle IŞİD'in, Türk kamuoyunda şok ve dehşet yaratmak için bölgedeki birliklerimize karşı eylem girişiminde bulunması riski mevcuttur. Bu riski bertaraf etmek için operasyon bölgesinde istihbarat üstünlüğünün sağlanması ve korunması hayati önemi haizdir.
Viewing all 502 articles
Browse latest View live